Categorii

Sunatoare (Hypericum perforatum)


Sunatoare

Sunatoare:

Procesul de dezvoltare:

Avand in vedere ca aceasta planta este atat de invaziva, luati in considerare cultivarea de sunatoare intr-un ghiveci, unde radacinile sale care se raspandesc abuziv si semintele pot fi tinute sub control. Aceasta planta este usor de plantat in zonele in care solul este umed, dar bine drenat si in prezenta razelor solare, dar poate suporta si umbra partiala. Cu aproximativ 400 de specii, cultivarea exacta va depinde de soiul pe care il alegeti, deoarece unele specii prefera soluri nisipoase sau pietroase in zonele insorite. Plantei de sunatoare ii place in general solul uscat, stancos sau nisipos si este cultivata ca acoperire a pamantului. Radacina de la o planta de sunatoare poate ajunge la 1,2 - 1,5 metri in adancime.

In timp ce planta poate produce cantitati prolifice de rasaduri, poate dura cativa ani pentru ca acestea sa atinga maturitatea reproductiva. Rasadurile cresc lent si pot fi depasite de vegetatia concurenta. Tulpinile mor si devin rosii la sfarsitul verii sau inceputul toamnei cand solul se usuca sau cand se confrunta cu inghet. Taierea sunatoarei dupa primavara devreme impiedica planta sa infloreasca in acel an.

Daca va doriti cultivati sunatoare trebuie sa stiti ca aceasta se extinde foarte rapid si va va fi foarte greu sa scapati de radacinile acesteia in cazul in care veti dori sa opriti dezvoltarea acesteia.

In ciuda dezavantajului ca sunatoarea este invaziva, planta este frecvent utilizata in medicina populara pentru o varietate de probleme medicale. Aceasta a fost studiata pe larg ca tratament pentru depresie. Ar putea fi utila pentru depresia usoara pana la moderata, dar interactioneaza cu o serie de medicamente, astfel incat furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala ar trebui sa stie ca il luati.

Ingredientul activ din planta este hipericina. Daca cresti sunatoare pentru uz de plante, atat florile, cat si frunzele contin hipericina si sunt utilizate ca medicamente. Muntele Sinai spune ca aceasta planta este adesea procesata in mai multe forme si este introdusa in capsule sau transformata in tablete, tincturi, ceaiuri sau lotiune pentru piele. Sunt disponibile, de asemenea, forme taiate sau pudrate ale plantei uscate. Majoritatea produselor sunt standardizate pentru a contine 0,3% hipericina.

Particularitati ale sunatoarei:

Are un rizom de dimensiuni mici, din care se dezvolta radacini si tulpini.

Tulpina poate ajunge pana la o inaltime de 100 de centimetri, grosimea acesteia intre 3 si 5 centimetri.

Frunzele sunt pozitionate opus una fata de cealalta pe tulpinile principale si pot ajunge la o lungime de 3,5 centimetri. Florile sunt formate din cinci sepale lanceolate.

Cat de mult trebuie sa udam sunatoarea:

Sunatoarea este foarte adaptabila atunci cand vine vorba de udare si de cata udare are nevoie planta. Se descurca bine in solul umed, dar se poate adapta cu usurinta si la solurile mai uscate, mai ales dupa ce este bine stabilita. Plantele adulte pot supravietui de obicei atat secetei, cat si inundatiilor. Plantele tinere au nevoie de umiditate consistenta pana cand sunt bine dezvoltate complet.

O udare constanta in timpul perioadelor secetoase va ajuta foarte mult plantele, cu toate acestea, aveti grija sa nu udati excesiv, deoarece acestea pot dezvolta boli ale radacinii. Plantele cultivate in ghivece pot avea nevoie sa udati mai des decat plantele cultivate in gradina dumneavoastra. Un strat subtire de mulci poate ajuta la pastrarea umezelii.

Cum se taie sunatoarea:

Sunatoarea poate scapa cu usurinta de sub control, daca nu recoltati aceasta planta perena in mod regulat. Cel mai bine ar fi sa taiati cel putin o data la doi ani pentru a putea tine planta sub control.

Indepartati ramurile moarte sau deteriorate, si taiati o treime din inaltimea fiecarui tufis.

Sunatoarea va dezvolta flori numai pe planta abia taiata. Aceasta inseamna ca taierea trebuie facuta la inceputul primaverii, cum ar fi mijlocul pana la sfarsitul lunii martie, pentru a promova mai degraba decat a descuraja cresterea florilor.

Atunci cand o ramura este taiata, aceasta se va imparti in doua tulpini, care vor deveni doi ciorchini de flori.

Cum recoltam sunatoarea:

Sunatoarea trebuie lasata sa infloreasca inainte de recoltare, de obicei acest proces are loc la inceputul verii. Alte ierburi au un gust mai bun atunci cand sunt recoltate inainte de inflorire, cum ar fi plantele de menta, dar sunatoarea este mai eficienta dupa ce a inflorit.

Planta poate fi usor recoltata taind florile, tulpinile si frunzele. Aproximativ o treime din planta poate fi recoltata fara nicio problema.

Sunatoare

O boala care v-ar putea ataca planta de sunatoare este:

Antracnoza: Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli care va pot ataca plantatia, este favorizata de umiditate in general. Boala se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mici cu o culoare maronie.

Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45.

Va invitam sa cititi si articolul despre Salvia.

Produse recomandate

Plantator, Fiskars
38,50 Lei
-14%
Foarfeca universala pentru gradina, 21 cm S90, Fiskars