Cum sa iti imbunatatesti gazonul prin reinsamantare
Fie ca doriti sa completati cateva locuri goale, fie ca gazonul dvs. are nevoie de un nou inceput, reinsamantarea va poate ajuta sa obtineti gazonul pe care il doriti. Procesul implica mult mai mult decat udarea semintelor si speranta ca vor creste. Urmati aceste sfaturi pentru a semana cu succes suprafetele gazonului.
Termenii “reinsamantare si suprainsamantare” au semnificatii diferite, dar sunt adesea folositi gresit.
Reinsamantare
Reinsamantarea se face atunci cand doriti sa schimbati gazonul actual . Mai intai trebuie sa luati masuri pentru a elimina gazonul existent, buruienile sau alte plante ce cresc acolo unde veti insamanta noua samanta de gazon.
Apoi solul trebuie pregatit, curatat de bolovani, maruntit foarte fin si in cele din urma, insamantat. Semintele de gazon trebuie sa fie de calitate, de preferat din gama Barenbrug sau Landscaper PRO. Inainte de a face insamantarea, este bine sa cumparati un aplicator pentru gazon de la Scotts pentru a imprastia samanta si ingrasamantul uniform.
Dupa ce aplicati samanta de gazon, folositi un alt pamant foarte fin (turba) sau un pamant de special de gazon, pentru a, acoperi samanta, nu mai mult de 0.2-0.3 cm. In acest fel, rezolvati problema cu pasarile ce mananca semintele, iar pamantul care acopera samanta tine umiditate mai mult timp.
Si nu uitati: trebuie sa folositi obligatoriu un ingrasamant de iarba nou infiintata. Pe piata exista un singur ingrasamant foarte eficient de la ICL: Se numeste Landscaper Pro New Grass.
Acest proiect creeaza o peluza de gazon complet noua. Un proiect real de insamantare necesita timp, efort si poate fi costisitor. Este o modalitate foarte buna de a obtine un nou inceput daca gazonul dvs. este in stare foarte proasta, solul dvs. are nevoie de imbunatatiri sau doriti sa schimbati varianta de iarba.
Suprainsamantare
Daca aveti pete goale pe gazon sau doriti pur si simplu sa-l indesiti, veti efectua suprainsamantarea. In cazul petelor goale, se aplica urmatoarea metoda:
Se curata zona de iarba uscata, se aplica un strat de pamant de 0.3 cm aproximativ, se aplica samanta de gazon, apoi inca un stat de pamant fin de 0.3 cm peste si se uda.
Pentru gazonul care au nevoie doar de putina crestere, insamantarea poate creste cantitatea de iarba si poate imbunatati aspectul si textura suprafetei. Aceasta implica aplicarea semintelor de iarba pe un gazon deja stabilit.
Cand majoritatea oamenilor spun ca vor sa reinsamanteze gazonul, se refera de fapt la suprainsamantare. Din acest motiv, va fi denumita reinsamantare de aici inainte.
Scarificarea gazonul
Aceasta etapa are loc primavara devreme si toamna pana in luna octombrie cel tarziu.
De ce trebuie facuta aceasta scarificare de 2 ori?
In primul rand scarificarea este un proces obligatoriu daca vrei sa ai un gazon sanatos. De preferat scarificarea se face la inceputului anului pe verticala si orizontala terenului, apoi se aplica imediat ingrasamant de primavara Landscaper Pro Maintenance.
Toamna se aplica aceeasi procedura doar ca schimbati tipul de ingrasamant: se aplica ingrasamant de iarna Landscaper Pro Pre Winter
Cand facem reinsamantarea?
Cei mai multi experti sunt de acord ca cel mai bun moment pentru a va reinsamanta gazonul este toamna, in luna septembrie. Trebuie sa va asigurati ca vremea este in parametri si ca semintele de gazonul o sa incolteasca pana o sa vina frigul
Cea mai eficienta reinsamantare se face dupa ce ai scarificat gazonul, ai aplicat un strat foarte subtire de pamant (0.2 – 0.3 cm) + ingrasamant ,si ultima faza: aplicarea semintelor de gazon + putin pamant peste.
Sa repetam mai detaliat pasii:
- Scarificare
- Aplicare ingrasamant
- Aplicare pamanat 0.3 cm
- Aplicare samanta de gazon
- Aplicare din nou pamant 0.2 – 0.3 cm (cat sa acopere samanta de gazon)
Daca decideti sa aplicati seminte in perioada de vara, aveti grija sa va asigurati ca semintele de gazon primesc suficienta apa. Acoperirea zonelor insamantate cu un pamant fin (turba) poate ajuta pamantul sa nu se usuce.
Pregatirea solului este cheia succesului
Puteti aplica cele mai bune seminte din lume, dar daca pamantul nu este pregatit corect, pur si simplu gazonul nu va incolti. Daca incolteste, nu va avea un sistem radicular sanatos care il ajuta sa reziste bolilor si secetei.
Alegeti semintele/ingrasamantul potrivit pentru gradina ta
Acum ca sunteti pregatit sa aplicati semintele de gazon, trebuie sa le gasiti pe cele potrivite pentru climatul dvs., cantitatea de soare pe care o primeste gradina ta si cat de mult trafic va avea gazonul respectiv. Rezistati dorintei de a economisi bani pe seminte ieftine. Calitatea conteaza foarte mult si avand in vedere ca semintele de gazon le cumparati o data la minim 10 ani + foarte multa munca, nu merita sa cumparati niste seminte ieftine, pe care le gasiti prin toate magazinele.
Asadar, cand cumparati seminte de gazon trebuie sa stiti:
- Daca aveti soare
- Daca aveti umbra
- Daca aveti trafic
- Daca nu aveti aspersoare
- Daca doriti doar suprainsamantare
Si apoi, se ia decizia de fel de gazon sa cumparati.
Sfaturile noastre pentru cele 5 puncte de mai sus:
- Pentru soare - Puteti cumpara seminte de gazon Barenbrug: Rapide, RPR Bar Power, RPR Sport, RPR Stadium
- Pentru umbra - Puteti cumpara seminte de gazon Barenbrug Shadow
- Pentru trafic - Puteti cumpara seminte de gazon Barenbrug: RPR Sport, RPR Stadium
- Daca nu aveti aspersoare: Puteti cumpara seminte de gazon Barenbrug WaterSaver
- Daca doriti doar suprainsamantare - Puteti cumpara seminte de gazon Barenbrug: SOS, Speedy Green, Mow Saver
Raspanditi semintele uniform
Dupa ce v-ati hotarat la semintele potrivite pentru curtea dvs., veti dori sa le imprastiati pe sol. Acestea ar trebui aplicate in mod egal la rata stabilita de producator x 2, daca doriti sa aveti un gazon rapid si des. Unele seminte necesita insamantare mai mare decat altele, deci asigurati-va ce cantitate cumparati.
Aplicatoare manuale sunt excelente pentru suprafete mici dar daca aveti suprafata peste 50-70 m2, este recomandat sa cumparati un aplicator de gazon de la Scotts.
Da-i multa apa
Noile dvs. seminte de gazon au nevoie de atentie mai ales in primele zile. In general, ar trebui sa planificati mentinerea solului usor umed in primele 10 zile dupa insamantare. Aceasta poate fi o provocare daca aveti vreme foarte calda sau uscata. Faceti totusi efortul, altfel semintele dvs. nu vor putea sa se germineze si sa devina un gazon sanatos si frumos.
Dar, daca aveti sistem de aspersoare cu automatizare, lucrurile sunt relative simple.
Gazonul trebuie sa aiba tot timpul ce ii trebuie. Aplica ingrasamant de minim 3 ori pe an (primavara, vara si toamna). Foloseste o data pe luna un tratament pentru a preveni bolile cu Cropmax, Topsin si Dithane.
Uda-l cum trebuie…Afla mai multe despre udat in acest articol.
Pentru mai multe articole despre gazon, intra aici: --> Inapoi la Secretele Gazonului!