Categorii

Tei - Intretinere - Tratamente - Udare - Plantare

Cele mai eficiente metode de intretinere a unui tei


Tei

Acestia sunt arbori atragatori, perfecti pentru peisajele urbane, deoarece tolereaza o gama larga de conditii adverse, inclusiv poluarea. O problema cu acesti arbori este ca atrag insecte.

Afidele sunt greu de controlat pe un asemenea arbore, dar daunele sunt temporare si arborele se reface in fiecare primavara (Pentru combaterea atacului afidelor va recomandam tratamentul cu insecticidul Karate Zeon). Iata soiurile de tei cel mai des vazute in tara noastra:

Tilia Cordata (Tei de deal)

Aceasta este o specie autohtona, se dezvolta ca arbore de talia a 2 a si poate ajunge pana la o inaltime de 20 de metri. Trunchiul este drept, coroana ovala, frunzele sunt mai mici fata de celelelalte specii si sunt de culoare verde-albastruie. Florile apar in lunile iunie-iulie, sunt de dimensiuni mici si sunt de culoare alb-galbuie.

Tilia Tomentosa (Tei argintiu)

Aceasta este o specie indigena, se dezvolta ca arbore de talia 1, iar inaltimea maxima pe care o poate atinge este de 30 de metri. Coroana este larga, deasa si are o forma ovala. Frunzele sunt lucioase pe partea superioara, iar pe spate au o culoare cenusie.

Tilia x Europaea (Tei comun)

Aceasta specie reprezinta un hibrid intre T. Cordata si T. Platyphyllos, poate ajunge pana la 40 de metri inaltime, coroana este ovala. Frunzele sunt de culoare verde inchis. Florile sunt parfumate, au o culoare galbena, si infloresc spre sfarsitul verii.

Cum sa ingrijim un tei:

Cel mai bun moment pentru plantarea unui tei este in toamna dupa caderea frunzelor, desi puteti planta si in ghiveci in orice moment al anului. Alegeti o locatie cu foarte insorita sau cu umbra-partiala si sol umed, bine drenat. Arborele prefera un pH neutru decat cel alcalin, dar tolereaza si solurile usor acide .

Pe masura ce va umpleti cu pamant in jurul radacinilor, apasati cu piciorul din cand in cand pentru a indeparta golurile de aer.

Udati bine dupa plantare si adaugati mai mult sol daca se formeaza o depresiune in jurul bazei copacului.

Dupa plantare este necesar sa aplicati mulci in jurul trunchiului. Mulciul suprima buruienile, ajuta solul sa mentina umezeala si modereaza temperaturile extreme. Pe masura ce mulciul se descompune, ofera substante nutritive esentiale solului. Utilizati 7,5 pana la 10 centimetri de mulci.

Udati arborii nou plantati o data sau de doua ori pe saptamana in primele doua sau trei luni, in absenta ploii.

Teiul bine stabilit are nevoie de udare numai in timpul vremurilor secetoase. Fertilizati arborii nou plantati in primavara urmatoare. Folositi un strat de compost de 5 centimetri.

Cum se inmultesc Teii:

Prin seminte -> acestea se recolteaza cand se afla in stadiul de parga. Semintele mature vor gemina mai greu si va fi nevoie de stratificare. Acesta este un procedeu cei drept dificil, de aceea va fi realizat de cele mai multe ori doar de silvicultori.

Prin altoire -> altoirea se va realiza in despicatur, in anotimpul de primavara, pe un portaltoi T. Platyphyllos.

Prin marcotaj -> Acest proces se realizeaza in special pentru T. X Europaea.

Prin drajoni -> Teii in general drajoneaza si lastaresc puternic, dar cu toate acestea acest proces nu este recomandat pentru arborii care urmeaza sa fie plantati urban, deoarece pot afecta asfaltul.

Principalii daunatori sunt acarienii: Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, atacand inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.

Cel mai bun tratament impotriva acarienilor este cel cu insecticidul Vertimec 1.8 EC.

Va invitam sa cititi si articolul despre Symphoricarpos.

Produse recomandate

Karate Zeon, 1 litru
338,80 Lei
-10%
Foarfeca cu garda de protectie P44, Fiskars