INFORMATII GENERALE DESPRE DIFERITELE TIPURI DE CAPUSE SI BOLI
Exista numeroase tipuri de capuse de care trebuie sa fim atenti. Aflati mai multe despre diferitele specii de capuse cu care este posibil sa aveti de-a face.
In lume exista aproximativ 850 de specii de capuse, dar numai 27 dintre acestea se gasesc in Romania dintre care 25 specii apartin familiei Ixodidae si 2 specii familiei Argasidae
La oameni au fost descoperite 4 specii de capuse: Ixodes ricinus (cea mai frecventa), Dermacentor marginatus, Hyalomma marginatum marginatum si Rhipicephalus sanguineus.
Exista numeroase tipuri de capuse gasite in toata tara si se incadreaza in doua categorii: capuse Ixodidae si capuse Argasidae
Capusele Ixodidae
Aceste tipuri de capuse se dezvolta in trei etape principale de viata: larva, nimfa si adult. Acestea necesita o singura masa de sange de la un animal gazda diferit pentru fiecare etapa a vietii, motiv pentru care sunt adesea numite ,,trei capuse gazda". O masa la o capusa poate dura pana la trei zile pentru a termina de supt sange, inainte de a se detasa de gazda. Sangele face ca corpul lor sa se dezvolte in timpul hranirii. Dezvoltarea lor pe termn lung poate dura intre 90 de zile si trei ani. Acest tip de capuse poate fi gasit de obicei in zone impadurite, in zone in care exista ierburi inalte si buruieni chiar si in gradini cu gazon. Femelele sunt mai mari decat masculii si pot avea o culoare diferita. Partile bucale ale acestor tipuri de capuse sunt de obicei vizibile. Majoritatea speciilor de capuse cauta gazde cel mai probabil in timpul zilei, asadar atentie mare. O femeie depune 3.000 si 8000 de oua intr-un lot mare, dupa care ea moare.
Iata cateva specii obisnuite de capuse Ixodidae
Capusa de caine: De asemenea, cunoscuta sub numele de capusa de lemn, acestea sunt de culoare maro-roscat. Se gasesc in Romania si transmite febra si tularemie
Capusa neagra: De asemenea, cunoscuta sub numele de capusa de caprioara sau capusa a bolii Lyme, aceste insecte maro-rosiatice au picioare negre. Aceste capuse sunt un motiv de ingrijorare, deoarece capusele infectate raspandesc boala Lyme, babezioza si anaplasmoza. Pentru a transmite boala Lyme, boala in sine trebuie sa fie prezenta la populatiile de rozatoare pe care capusele se hranesc.
Capusa occidentala cu neagra: Aceasta capusa se gaseste pe coasta Pacificului si poate raspandi boala Lyme.
Capusa maro : Aceste capuse sunt de culoare maro si se gasesc de obicei la caini. Acestea sunt raspandite in toata SUA si pot transmite febra patata a.
Capuse de pe coasta Golfului: Aceste capuse de culoare maro deschis se gasesc in state de-a lungul Golfului Mexic si coastei Atlanticului. Acestea se gasesc de obicei la pasari, rozatoare si animale, dar pot transmite oamenilor tulpini de febra patata.
Capusa stelara singuratica: aceste capuse sunt maronii, cu un petic alb vizibil pe spate. Se gasesc in estul si sud-estul SUA Caprioarele cu coada alba sunt gazda lor comuna. Si aceasta este capusa cu alergeni la carne rosie raportati dupa muscatura. Se stie ca transmit tularemie, ehrlichioza si STARI (Southern Tick Associated Rash Boala) oamenilor.
