Categorii

Stanjenel - Plantare, ingrijire, boli, daunatori si tratamente

Cele mai eficiente metode de intretinere a unui Stanjenel.


Stanjenel

Stanjenel

Exista aproximativ 300 de specii in genul Iris . Cea mai cunoscuta specie este Iris germanica ce atinge o inaltime de 60 pana la 90 de centimetri.

Majoritatea speciilor infloresc la inceputul verii.

Sfaturi pentru plantarea Stanjenelului:

In mod ideal, plantati de la sfarsitul verii pana la inceputul toamnei, cand temperaturile pe timpul noptii raman intre 10 - 15 grade Celsius sau peste. Acest lucru le ofera mult timp pentru a se stabili inainte de iarna care va veni.

Plantati rizomi singuri sau in grupuri de trei, la o distanta de 1 pana la 2 metri, in functie de dimensiune.

Sapati o groapa mica de 25 de centimetri in diametru si 20 de centimetri adancime. Asezati planta in mijloc intinzand usor radacinile.

Sfat: Cea mai comuna greseala este ca multi oameni planteaza prea adanc. Rizomii acestor plante ar trebui sa fie partial expusi sau acoperiti subtire cu sol in clima calda. Daca sunt ingropati prea adanc, radacinile se vor sufoca.

Nu mulciti in jurul rizomului, deoarece aceasta practica poate stimula putrezirea.

Alegerea si pregatirea locului de plantare:

Irisul va inflori cel mai bine in zone foarte insorite. Pot tolera doar jumatate de zi de soare, dar nu este ideal. Fara suficienta lumina, nu vor inflori.

Prefera solul fertil, neutru in defavoarea celui usor acid.

Un drenaj bun pe tot parcursul anului este foarte important. Nu vor tolera solul umed pe parcursul anotimpului de iarna.

Plantare Stanjenel

Cum se ingrijeste stanjenelul:

Fertilizati la inceputul primaverii cu un ingrasamant universal, va recomandam utilizarea ingrasamantului osmocote TopDress. Evitati aplicarea ingrasamintelor cu continut ridicat de azot la suprafata sau mulcirea neglijenta cu materie organica, care poate incuraja putrezirea rizomului.

Udati constant pe parcursul perioadelor de seceta.

Speciile de iris mai inalte au nevoie de sustinere in perioada de dezvoltare, altfel se vor apleca.

Dupa ce procesul de inflorire este terminat, tulpinile de flori trebuie taiate pana la baza lor, dar NU taiati frunzele de iris dupa ce terminarea procesului de inflorire. Frunzele continua fotosinteza si genereaza energie pentru cresterea anului viitor. Taiati varfurile maro - si tulpina de inflorire pana la rizom pentru a descuraja putregaiul.

Dupa inghetul din toamna, taiati frunzisul.

Daca frunzele irisului sunt lovite de inghet puternic, indepartati-le.

Boli care pot afecta stanjenelul:

Patarea frunzelor: Aceasta boala este raspandita la mai multe specii de plante, apare pe frunze ca o pata de culoare cenusie, cu diametru intre 3 si 4 mm. Aceste pete se extind si se pot chiar uni. Raspandirea acestora este realizata cu ajutorul sporilor.

Pentru combaterea patarii va recomandam tratamentul cu fungicidul Zeama Bordeleza, 50 de grame.

Rugina: In mod frecvent aceasta boala ataca frunzele, pe partea superioara, sub forma unor pete de culoare galbena, frunzele atacate nu se mai dezvolta normal.

Tratamentul cu Topsin 70 WDG este cea mai buna solutie pentru a combate de rugina frunzelor.

Putrezirea radacinilor: Aceasta boala este produsa de bacteria Pseudomonas. Se manifesta pe suprafata rizomilor. Frunzele plantelor atacate de aceasta boala se vestejesc, iar tesuturile se necrozeaza.

Tratamentul cu Switch 62.5 WG este cel mai eficient pentru combaterea putrezirii radacinilor.

Mozaicul: Plantele care sunt afectate de aceasta viroza sunt slab dezvoltate, prezinta pete mozaicale de culoare verde.

Ideal pentru combaterea mozaicului este sa utilizati tratamentul cu fungicide de specialitate.

Cel mai frecvent daunator al stanjenelului este viermele sarma -> Larvele creeaza tuneluri in radacini, iar in cazul unui atac dur pot afecta intreaga planta.

Pentru a scapa de viermii de sarma va recomandam utilizarea Trika Expert, un insecticid care este folosit pentru combaterea unui numar mare de daunatori din sol.

Va invitam sa cititi si articolul despre Spiraea.

Produse recomandate

-12%
Fungicid Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise) 50
-9%
Switch 62.5 WG, 100 g
Switch 62.5 WG, 100 g
145,10 Lei
158,96 Lei