Sparanghel (Asparagus officinalis)
Sparanghelul creste cel mai bine intr-o zona in care primeste caldura si este insorita. desi poate tolera si umbra partiala. Are nevoie de un sol bine drenat, imbunatatit cu o multime de materie organica, cum ar fi gunoiul de grajd.
Sparanghelul este o planta verticala inalta de pana la maxim 2 m, cu un rizom (tulpina subterana) din care se dezvolta in fiecare primavara.
Sfaturi pentru plantarea sparanghel (Asparagus officinalis)
Deoarece aceasta este o cultura pe termen lung, pregatiti bine solul inainte de plantare in martie sau aprilie. Sapati si curatati bine solul, indepartand pietrele si toate radacinile perene de buruieni si adaugati o multime de materie organica - cum ar fi gunoi de grajd bine putrezit sau compost, de exemplu. Gropile de plantare ar trebui sa fie adanci de aproximativ 20 de centimetri.
Asezati coroanele deasupra, intinzand cu grija radacinile, distantandu-le la 30-45cm. Acoperiti cu atentie coroanele cu 5-7,5cm de sol, lasand varfurile tulpinilor doar vizibile. Completati treptat restul gropii pe masura ce plantele cresc prin sol.
Daca plantati plante cultivate in ghivece, plantati cu varful radacinii la 7,5 cm sub nivelul solului.
Cum putem ingriji cultura de sparanghel (Asparagus officinalis)
Este important sa pastrati paturile de sparanghel fara buruieni. Acest lucru se face cel mai bine manual, deoarece radacinile putin adanci pot fi deteriorate la sapat.
Adaugati anual un mulci gros de 5-7,5 cm (2-3 inci) in primavara pentru a reduce cresterea buruienilor, mentineti plantele si solul hranit si ajutati la mentinerea umiditatii solului.
Lasati frunzele sa devina galbene toamna inainte de a le taia la 2,5 cm deasupra suprafetei solului.
Sfaturi pentru recoltarea sparanghelului (Asparagus officinalis)
Este important sa permiteti plantelor sa isi consolideze puterea, deci este mai bine sa nu recoltati. Cel mai bun mod de recoltare este sa taiati fiecare tulpina cu un cutit ascutit la 2,5cm sub suprafata solului atunci cand acestea au o lungime de 15-20cm.
Asparagus officinalis a fost cultivat si recoltat din salbaticie de mii de ani si a devenit o cultura importanta din punct de vedere economic. Este descris pe mormintele egiptene datand din secolul al IV-lea i.Hr. si dovezile sugereaza ca a fost cultivat in Roma antica.
Utilizari ale sparanghelului
Utilizarea principala a sparanghelului este ca leguma si este cultivata si consumata pe scara larga. Sparanghelul nu este productiv pana in al treilea an de crestere, iar randamentul sau scade dupa cateva sezoane. Aceasta productivitate limitata contribuie la statutul sau de cultura de mare valoare. Tehnicile de reproducere si crestere au dus la lastari mai grosi in comparatie cu plantele salbatice, iar daca patul de crestere este impamantat, lastarii raman albi.
Cultivarea spanacului
Indepartarea tuturor buruienilor este esentiala, deoarece acest lucru va fi extrem de dificil odata ce planta a fost plantata. Sparanghelul poate fi plantat ca plante tinere (cunoscute sub numele de coroane) sau crescut din seminte. Cultivarea din seminte este mai ieftina, dar este mai intensa in forta de munca si poate dura inca un an inainte ca prima recolta sa fie produsa.
Toamna, inainte de a fi plantate coroane, locul de plantare al sparanghelului ar trebui sa fie liber de buruienit si sapat. Un ingrasamant de uz general sau o materie organica, cum ar fi gunoiul de grajd, poate fi incorporata pentru a ajuta la imbunatatirea structurii solului.
Coroanele ar trebui sa fie plantate in aprilie intr-o groapa de aproximativ 30-45 cm latime si 35 cm adancime, cu materie organica bine putrezita asezata in fundul de 15 cm al santului.
Combaterea bolilor care pot aparea la sparanghel:
Rugina sparanghelului (Puccinia asparagi)
Rugina poate aparea in cazul udarilor in exces sau deloc. Ca masuri de combatere ale ruginii puteti folosi fungicide precum Topas 100 EC sau Polyram DF.
Cercosporioza sparanghelului (Cercospora asparagi)
Cercosporioza apare sub forma de pete de dimensiuni mici si forma ovala, poate avea o culoare gri sau cafenie. Daca nu este tratata la timp cercosporioza se poate extinde pana in partea superioara a plantei. Aparitia agentului patogen este favorizata de umiditatea ridicata. Pentru combaterea cercosporiozei puteti folosi fungicide precum Switch 62.5 WG sau Score 250 EC.
Mana sparanghelului (Phytophthora spp.)
Simptomele manei care apare la sparanghel sunt leziunile moi si de culoare bruna. Aparitia manei la sparanghel este datorata sezonului umed de crestere. Pentru combaterea manei la sparanghel este recomandat sa folositi fungicide precum Dithane M 45.
Daunatorii care pot aparea in cultura de sparanghel sunt:
Afidele - Afidele sunt insecte de dimensiuni mici, care se pot observa pe partea inferioara a frunzelor si / sau tulpinilor plantei. Daca infestarea cu afide este severa, aceasta poate provoca pete necrotice distorsionate, pe frunze. Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita roua de miere, care incurajeaza cresterea mucegaiului de funingine pe plante. Pentru combaterea afidelor puteti folosi insecticidul Decis Expert.
Citeste si articolul despre Spanac.