Categorii

Spanacul (Spinacea oleracea) - Plantare, recoltare, boli

Plantare - Recoltare - Boli - Daunatori


Spanac

Spanacul (Spinacea oleracea)

Spanacul este originar din sud-vestul Asiei, a fost cultivat pentru prima data in Persia (Iran) cu peste 2000 de ani in urma si folosit de chinezi in secolul al VI-lea. Arabii l-au adus spaniolilor in jurul secolului al XI-lea si s-a raspandit in restul Europei pana in secolul al XIV-lea. A fost adus in America impreuna cu primii colonisti. Frunzele pot fi consumate proaspete sau fierte.

Soiuri de spanac

Exista doua tipuri de baza de spanac cu frunze netede sau frunze incretite (savoy). Tipurile netede sunt cultivate in mod normal pentru inghet si conservare, deoarece cresc mai repede, produc mai mult si sunt mai usor de curatat.

Tipurile savoy sunt preferate pentru gradina de acasa si pentru utilizarea pe piata proaspata, deoarece arata si au un gust mai bun, se pastreaza mai mult timp si au mai putin acid oxalic (care poate interfera cu utilizarea calciului sau magneziului in dieta) decat tipurile de frunze netede.

Sfaturi pentru plantarea spanacului (Spinacea oleracea)

Plantati spanacul din seminte atunci cand conditiile sunt adecvate. Semintele de spanac nu raman viabile pentru foarte mult timp, deci cumparati seminte ambalate pentru anul in curs. Spanacul este o cultura de sezon rece, cel mai bine cultivata primavara sau toamna.

Este posibil sa puteti pastra semintele de spanac in conditii optime de depozitare timp de cativa ani, dar ratele de germinare vor fi probabil mult mai mici.

Spanacul este o cultura de sezon rece, care ar trebui sa fie plantata la inceputul primaverii, cu aproximativ 4 saptamani inainte de data medie a ultimului inghet. Vremea ideala pentru spanac este de 13 grade Celsius. Spanacul se descurca cel mai bine in solul bine drenat, bogat in materie organica si va tolera umbra partiala. Plantati seminte la o distanta de 2.5-10 centimetri si adancime de aproximativ 1.5 centimetri.

Faceti plantatii secventiale la aproximativ 2 saptamani distanta pentru a continua recoltarea spanacului pana vara. Calitatea frunzelor scade atunci cand ciclul reproductiv incepe cu formarea tulpinii semintelor.

O cultura de toamna are adesea un gust mai bun decat cea de primavara, deoarece ciclul de temperatura a vremii calde pana la reci este mai previzibil. Plantati recolta de toamna la mijlocul lunii august pentru o recolta la sfarsitul lunii septembrie (sau mai tarziu). Extindeti sezonul acoperind plantele in timpul noptilor foarte reci sau cresteti intr-un cadru rece.

Puteti incerca, de asemenea, o cultura ,,de iarna", plantata la sfarsitul lunii septembrie, care va creste putin inainte de a ramane latenta pentru iarna. Ca alternativa, taiati doar frunzele plantelor recoltei de toamna, lasand radacinile si punctul de crestere intacte.

Sfaturi pentru cultivarea spanacului

Cultivati spanacul in sol bogat, umed, cu o buna aerare a solului. Solul sarac si uscat incurajeaza spanacul sa nu se dezvolte. Spanacul este o planta sensibila, asa ca pastrati patul de spanac fara buruieni. Trageti buruieni minuscule sau taiati-le pe cele mai mari la nivelul solului pentru a evita ranirea radacinilor superficiale ale plantelor de spanac.

Sau puteti folosi un erbicid precum Fusilade Max.

Spanacul este un alimentator greu. Fertilizati inainte de plantare si la mijlocul sezonului pentru a stimula cresterea si randamentul. Acest lucru este mai important primavara, cand azotul este mai putin disponibil plantelor din solul rece.

Recoltarea spanacului (Spinacea oleracea)

Puteti indeparta periodic frunzele individuale incepand cu plantele care au cel putin 6 frunze adevarate sau recoltati intreaga planta la maturitate. Aceasta este probabil cea mai buna metoda de recoltare in primavara sau cand incepe sa apara o tulpina centrala. Taierea plantelor la linia solului va mentine frunzele recoltate mai curate decat daca intreaga planta cu radacinile sale este indepartata. In toamna, indepartarea doar a frunzelor exterioare va permite plantei sa creasca in continuare si sa produca mai mult pentru recolta continua.

Recoltare spanac

Combaterea daunatorilor si daunatorilor la spanac (Spinacea oleracea)

Exista putine insecte sau boli care deranjeaza spanacul. Afidele pot infesta ocazional spanacul, iar fainarea spanacului poate fi problematica in unele zone.

Afidele pot fi controlate prin indepartarea frunzelor infestate sau cu substante chimice, daca sunt numeroase. Infestarile minore sunt adesea distruse de o varietate de dusmani naturali, precum gandacii si viespile parazite. Afidele pot fi, de asemenea, spalate de pe frunze cu un jet puternic de apa.

Pentru a putea combate afidele prin metode chimice utilizand insecticide puteti folosi Karate Zeon. Pentru a combate fainarea spanacului puteti folosi fungicidul Topas 100 EC.

Citeste si articolul despre Salata.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei
Fusilade MAX, 5 litri
756,22 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei