Categorii

Stejar - Plantare - Tratamente - Intretinere

Cele mai eficiente metode de intretinere a unui Stejar.


Stejar

Stejar - Plantare - Tratamente - Intretinere

Stejarii ( Quercus ) sunt printre cele mai frecvente specii de arbori care se gasesc in paduri dar, din pacate, numarul lor este in scadere. Principala cauza a declinului este valoarea ghindelor si a puietilor tineri ca sursa de hrana pentru viata salbatica.

Puteti spune carui grup ii apartine un stejar aruncand o privire atenta asupra frunzelor. Frunzele de stejar rosu au lobi ascutiti cu varfuri mici, in timp ce lobii de pe frunzele albe de stejar sunt rotunjite.

Propagarea arborilor de stejar este buna pentru mediu si este un proiect usor si distractiv pentru copii.

Cum sa ingrijim un Stejar:

Pastrati zona care inconjoara stejarii in plin proces de dezvoltare fara buruieni si udati solul din jurul arborelui cand sunt vremuri secetoase. Arborele nu va dezvolta radacini puternice in sol uscat. Nu fertilizati arborele pana in al doilea an dupa plantare. Chiar si atunci, folositi ingrasamant numai daca frunzele sunt palide sau arborele nu creste asa cum ar trebui. Retineti ca stejarii cresc foarte incet la inceput. Hranirea copacului pentru a incuraja cresterea rapida slabeste lemnul. Acest lucru poate duce la crapaturi in trunchi si ramuri rupte.

Boli care pot afecta stejarul:

Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Utilizati Topas 100 EC cel mai bun fungicid pentru combaterea fainarii.

Antracnoza: Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli care va pot ataca stejarul, este favorizata de umiditate in general. Boala se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mici cu o culoare maronie.

Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45.

Daunatori care pot afecta stejarul:

Afidele: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Pentru a scapa de afide va recomandam sa folositi insecticidul Kabon.

Omida Paroasa: Omida Paroasa - Aceasta specie ataca arborii ornamentali, dar si pomii fructiferi, ierneaza in stratul superficial al solului. Omida incepe sa consume frunza stand pe partea inferioara a acesteia.

Va recomandam utilizarea insecticidului Affirm.

Omida Paroasa

Specii de Stejar care pot fi observate la noi in tara:

Quercus Cerris (Cer) - Aceasta este un arbore cu crestere masiva, poate ajunge chiar si la o inaltime de 30 de metri. Trunchiul este drept, coroana este larga cu forma piramidala, frunzele au lobi scurti.

Quercurs frainetto (Garnita) - Este un arbore de talia 1, are tulpina dreapta, scoarta subtire, frunzele au baza ingusta, iar suprafata din spate este de culoare censusie. Ghindele cresc in grupuri de 2-5.

Quercurs frainetto

Quercus Pedunculiflora (Stejarul Brumariu) - Aceasta specie o puteti intalni in zonele de silvostepa de la noi din tara, poate ajunge la o inaltime de pana la 25 de metri. Tulpina este dreapta, scoarta crapata, frunzele ovat alungite . Ghindele sunt de dimensiuni mari.

Quercus Pedunculiflora

Quercus Petraea (Gorun) - O specie de stejar care poate atinge o inaltime de 40 de metri. Scoarta este subtire, coroana deasa, frunzele sunt ovate sau eliptice, ghindele cresc cate 1-5.

Quercus Pubescens (Stejar Pufos) - Aceasta specie poate fi observata cel mai des in zonele de silvostepa, este un arbore de talia a 3a, coroana este larga, fara o forma exacta, frunzele sunt de dimensiuni mici.

Quercus Robur (Stejarul Pedunculat) - Aceasta specie este una autohtona, se dezvolta ca arbore de talia 1, are tulpina neregulata, scoarta este crapata, culoarea acesteia fiind negricioasa. Frunzele sunt de culoare verde-inchis.

Va invitam sa cititi si articolul despre Stanjenel.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
-18%
Affirm, 1 kg
Affirm, 1 kg
175,78 Lei
215,35 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei