Categorii

Telina - Cum sa combatem bolile si daunatorii care pot aparea

Boli telina - Daunatori telina - Tratamente telina


Telina boli si daunatori

Telina sau dupa denumirea stiintifica Apium graveolens, este o planta bienala aromatica din familia Apicaceae, cultivata in principal pentru tulpina si radacina sa, care sunt folosite ca legume. Frunzele rombice ale plantei de telina cresc intr-o rozeta si sunt lungi de 3-6 cm si latime de 2-4 cm pe o tulpina centrala ramificata care este foarte nervuata.

Telina este o planta bienala care este cultivata in mod obisnuit ca anual si poate atinge o inaltime de aproximativ 1 metru.

Boli care pot afecta cultura de telina:

Putregaiul umed (Erwinia carotovora)

Aceasta boala se dezvolta sub forma de leziuni mici care pot fi observate langa baza petiolelor care devin moi si maronii. Bacteriile se dezvolta in tesuturile vegetale sarace in oxygen, aparitia bolii necesita perioade lungi de sol saturat cu apa, bacteriile intra in plante prin rani.

Metode de prevenire impotriva putregaiului umed:

  • Controlul se bazeaza pe evitarea conditiilor propice infectiei bacteriene
  • Plantati telina in soluri bine drenate.
  • Lasati plantele sa se usuce inainte de a uda din nou.
  • Evitati ranirea plantelor in timpul recoltarii pentru a preveni dezvoltarea bolii la recoltare.
  • Dezinfectati in mod regulat toate echipamentele

Pentru combaterea putregaiului puteti folosi fungicidul Topas 100 EC.

Mozaicul telinei (Cerely mosaic virus)

Acest virus poate fi observant din cauza petelor aparute in zonele frunzelor dintre nervure. Frunzele se pot rasuci. Virusul este transmis de mai multe specii de afide. Afidele pot transmite cu succes virusul plantelor in 30 de secunde de la hranire, iar simptomele virale se dezvolta de obicei in 10 zile de la infectia primara.

Metode de prevenire impotriva mozaicului telinei:

Controlul se bazeaza pe implementarea unei perioade ,,fara telina" de 1-3 luni si controlul buruienilor umbelifere care pot actiona ca sursa de inocul.

Mana (Peronospora umbellifarum)

Mana poate fi observata sub forma de pete galbene pe suprafata superioara a frunzelor si pudra alba fina pe partea inferioara a frunzelor. Boala afecteaza frunzele tinere, fragede. Aparitia si raspandirea bolii este favorizata de umezeala prelungita a frunzelor.

Metode de prevenire impotriva manei la telina:

  • Samanta fara agenti patogeni pentru plante.
  • Nu supra-aglomerati plantele.
  • Rotirea corecta a culturii.

Pentru combaterea manei la telina puteti folosi fungicidul Systhane Forte.

Cercosporioza (Cercospora apii)

Aceasta boala se manifesta sub forma de pete mici galbene pe suprafetele superioare si inferioare ale frunzelor care se maresc. Leziunile dezvolta o textura abraziva; frunzele cu multe leziuni pot deveni necrotice si pot muri.

Metode de prevenire impotriva cercosporiozei la telina:

  • Campurile se infecteaza prin seminte infestate.
  • Aparitia bolii este favorizata de temperaturile calde si de umezeala prelungita.
  • Samanta fara agenti patogeni ai plantelor.
  • Rotatia culturilor.
  • Evitati supra-aglomerarea plantelor.
  • Soiuri de telina tolerante sau rezistente la boli
  • Aplicarea de tratamente fungice adecvate acolo unde sunt disponibile.

Pentru combaterea cercosporiozei puteti folosi fungicidul Switch 62.5 WG.

Cercosporioza telina

Patarea alba (Septoria apiicola)

Se manifesta sub forma de pete clorotice de forma neregulata pe frunze si petiole care devin necrotice si se unesc pentru a forma suprafete necrotice mari.

Ciuperca poate supravietui pe seminte pana la 2 ani in deposit. Aparitia bolii in cazul in care este favorizata de precipitatii abundente si frunze dense care impiedica circulatia aerului. Ciuperca se poate raspandi prin precipitatii sau prin apa de irigare contaminata si prin miscarea oamenilor printer plante.