Capusele Argasidae
Aceste capuse sufera trei etape de dezvoltare, dar este greu sa se faca distinctia intre etape, deoarece au multiple mufe nimfale. Capusele Argasidae necesita mai multe mese de sange pentru fiecare etapa si se hranesc timp de cateva minute pana la cateva zile, in functie de gazda. Pielea lor, care pare piele, se va intinde, dar nu si in timpul mesei. Au un ciclu de viata mai lent, durand pana la doi ani pentru a se maturiza pentru majoritatea speciilor si pot trai pana la un deceniu. Partile lor bucale sunt situate pe partea inferioara si nu sunt vizibile. Aceste tipuri de capuse se gasesc de obicei in vizuini, cuiburi sau pesteri de animale. Masculii si femelele au aproximativ aceeasi dimensiune si culoare. Capusele Argasidae sunt in principal nocturne. Femelele vor depune mai multe loturi mici de oua, de obicei dupa fiecare masa de sange si nu ajunge in general la oameni. Capusele cu coaja moale sunt capabile sa treaca pana la un an fara o masa de sange inainte de a muri de foame.
Iata cateva tipuri comune de capuse:
Capusa obisnuita de pasare: De asemenea, cunoscuta sub numele de capuse de pui, capuse de pasare si bug-uri albastre. Aceste capuse de culoare maro rosiatic pana la maro inchis se gasesc adesea acolo unde sunt crescute gainile sau curcanii, mai ales atunci cand exista structuri din lemn folosite pentru adapostirea pasarilor.
Capuse cu febra recidivanta: aceste capuse transporta bacteria care provoaca febra recidivanta transmisa de capuse. Se gasesc in zonele infestate de rozatoare, cel mai adesea in cabine cu probleme de rozatoare. Unele specii ale acestei capuse pot trai pana la 10 ani, iar muscaturile nu sunt usor de vazut sau simtite de gazda.
Acum, ca stii despre diferitele tipuri de capuse, poti sa le cauti in casa si curte. Daca gasiti acesti daunatori in curtea dvs., contactati profesionistii de la Garden Farm in solutie anti capuse.
Bolile transmise de capuse in Romania.
A fi muscat de o capusa poate fi inceputul unor afectiuni medicale complexe pentru pacienti. Capusele care transmit bacteriile care cauzeaza boala Lyme poarta adesea alti microbi cauzatori de boli care pot provoca mai multe boli transmise de capuse la om.
Aceste boli transmise prin capuse complica sanatatea unei persoane, ducand la mai multe simptome si perioade mai lungi de recuperare. Ca si in cazul bolii Lyme, depistarea precoce a acestor alte boli poate duce la un tratament mai eficient si reduce sansele de a suferi afectiuni medicale mai grave, pe termen lung.
Intelegerea co-infectiilor
Bolile transmise de capuse sunt boli ale animalelor care pot fi transmise oamenilor. Capusele se imbolnavesc de la animale, cum ar fi veveritele, soarecii si caprioarele; infectiile sunt transmise oamenilor prin muscatura capusei.
Capusele care dobandesc mai multe bacterii, virusuri sau protozoare simultan pot transmite mai multe boli sau co-infectii oamenilor cu o singura muscatura. Capusele Ixodes care transmit Borrelia burgdorferi , bacteria care provoaca boala Lyme, pot transporta si bacterii si virusi care pot duce la co-infectii , cum ar fi:
- Anaplasmoza
- Babezioza
- Ehrlichioza
- Febra reperata a Muntelui Stancos
- Tularemia
- Numarul de pacienti cu co-infectii ale bolii Lyme
Co-infectiile sunt frecvente, in special la cei diagnosticati cu boala Lyme cronica , asa cum sa raportat intr-un sondaj LymeDisease.org.
Sondajele a aratat ca mai mult de jumatate din cei peste 3.000 de pacienti diagnosticati cu boala cronica Lyme au avut co-infectii. Dintre cei cu co-infectii, aproximativ 30% au avut doua sau mai multe co-infectii. Un studiu canadian a aratat rezultate similare.
Potrivit sondajului, Babesioza a fost cea mai frecventa co-infectie la 32%. Celelalte rate de co-infectie la pacientii chestionati au fost dupa cum urmeaza:
- Bartoneloza (28%)
- Ehrlichioza (15%)
- Micoplasma (15%)
- Anaplasmoza (5%)
- Febra reperata a Muntelui Stancos (6%)
- Tularemia (1%)
Potrivit CDC , capusele pot transporta unele specii de bacterii Bartonella , dar nu exista ,,nici o dovada cauzala" ca capusele pot transmite infectia oamenilor prin muscaturile lor.
