Categorii

Spanac - Bolile si daunatorii care pot aparea in cultura de spanac

Boli spanac - Daunatori Spanac


Spanac boli si daunatori

Spanacul, Spinacia oleracea, este o planta erbacee anuala cu frunze care face parte din familia Amaranthaceae, cultivata pentru frunzele sale care sunt folosite ca leguma. Planta de spanac are frunze simple care provin din centrul plantei si masoara aproximativ 2-30 cm lungime. Frunzele cresc intr-o rozeta si pot aparea sifonate sau plate.

Planta produce flori mici galben-verzui care au un diametru de 3-4 mm. Florile produc ciorchini mici de fructe care contin seminte. Spanacul este anual si supravietuieste doar unui sezon de crestere si poate atinge 30 cm inaltime. Spanacul provine din Persia antica (azi Iran).

Boli care pot afecta cultura de spanac:

Fuzarioza (Fusarium oxysporum f sp. spinaciae)

Fuzarioza poate fi identificata atunci cand rata de germinare a semintelor este slaba sau cand plantele abia rasarite se ofilesc. Plantele simptomatice se gasesc adesea in zonele joase ale campului sau gradinii unde se acumuleaza apa. Simptomele bolii sunt similare cu simptomele cauzate de udarea excesiva a plantelor.

Metode de prevenire ale fuzariozei:

  • Plantati spanac in soluri bine drenate.
  • Gestionati cu atentie irigarea pentru a evita saturarea solului.
  • Folositi seminte care au fost tratate cu fungicide.
  • Evita plantarea spanacului succesiv in aceeasi locatie

Pentru combaterea fuzariozei la spanac este recomandata utilizarea fungicidului Zytron.

Albumeala sau rugina alba (Albugo candida)

Aceasta boala se manifesta pe frunze sub forma de pete galbene pe partea superioara. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile scazute pe parcursul noptii si gradul ridicat de umiditate.

Unele soiuri de spanac sunt mai tolerante fata de boala decat altele. In cazul in care sunt utilizate tratamente fungice de protectie, ar trebui utilizate si metode adecvate de control cultural pentru a reduce riscul ca agentul patogen sa dezvolte toleranta la fungicid.

Pentru a combate rugina spanacului este recomandat sa utilizati fungicide precum Topas 100 EC.

Rugina spanac

Mozaicul castravetilor (Cucumber mosaic virus in spinach)

Aceasta boala se manifesta pe suprafata frunzelor sub forma de pete necrotice, modele de mozaic sau pete inelare. Frunzele pot fi incretite si cresterea generala a plantei este slaba. Mozaicul este raspandit de diverse insecte precum afidele si tripsul.

Practicati un bun management al buruienilor din jurul plantelor. Tratamentele cu insecticide nu sunt in general eficiente in prevenirea bolii, dar pot preveni raspandirea secundara in campurile invecinate.

Mozaic spanac

Daunatori care pot afecta cultura de spanac:

Afide

Afidele sunt insecte mici cu corp moale care pot fi observate pe partea din spate a frunzelor sau a tulpinilor plantei. Afidele de regula au o culoare verde sau galbena, dar poate fi roz, maro, rosu sau negru, in functie de specie si de planta gazda. Daca infestarea cu afide este puternica, poate duce la ingalbenirea si deformarea frunzelor, pete necrotice. Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita ”roua de miere” (excremente), care incurajeaza cresterea mucegaiului pe plante.

Daca populatia de afide este limitata la doar cateva frunze sau lastari, atunci infestarea poate fi taiata pentru a asigura controlul. Verificati transplanturile pentru afide inainte de plantare. Folositi soiuri tolerante daca sunt disponibile.

In general, insecticidele sunt necesare pentru tratarea afidelor numai daca infestarea este foarte mare - plantele tolereaza in general infestarea de nivel scazut si mediu.

Pentru a scapa rapid de afide este recomandat sa utilizati insecticide precum Decis Expert 100 EC, Mospilan 20 SG sau Movento 100 SC.

Musculita alba de sera

Larvele musculitei albe au nevoie de multe proteine pentru a se dezvolta si, prin urmare, consuma o cantitate mare de seva. Aceasta contine o proportie ridicata de zahar, iar excesul este excretat ca miere, larvele mai mari expulzand cantitati mari. Daunele pe care musculitele albe le cauzeaza unei culturi sunt rezultatul hranirii cu seva din frunzele plantei si secretarea mierii.

Pentru combaterea musculitei albe de sera este recomandat sa utilizati insecticidul Mavrik 2 F.

Musculita alba de sera

Musca miniera

Musca miniera are un ciclu de viata relativ scurt. Timpul necesar pentru un ciclu complet de viata in medii calde, cum ar fi Florida, este adesea de 21 pana la 28 de zile, astfel incat numeroase generatii pot aparea anual in clima calda. Rapiditatea dezvoltarii creste atunci cand temperatura ajunge la aproximativ 30 de grade Celsius. Temperaturile peste 30 de grade Celsius sunt de obicei nefavorabile si larvele prezinta o mortalitate ridicata.

Pentru a scapa de musca minierea puteti folosi Karate Zeon 50 CS.

Musca miniera

Viermi sarma

Etapele larvare (viermii sarma) deterioreaza semintele si rasadurile dintr-o mare varietate de culturi, inclusiv lucerna, fasole, sfecla, porumb, ierburi, cereale mici (grau, ovaz etc.) numeroase plante de legume. De asemenea, produc tuneluri in tuberculi de cartofi si cartofi dulci. In cativa ani, daca nu sunt indepartati viermii sarma, adultii acestora sunt extrem de numerosi si intra in case si alte structuri in numar semnificativ . Adultii nu deterioreaza plantele.

Pentru a scapa de viermi sarma este recomandat sa utilizati insecticide precum Kabon.

Citeste si articolul despre Spanac!

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei