Categorii

Tarhon (Arthemisia dracunculus)


Tarhon

Tarhon

Tarhonul este o planta perena care poate atinge inaltimi de statura cuprinse intre 100 si 150 cm. Cu toate acestea, atunci cand este cultivat inauntru, este de obicei mult mai mic. Radacinile plantelor ating pana la 15 cm, relativ plate (planta cu radacini superficiale). Se formeaza fire de par destul de mici, in mare parte de culoare brun deschis pana la alb cremos.

Tarhonul este folosit ocazional sau recomandat ca planta medicinala. Datorita ingredientelor pe care le contine planta, se spune ca sprijina digestia si are un efect de stimulare a apetitului. In plus, va ameliora durerea de dinti mai usoara.

Tarhonul este utilizat ca planta medicinala impotriva bolilor epileptice in unele tari arabe . Ca substante eficiente in studii sunt mentionate monoterpenele prezente in uleiul esential. In medicina chineza , tarhonul este considerat relaxant pentru Qi si este deosebit de relevant pentru splina, stomac si ficat.

Chiar si in medicina populara tarhonul este bine cunoscut ca planta medicinala, desi este rar folosit. Este utilizat in principal pentru afectiuni ale tractului gastro-intestinal, pentru detoxifiere, ca stimulent al poftei de mancare si pentru stimularea digestiei.

Frunze

Frunzele verde inchis ale tarhonului sunt destul de inguste si conice. Acestea au de obicei intre 2,5 si 3,5 cm lungime pentru o planta complet dezvoltata. In general, frunzele speciilor rusesti sunt putin mai lungi decat cele ale speciilor franceze sau germane.

Inflorire

Florile galben-verzui apar de obicei intre mai si iunie. Dupa inflorire, se produc fructe plate. Soiurile de tarhon german si francez nu formeaza seminte si pot fi propagate numai prin divizare sau clonare.

Cum se planteaza tarhonul:

Nu puteti creste tarhon din seminte. Ideal ar fi sa cumparati planta, pe care o puteti muta in ghiveci primavara spre toamna.

Mutati plantele din ghiveci intr-un sol bine drenat, la aproximativ jumatate de metru - un metru distanta, pentru a oferi fiecarei plante suficient spatiu sa se dezvolte. O planta crescuta ar trebui sa acopere aproximativ 12 centimetri de sol.

Plantele ar trebui sa creasca pana la aproximativ jumatate de metru un metru in inaltime.

Tarhonul poate fi plantat alaturi de alte legume din gradina dumneavoastra.

Tarhon

Cum se ingrijeste tarhonul:

Asigurati-va ca taiati planta in mod regulat pentru a preveni inflorirea si pentru a mentine inaltimea la aproximativ jumatate de metru (altfel planta risca sa se aplece).

Daca locuiti intr-un climat mai rece, asigurati-va ca puneti mulci in jurul plantelor toamna pentru a proteja radacinile in timpul iernii.

Cum sa recoltati tarhonul:

Recoltati planta in mod regulat. Doua sau trei plante vor fi suficiente daca le taiati in mod regulat.

Tarhonul este cel mai bine folosit proaspat vara.

Puteti ingheta frunzele sau le puteti usca. Daca sunt lasate sa se usuce prea mult timp, insa, frunzele isi pierd aroma, asa ca fii atent. De indata ce frunzele sunt uscate, depozitati-le in recipiente etanse.

Boli si daunatori care pot afecta tarhonul:

Cu ingrijire buna si conditii bune de amplasament, rareori sunt de asteptat boli si daunatori. Cu toate acestea, nu este neobisnuit ca afidele sa atace planta. Pentru exemplarele mai mari, colectarea ocazionala sau tratamentul cu un agent biologic vor ajuta. Tratamentul chimic dur ar trebui evitat aici. In plus, rugina sau mucegaiul pot infesta planta. Acesta este de obicei cazul cand tarhonul a trebuit sa sufere perioade prelungite de stres (cum ar fi uscaciunea, pradatorii).

Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Va recomandam utilizarea Topsin 70 WDG, un fungicid sistemic, cu actiune curativa si preventiva, folosit pentru tratarea si protejarea culturilor agricole impotriva bolilor.

Rugina: Aceasta boala apare cel mai des pe frunze, pe suprafata carora se pot observa pete albe, apoi pe masura ce boala avanseaza devin galbui-maronii. Frunzele care sunt afectate dur se rasucesc, iar apoi cad prematur.

Pentru combaterea ruginii va recomandam Polyram DF, este un fungicid de contact pentru programul de protectie a culturilor horticole.

Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.

Va recomandam sa utilizati Movento 100 SC, un insecticid cu sistemie totala pentru combaterea daunatorilor.

Va invitam sa cititi si articolul despre Salvia.

Produse recomandate