Categorii

Tigrul platanului (Corythucha ciliata) - Simptome atac, dezvoltare, insecticide

Simptome atac - Ciclu de viata


Tigrul platanului

Tigrul platanului (Corythucha ciliata)

Tigrul platanului este o specie originara din America de Nord. In Europa, este o insecta daunatoare extrem de invaziva pentru platani. Raspandirea sa este facilitata de activitatea umana.

Tigrul platanului - ciclu de viata:

Adultii au aproximativ 3 mm lungime si 2 mm latime. Corpul este de culoarea neagra, aripile sunt de culoare albicioasa, cu exceptia unei pete maronii neregulate pe aripii.

Ouale au forma de ovala, aproximativ 0,2 mm latime si 0,5 mm lungime, lipite de partea inferioara a frunzelor. Partile laterale ale toracelui si aripilor sunt aplatizate si acoperite cu vene care confera un aspect dantelat. Nimfele sunt mai mici, si de culoare neagra. Femelele apar primavara si zboara spre platani pentru a depune oua pe partea inferioara a frunzelor de-a lungul nervurilor. Fiecare femela poate depune pana la 350 de oua. Toate etapele traiesc si se dezvolta pe partea inferioara a frunzelor. Adultii sunt capabili sa zboare, dar de obicei se deplaseaza doar pe distante scurte. Dezvoltarea de la ou la adult dureaza 35-45 de zile, in functie de temperatura. In timpul iernii, adultii cauta adapost sub scoarta platanilor si pot rezista la temperaturi de -10 deg C.

Tigrul platanului - simptomele atacului - combatere:

Nimfa hranitoare si adultii depun excremente pe partea inferioara a frunzelor infestate. Tigrul platanului este gasit in general in numar mare, pana la 100 pe frunza. Astfel de infestari severe duc la ingalbenirea frunzelor.

Faster 10 CE - Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).

Tigrul platanului


Citeste si articolul despre Gandacul de dantela.