Categorii

Sorgul - Tehnici de cultivare si sfaturi


Sorg

Sorgul este un gen de plante care cuprinde aproximativ 25 de specii de plante florifere. Unele soiuri dintre acestea sunt cultivate ca cereale pentru consum.

Sorgul este o cultura alimentara de baza de 500 de milioane de oameni in zonele tropicale semi-aride si printre cereale ocupa locul 5 in productie si locul 4 ca element de baza dupa orez, grau si porumb.

Cerealele furnizeaza peste 50% din aportul caloric uman si reprezinta elementul esential pentru aproape doua treimi din populatia lumii. In plus, cerealele asigura principalele boabe furajere pentru productia intensiva de animale si biocombustibili. Prin urmare, cerealele sunt cea mai importanta familie de plante pentru economia mondiala, securitatea alimentara si bio-regenerabile. Odata cu cresterea rapida a populatiei mondiale si cu incertitudinea schimbarilor climatice, necesitatea cresterii productivitatii cerealelor fara a folosi mai multe resurse ale lumii (spatiu, fertilitate, substante chimice si apa) este primordiala. Sorgul este semnificativ mai tolerant la seceta si caldura decat celelalte cereale.

Utilizari (sorg)

In agricultura traditionala, soiurile inalte de sorg sunt cultivate in scopuri multiple, inclusiv diverse utilizari ale cerealelor, furajelor, extractului de sirop dulce (prin zdrobirea tulpinilor in acelasi mod ca si trestia de zahar) si utilizarea paniculelor pentru capetele de matura. In agricultura dezvoltata, in special in America si Australia, sorgul a fost selectat si crescut pentru utilizari finale specifice - sorgurile de cereale ca plante scurte adecvate agriculturii mecanizate si tipuri mai inalte pentru productia de furaje, furaje si siloz.

Conditii necesare pentru cultivarea sorgului:

Clima - Alegerea zonei

Practic, sorg este o cultura tropicala. Sorgul prospera bine la temperaturi cuprinse intre 25 de grade Celsius si 32 de grade Celsius. Cultura de sorg necesita precipitatii de aproximativ 40 cm anual. Sorgul este o cultura extrem de toleranta la seceta si recomandata pentru regiunile uscate.

Pregatirea solului

Cultura de sorg se poate adapta la o gama larga de soluri, dar creste bine in soluri argiloase nisipoase, cu un drenaj bun. Nivelul pH-ului din sol trebuie sa fie intre 6 si 7,5. Campul principal trebuie arat si nivelat la o inclinare fina pentru insamantarea fara buruieni.

Rata semintelor si metoda de insamantare

O rata de insamantare de 35-40 kg pe hectar este suficient de buna, iar insamantarea ar trebui sa se efectueze pe rand la distanta de 25 cm. Samanta nu trebuie sadita mai mult de 2-3 cm adancime.

Sorg

Irigarea culturii de sorg

Daca cultura este insamantata in timpul musonului (iulie), aceasta poate necesita intre 1 si 3 irigari, in functie de ploi. Pentru culturile de vara, se pot efectua 6 pana la 7 irigari din cauza temperaturii ridicate. Etapele critice ale irigarii sunt

30-45 de zile (etapa de alungire a rasadului).

60-65 de zile (etapele de reproducere sau de conducere).

70-75 zile (aparitia paniculelor).

90-95 zile (etapa de dezvoltare a boabelor).

Cerinte privind ingrasamintele

Este important pentru dvs. sa efectuati teste de sol pentru a cunoaste tipul de deficiente nutritive pe care le are solul dumneavoastra. Din aceste informatii, veti intelege de ce substante nutritive are nevoie solul dvs. pentru o productie optima de sorg.

Pentru a maximiza randamentele, utilizati NPK (azot, fosfor si potasiu).

Recoltarea sorgului

Recoltarea de sorg trebuie facut mai devreme pentru a evita pierderile cauzate de pasari, insecte, mucegai si intemperii. Momentul ideal pentru recoltarea sorgului este atunci cand continutul de umiditate este sub 20%, deoarece semintele se vor intari suficient pentru a rezista la actiunea de treierat. Puteti recolta sorgul taind capul cu ajutorul unui cutit.

Daunatori care ar putea afecta cultura de sorg sunt:

Lacusta calatoare - Lacusta calatoare este o specie originara din Australia, o insecta de dimensiuni mari. Culoarea lacustei calatoare variaza de la verde sau maro. Lacustele migratoare sunt cele mai raspandite specii de lacuste si se gasesc in pe toata suprafata Africii, Asiei si Australiei. Pentru a putea combate aparitia lacustei calatoare puteti folosi insecticidul Faster 10 CE.

Viermi sarma - Viermii sarma sunt alungiti, turtiti si variaza ca marime si culoare in functie de specii. Speciile mai mici au o lungime de aproximativ 0,6 mm. Majoritatea speciilor au culori de la maro pana la negru, desi exista si unele exceptii cand aceastea au culori rosiatice sau galbui. Pentru a putea combate aparitia viermilor sarma la cultura de sorg puteti folosi insecticidul Kabon.

Citeste si articolul despre Combaterea bolilor si daunatorilor care apar in cultura de soia.