Rosia, Lycopersicum esculentum (sin. Solanum lycopersicum si Lycopersicon lycopersicum) este o planta anuala erbacee care face parte din familia Solanaceae si este cultivata pentru fructele sale comestibile. Planta poate fi erecta cu tulpini scurte sau asemanatoare vitei de vie cu tulpini lungi si raspandite.
Tulpinile sunt acoperite cu peri aspri, iar frunzele sunt dispuse spiralat. Planta de tomate produce flori galbene, care se pot dezvolta intr-un varf de 3-12 si, de obicei, un fruct rotund. Planta de tomate poate creste 0,7-2 metri in inaltime si, anual, este recoltata dupa un singur sezon de crestere.
Boli care pot afecta cultura de tomate (rosii):
Putregaiul radacinilor si fructelor de tomate (Colletotrichum coccodes)
Boala se manifesta cel mai des pe suprafata fructelor, desi tulpina, frunzele si radacinile pot fi, de asemenea, infectate. Boala provoaca leziuni circulare infundate caracteristice pe fructi. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate si apare de regula in primavara devreme.
Metode de prevenire ale putregaiului radacinilor si fructelor de tomate:
- Evitati irigarea prin stropire cand fructele se coc.
- Rotiti culturile cu alte plante non-solanacee
Scapa de putregaiul radacinilor si fructelor de tomate folosind fungicidul Topas 100 EC.
Alternarioza (Alternaria solani)
Simptomele timpurii de alternarioza incep ca leziuni de forma ovala cu o regiune clorotica galbena peste leziune. Leziuni concentrice ale frunzelor pot fi observate pe frunzele infectate. Tesutul frunzelor dintre nervuri este distrus. Infectiile severe pot duce la caderea completa a frunzelor.
Pe masura ce boala progreseaza, frunzele devin puternic afectate, ceea ce duce la o productie redusa. Simptomele initiale ale tulpinii sunt dezvoltarea unor regiuni maro inchis pe tulpina.
Boala se poate raspandi rapid dupa ce plantele au rodit. Miscarea sporilor din aer si contactul cu solul infestat sunt cauze ale raspandirii bolii.
Metode de prevenire ale alternariozei:
- Aplicati fungicid adecvat la primul semn de boala.
- Realizati corect rotatia culturii.
Scapa de alternarioza folosind fungicidul Zeama Bordeleza.
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)
Putregaiul cenusiu al tomatelor este o boala fungica ce poate fi observata des la tomatele din sere si solarii, dar poate fi vazuta si la cele din camp, mai rar. Este o boala care produce pagube mari legumelor reducand perioada de pastrare dupa ce acestea au fost recoltate.
Ciuperca rezista anual pe suprafata resturilor vegetale unde traieste ca organism vegetal care isi procura hrana din substantele care sunt in descompunere (saprofit). Se raspandeste in camp si spatii protejate din cauza curentilor de aer si picaturile de ploaie.
Scapa de putregaiul cenusiu folosind fungicidul Teldor.
Patarea alba a frunzelor de tomate (Septoria lycopersici)
Patarea alba a frunzelor de tomate este o boala fungica foarte raspandita in tarile care au un climat temperat. In afara de tomate, ciuperca ataca si Solanaceae cultivate si spontane.
Agentul patogen se numeste Septoria lycopersici, ciuperca se transmite cu ajutorul miceliului de rezistenta. Ciuperca ierneaza an de an in resturile vegetale.
Pentru a scapa de patare este recomandat utilizati fungicidul Dithane M 45.
Ofilirea bacteriana a tomatelor (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)
Poate afecta plantele de tomate de orice varsta, rasadurile pot fi ucise rapid odata ce se infecteaza. Simptomele initiale ale ofilirii bacteriene sunt ofilirea unilaterala a plantelor si formarea de dungi de culoare deschisa de sus pana jos pe exteriorul nervurii centrale a frunzei, petiolului si tulpinii. Aceasta boala poate provoca pierderi grave de recolta.
Metode de prevenire ale ofilirii bacteriene:
- Plantati numai seminte si transplanturi certificate.
- Tratarea cu apa calda a semintelor pentru indepartarea bacteriilor inainte de plantare.
- Rotatia culturilor cu plante non-gazda.
Patarea bacteriana punctiforma (Pseudomonas syringae pv. tomato)
Pe frunze apar pete intunecate, adesea asociate cu un halou galben. Simptomele foliare ale petei bacteriene punctiforme sunt foarte greu de distins de petele bacteriene, dar pot fi diferentiate prin simptomele de pe fructi. Aparitia bolii este favorizata de vremea rece si umeda.
Metode de prevenire ale patarii bacteriene punctiforme:
- Nu plantati in aceeasi zona in anii succesivi.
- Utilizati numai seminte si transplanturi de inalta calitate, fara boli.
- Respectati perioada de aplicare a tratamentelor fungice.
Patarea bacteriana a tomatelor (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria)
Leziunile petei bacteriene incep ca pete de dimensiuni mici, apoi acestea devin mai numeroase si se unesc pentru a forma zone necrotice pe frunze, dandu-le un aspect slabit. Petele mature au un aspect gras si pot parea transparente atunci cand sunt tinute la lumina.
Centrele leziunilor se usuca si cad din frunza, frunzele slabite raman adesea atasate de planta si ii confera un aspect stricat.
Bacteriile supravietuiesc pe resturile de cultura. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate si gradul ridicat de umiditate. Boala este raspandita prin seminte infectate, ploi, de vant, transplanturi bolnave sau sol infestat. Bacteriile intra in planta prin orice deschidere naturala de pe frunze sau prin orice deschidere cauzata de ranirea frunzelor.
Metode de prevenire ale patarii bacteriene:
- Folositi numai seminte certificate si transplanturi sanatoase.
- Indepartati toate resturile de cultura din zona de plantare.
- Nu folositi irigarea prin aspersie, ci apa de la baza plantei.
- Rotiti culturile.
"Fermoarul tomatelor" (Zippering)
Cicatrici subtiri maro care se extind longitudinal de la petiol pana la capatul florii fructului. Fiecare cicatrice are cicatrici mai mici care o traverseaza transversal, dandu-i un aspect de fermoar, iar de-a lungul zonei cicatrizate se pot deschide gauri. Aparitia acestei boli are loc de regula pe vreme rece.
Cea mai eficienta metoda de prevenire a fermoarului este cultivarea soiurilor tolerante. Atunci cand cultivati rosii in sera, trebuie mentinute temperaturi corespunzatoare.
Daunatori care pot aparea in cultura de tomate:
Coropisnita
Aceasta coropisnita ataca in special legumele cum ar fi: vinetele, tomatele, ardeiul, etc. Coropisnita poate ataca si semintele de legume, din aceasta cauza apar golurile pe randuri. Atacul coropisnitei are loc atat in sere, cat si in rasadnite sau camp. Larvele seamana cu adultii, atacand in acelasi mod.
Coropisnita se hraneste cu substrat vegetal, dar si cu prada vie, cum ar fi: rame, larve sau insecte. Aceasta poate dauna direct plantei rozand radacinile sau indirect sapand tuneluri si scotand semintele incoltite la suprafata solului. Plantela care au fost atacate de coropisnita pot fi observate usor, acestea vestejindu-se.
Pentru a scapa de coropisnite puteti folosi Corocid Forte.
Musca miniera
Musca miniera are un ciclu de viata relativ scurt. Timpul necesar pentru un ciclu complet de viata in medii calde, cum ar fi Florida, este adesea de 21 pana la 28 de zile, astfel incat numeroase generatii pot aparea anual in clima calda. Rapiditatea dezvoltarii creste atunci cand temperatura ajunge la aproximativ 30 de grade Celsius. Temperaturile peste 30 de grade Celsius sunt de obicei nefavorabile si larvele prezinta o mortalitate ridicata.
Pentru a scapa de musca minierea puteti folosi Karate Zeon 50 CS.
Nematozi
Acestia dezvolta 2 generatii pe an. Nematozii ierneaza sub forma de chist, radacinile care au fost atacate prezinta gale. In cazul in care plantele dumneavoastra sunt atacate de aceste insecte se pot dezvolta slab. Ca metoda de prevenire a aparitiei nematozilor trebuie sa faceti rotatia corecta a culturii.
Pentru combaterea nematozilor este recomandat sa folositi Basamid Granule.
Citeste si articolul despre Tomate!