Sondajul a aratat, de asemenea, ca pacientii cu boala Lyme cronica au o calitate a vietii mult mai scazuta.
Ce infectii facem de la capuse
Babezioza
Babesia este un parazit asemanator malariei care provoaca boala babezioza, care este o infectie a globulelor rosii din sange. Femeile gravide care sunt muscate de capuse infectate pot transmite aceasta boala copiilor lor. Desi impartaseste simptome similare cu boala Lyme, babezioza incepe mai des cu febra mare si frisoane. Pe masura ce infectia progreseaza, pacientii se pot dezvolta:
- Dureri de cap
- Oboseala
- Transpiratie severa
- Dureri musculare
- Dureri in piept
- Dureri de sold
- Respiratie scurta
Desi simptomele pot fi atat de usoare incat sunt trecute cu vederea, ele pot pune viata in pericol pentru cei cu sistem imunitar compromis si pentru persoanele in varsta. Detectarea intarziata si tratamentul pot duce la complicatii medicale mai severe, inclusiv:
- Tensiunea arteriala scazuta
- Probleme hepatice
- Anemie hemolitica severa
- Insuficienta renala
In cazul babeziozei, depistarea precoce este critica. Testele de sange pot detecta boala, dar sunt cele mai fiabile in primele doua saptamani de la infectie. Adesea, babezioza poate fi tratata cu o combinatie de medicamente antimalarice si antibiotice. Unii pacienti sufera de recaderi, necesitand un tratament suplimentar.
Ehrlichioza
Ehrlichioza este un termen folosit pentru a descrie mai multe boli cauzate de bacteriile Ehrlichia chaffeensis , E. ewingii sau E. muris eauclairensis . Unul din trei pacienti infectati dezvolta o eruptie cutanata care poate arata ca niste pete rosii sau puncte de identificare. Eruptia apare adesea la aproximativ cinci zile dupa ce a avut febra. Alte simptome includ dureri de cap, dureri musculare si stomac deranjat. Boala este detectata cu analize de sange si tratata cu antibiotice. Detectarea precoce poate reduce riscul unor complicatii mai grave, inclusive:
- Meningoencefalita
- Insuficienta respiratorie
- Sangerari severe
- Moarte
Cei cu sistem imunitar slabit, cei foarte tineri si varstnicii prezinta un risc mai mare de boli grave. Ca si alte boli transmise de capuse, ehrlichioza poate fi cu usurinta ratata de medici.
Anaplasmoza
Cunoscuta anterior sub numele de Ehrlichioza granulocitara umana, anaplasmoza este adesea considerata mai putin severa decat alte boli transmise de capuse. Cu toate acestea, factori precum varsta, imunitatile suprimate si detectarea si tratarea intarziate pot duce la afectiuni mai grave.
Cei cu aceasta boala pot prezenta febra, dureri de cap severe, frisoane, stare de rau si simptome gastro-intestinale. Mai putin de 10% dintre cei cu anaplasmoza au o eruptie cutanata. Boala este tratata in mod obisnuit cu antibiotice.
Tularemia
Cauzata de bacterie, Francisella tularensis , tularemia provoaca dureri de cap, febra brusca, tuse uscata, slabiciune progresiva si tulburari de stomac. Tularemia poate fi fatala, deci trebuie tratata cat mai curand posibil cu antibiotice.
Prevenirea bolilor transmise de capuse
Deoarece numarul cazurilor de boala Lyme si de co-infectii continua sa creasca, pacientii trebuie informati cu privire la cele mai bune modalitati de prevenire a acestor boli. Unele dintre cele mai bune modalitati de prevenire a acestor boli sunt:
- Folositi un insecticid Solfac
- Eliminati imediat capusele
- Reduceti habitatul capuselor in curti
Informatii despre testarea bolilor transmise de capuse
Deoarece bolile transmise prin capuse impartasesc multe dintre aceleasi semne si simptome, testele de diagnostic corecte pot ajuta medicii sa faca diagnosticul cel mai precis., asadar nu ezita sa contactezi medicul daca ai simptome.
Exista numeroase tipuri de capuse de care trebuie sa fim atenti. Aflati mai multe despre diferitele specii de capuse cu care este posibil sa aveti de-a face.
In lume exista aproximativ 850 de specii de capuse, dar numai 27 dintre acestea se gasesc in Romania dintre care 25 specii apartin familiei Ixodidae si 2 specii familiei Argasidae
La oameni au fost descoperite 4 specii de capuse: Ixodes ricinus (cea mai frecventa), Dermacentor marginatus, Hyalomma marginatum marginatum si Rhipicephalus sanguineus.
Exista numeroase tipuri de capuse gasite in toata tara si se incadreaza in doua categorii: capuse Ixodidae si capuse Argasidae
Capusele Ixodidae
Aceste tipuri de capuse se dezvolta in trei etape principale de viata: larva, nimfa si adult. Acestea necesita o singura masa de sange de la un animal gazda diferit pentru fiecare etapa a vietii, motiv pentru care sunt adesea numite ,,trei capuse gazda". O masa la o capusa poate dura pana la trei zile pentru a termina de supt sange, inainte de a se detasa de gazda. Sangele face ca corpul lor sa se dezvolte in timpul hranirii. Dezvoltarea lor pe termn lung poate dura intre 90 de zile si trei ani. Acest tip de capuse poate fi gasit de obicei in zone impadurite, in zone in care exista ierburi inalte si buruieni chiar si in gradini cu gazon. Femelele sunt mai mari decat masculii si pot avea o culoare diferita. Partile bucale ale acestor tipuri de capuse sunt de obicei vizibile. Majoritatea speciilor de capuse cauta gazde cel mai probabil in timpul zilei, asadar atentie mare. O femeie depune 3.000 si 8000 de oua intr-un lot mare, dupa care ea moare.
Iata cateva specii obisnuite de capuse Ixodidae
Capusa de caine: De asemenea, cunoscuta sub numele de capusa de lemn, acestea sunt de culoare maro-roscat. Se gasesc in Romania si transmite febra si tularemie
Capusa neagra: De asemenea, cunoscuta sub numele de capusa de caprioara sau capusa a bolii Lyme, aceste insecte maro-rosiatice au picioare negre. Aceste capuse sunt un motiv de ingrijorare, deoarece capusele infectate raspandesc boala Lyme, babezioza si anaplasmoza. Pentru a transmite boala Lyme, boala in sine trebuie sa fie prezenta la populatiile de rozatoare pe care capusele se hranesc.
Capusa occidentala cu neagra: Aceasta capusa se gaseste pe coasta Pacificului si poate raspandi boala Lyme.
Capusa maro : Aceste capuse sunt de culoare maro si se gasesc de obicei la caini. Acestea sunt raspandite in toata SUA si pot transmite febra patata a.
Capuse de pe coasta Golfului: Aceste capuse de culoare maro deschis se gasesc in state de-a lungul Golfului Mexic si coastei Atlanticului. Acestea se gasesc de obicei la pasari, rozatoare si animale, dar pot transmite oamenilor tulpini de febra patata.
Capusa stelara singuratica: aceste capuse sunt maronii, cu un petic alb vizibil pe spate. Se gasesc in estul si sud-estul SUA Caprioarele cu coada alba sunt gazda lor comuna. Si aceasta este capusa cu alergeni la carne rosie raportati dupa muscatura. Se stie ca transmit tularemie, ehrlichioza si STARI (Southern Tick Associated Rash Boala) oamenilor.
Capusele Argasidae
Aceste capuse sufera trei etape de dezvoltare, dar este greu sa se faca distinctia intre etape, deoarece au multiple mufe nimfale. Capusele Argasidae necesita mai multe mese de sange pentru fiecare etapa si se hranesc timp de cateva minute pana la cateva zile, in functie de gazda. Pielea lor, care pare piele, se va intinde, dar nu si in timpul mesei. Au un ciclu de viata mai lent, durand pana la doi ani pentru a se maturiza pentru majoritatea speciilor si pot trai pana la un deceniu. Partile lor bucale sunt situate pe partea inferioara si nu sunt vizibile. Aceste tipuri de capuse se gasesc de obicei in vizuini, cuiburi sau pesteri de animale. Masculii si femelele au aproximativ aceeasi dimensiune si culoare. Capusele Argasidae sunt in principal nocturne. Femelele vor depune mai multe loturi mici de oua, de obicei dupa fiecare masa de sange si nu ajunge in general la oameni. Capusele cu coaja moale sunt capabile sa treaca pana la un an fara o masa de sange inainte de a muri de foame.
Iata cateva tipuri comune de capuse:
Capusa obisnuita de pasare: De asemenea, cunoscuta sub numele de capuse de pui, capuse de pasare si bug-uri albastre. Aceste capuse de culoare maro rosiatic pana la maro inchis se gasesc adesea acolo unde sunt crescute gainile sau curcanii, mai ales atunci cand exista structuri din lemn folosite pentru adapostirea pasarilor.
Capuse cu febra recidivanta: aceste capuse transporta bacteria care provoaca febra recidivanta transmisa de capuse. Se gasesc in zonele infestate de rozatoare, cel mai adesea in cabine cu probleme de rozatoare. Unele specii ale acestei capuse pot trai pana la 10 ani, iar muscaturile nu sunt usor de vazut sau simtite de gazda.
Acum, ca stii despre diferitele tipuri de capuse, poti sa le cauti in casa si curte. Daca gasiti acesti daunatori in curtea dvs., contactati profesionistii de la Garden Farm in solutie anti capuse.
Bolile transmise de capuse in Romania.
A fi muscat de o capusa poate fi inceputul unor afectiuni medicale complexe pentru pacienti. Capusele care transmit bacteriile care cauzeaza boala Lyme poarta adesea alti microbi cauzatori de boli care pot provoca mai multe boli transmise de capuse la om.
Aceste boli transmise prin capuse complica sanatatea unei persoane, ducand la mai multe simptome si perioade mai lungi de recuperare. Ca si in cazul bolii Lyme, depistarea precoce a acestor alte boli poate duce la un tratament mai eficient si reduce sansele de a suferi afectiuni medicale mai grave, pe termen lung.
Intelegerea co-infectiilor
Bolile transmise de capuse sunt boli ale animalelor care pot fi transmise oamenilor. Capusele se imbolnavesc de la animale, cum ar fi veveritele, soarecii si caprioarele; infectiile sunt transmise oamenilor prin muscatura capusei.
Capusele care dobandesc mai multe bacterii, virusuri sau protozoare simultan pot transmite mai multe boli sau co-infectii oamenilor cu o singura muscatura. Capusele Ixodes care transmit Borrelia burgdorferi , bacteria care provoaca boala Lyme, pot transporta si bacterii si virusi care pot duce la co-infectii , cum ar fi:
- Anaplasmoza
- Babezioza
- Ehrlichioza
- Febra reperata a Muntelui Stancos
- Tularemia
- Numarul de pacienti cu co-infectii ale bolii Lyme
Co-infectiile sunt frecvente, in special la cei diagnosticati cu boala Lyme cronica , asa cum sa raportat intr-un sondaj LymeDisease.org.
Sondajele a aratat ca mai mult de jumatate din cei peste 3.000 de pacienti diagnosticati cu boala cronica Lyme au avut co-infectii. Dintre cei cu co-infectii, aproximativ 30% au avut doua sau mai multe co-infectii. Un studiu canadian a aratat rezultate similare.
Potrivit sondajului, Babesioza a fost cea mai frecventa co-infectie la 32%. Celelalte rate de co-infectie la pacientii chestionati au fost dupa cum urmeaza:
- Bartoneloza (28%)
- Ehrlichioza (15%)
- Micoplasma (15%)
- Anaplasmoza (5%)
- Febra reperata a Muntelui Stancos (6%)
- Tularemia (1%)
Potrivit CDC , capusele pot transporta unele specii de bacterii Bartonella , dar nu exista ,,nici o dovada cauzala" ca capusele pot transmite infectia oamenilor prin muscaturile lor.
Sondajul a aratat, de asemenea, ca pacientii cu boala Lyme cronica au o calitate a vietii mult mai scazuta.
Ce infectii facem de la capuse
Babezioza
Babesia este un parazit asemanator malariei care provoaca boala babezioza, care este o infectie a globulelor rosii din sange. Femeile gravide care sunt muscate de capuse infectate pot transmite aceasta boala copiilor lor. Desi impartaseste simptome similare cu boala Lyme, babezioza incepe mai des cu febra mare si frisoane. Pe masura ce infectia progreseaza, pacientii se pot dezvolta:
- Dureri de cap
- Oboseala
- Transpiratie severa
- Dureri musculare
- Dureri in piept
- Dureri de sold
- Respiratie scurta
Desi simptomele pot fi atat de usoare incat sunt trecute cu vederea, ele pot pune viata in pericol pentru cei cu sistem imunitar compromis si pentru persoanele in varsta. Detectarea intarziata si tratamentul pot duce la complicatii medicale mai severe, inclusiv:
- Tensiunea arteriala scazuta
- Probleme hepatice
- Anemie hemolitica severa
- Insuficienta renala
In cazul babeziozei, depistarea precoce este critica. Testele de sange pot detecta boala, dar sunt cele mai fiabile in primele doua saptamani de la infectie. Adesea, babezioza poate fi tratata cu o combinatie de medicamente antimalarice si antibiotice. Unii pacienti sufera de recaderi, necesitand un tratament suplimentar.
Ehrlichioza
Ehrlichioza este un termen folosit pentru a descrie mai multe boli cauzate de bacteriile Ehrlichia chaffeensis , E. ewingii sau E. muris eauclairensis . Unul din trei pacienti infectati dezvolta o eruptie cutanata care poate arata ca niste pete rosii sau puncte de identificare. Eruptia apare adesea la aproximativ cinci zile dupa ce a avut febra. Alte simptome includ dureri de cap, dureri musculare si stomac deranjat. Boala este detectata cu analize de sange si tratata cu antibiotice. Detectarea precoce poate reduce riscul unor complicatii mai grave, inclusive:
- Meningoencefalita
- Insuficienta respiratorie
- Sangerari severe
- Moarte
Cei cu sistem imunitar slabit, cei foarte tineri si varstnicii prezinta un risc mai mare de boli grave. Ca si alte boli transmise de capuse, ehrlichioza poate fi cu usurinta ratata de medici.
Anaplasmoza
Cunoscuta anterior sub numele de Ehrlichioza granulocitara umana, anaplasmoza este adesea considerata mai putin severa decat alte boli transmise de capuse. Cu toate acestea, factori precum varsta, imunitatile suprimate si detectarea si tratarea intarziate pot duce la afectiuni mai grave.
Cei cu aceasta boala pot prezenta febra, dureri de cap severe, frisoane, stare de rau si simptome gastro-intestinale. Mai putin de 10% dintre cei cu anaplasmoza au o eruptie cutanata. Boala este tratata in mod obisnuit cu antibiotice.
Tularemia
Cauzata de bacterie, Francisella tularensis , tularemia provoaca dureri de cap, febra brusca, tuse uscata, slabiciune progresiva si tulburari de stomac. Tularemia poate fi fatala, deci trebuie tratata cat mai curand posibil cu antibiotice.
Prevenirea bolilor transmise de capuse
Deoarece numarul cazurilor de boala Lyme si de co-infectii continua sa creasca, pacientii trebuie informati cu privire la cele mai bune modalitati de prevenire a acestor boli. Unele dintre cele mai bune modalitati de prevenire a acestor boli sunt:
- Folositi un insecticide Solfac
- Eliminati imediat capusele
- Reduceti habitatul capuselor in curti
Informatii despre testarea bolilor transmise de capuse
Deoarece bolile transmise prin capuse impartasesc multe dintre aceleasi semne si simptome, testele de diagnostic corecte pot ajuta medicii sa faca diagnosticul cel mai precis., asadar nu ezita sa contactezi medicul daca ai simptome.
Inapoi la Blog- pentru mai multe articole interesante!