Metode de prevenire impotriva patarii albe la telina:

  • Samanta fara agenti patogeni pentru plante.
  • Tratati semintele cu fungicid sau apa fierbinte inainte de plantare.
  • Daca exista boala, evitati sa lucrati in zona cand plantele sunt umede.
  • Aplicati fungicide foliare adecvate acolo unde este posibil.

Pentru combaterea patarii puteti folosi fungicidul Dithane M 45.

Patarea alba

Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)

Se manifesta sub forma de leziuni moi, brune, pe baza tulpinilor cu marginea roz, care fac ca intreaga tulpina sa putrezeasca si sa se ofileasca.

Ciuperca poate supravietui in sol pana la 10 ani. Aparitia bolii este favorizata de soluri care sunt tinute aproape de saturatie pentru perioade mai mari de 2 saptamani.

Metode de prevenire impotriva putregaiului alb la telina:

  • Irigareaprin picurare la 5-8 cm sub suprafata solului poate asigura un control bun.
  • Aratura adanca a solului si taierea frunzelor din spate pentru a stimula circulatia aerului.
  • Aplicarea tratamentelor fungice.

Daunatori care pot afecta cultura de telina:

Afide

Afidele sunt insecte mici cu corp moale care pot fi observate pe partea din spate a frunzelor sau a tulpinilor plantei. Afidele de regula au o culoare verde sau galbena, dar poate fi roz, maro, rosu sau negru, in functie de specie si de planta gazda. Aceste insect migreaza de la o planta la alta, hranindu-se cu sucul celular. Daca infestarea cu afide este puternica, poate duce la ingalbenirea si deformarea frunzelor, pete necrotice. Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita "roua de miere" (excremente), care incurajeaza cresterea mucegaiului pe plante.

Daca populatia de afide este limitata la doar cateva frunze sau lastari, atunci infestarea poate fi taiata pentru a asigura controlul. Verificati transplanturile pentru afide inainte de plantare. Folositi soiuri tolerante daca sunt disponibile.

In general, insecticidele sunt necesare pentru tratarea afidelor numai daca infestarea este foarte mare - plantele tolereaza in general infestarea de nivel scazut si mediu.

Pentru a scapa rapid de afide este recomandat sa utilizati insecticide precum Decis Expert 100 EC.

Afide

Plosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma lineatum)

Graphosoma lineatum poate atinge o lungime de 8-12 milimetri. Corpul este aproape rotund, cu un scut mare. Culoarea de baza a partii superioare a corpului este rosu aprins, cu dungi longitudinale negre largi. Pronotul are sase benzi negre. Antenele sunt negre. De asemenea, partile laterale ale segmentelor abdominale (connexivum) sunt rosii cu multe pete negre mici. Picioarele pot fi negre sau rosii, in functie de subspecie.

Plosnita vargata a umbeliferelor

Musca miniera

Musca miniera are un ciclu de viata relativ scurt. Timpul necesar pentru un ciclu complet de viata in medii calde, cum ar fi Florida, este adesea de 21 pana la 28 de zile, astfel incat numeroase generatii pot aparea anual in clima calda. Rapiditatea dezvoltarii creste atunci cand temperatura ajunge la aproximativ 30 de grade Celsius. Temperaturile peste 30 de grade Celsius sunt de obicei nefavorabile si larvele prezinta o mortalitate ridicata.

Pentru a scapa de musca minierea puteti folosi Karate Zeon 50 CS.

Nematozi

Acestia dezvolta 2 generatii pe an. Nematozii ierneaza sub forma de chist, radacinile care au fost atacate prezinta gale. In cazul in care plantele dumneavoastra sunt atacate de aceste insecte se pot dezvolta slab. Ca metoda de prevenire a aparitiei nematozilor trebuie sa faceti rotatia corecta a culturii.

Pentru combaterea nematozilor este recomandat sa folositi Basamid Granule.

Citeste si articolul despre Telina!

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
-19%
Switch 62.5 WG, 10 g
Switch 62.5 WG, 10 g
22,99 Lei
28,37 Lei
-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei