Erbicidele pentru plante monocotiledonate anuale: o necesitate in agricultura moderna
Buruienile monocotiledonate reprezinta un grup important de plante nedorite in culturile agricole, gradini si peisaje. Caracteristica principala care le defineste este structura semintei, care are un singur cotiledon (frunza embrionara). Aceasta particularitate se reflecta in intreaga planta, conferindu-i trasaturi morfologice distincte. Frunzele buruienilor monocotiledonate sunt, de obicei, lungi si inguste, cu nervuri paralele, iar radacinile sunt fibroase si se raspandesc in sol intr-un sistem dens.
O alta caracteristica a buruienilor monocotiledonate este sistemul radicular bine dezvoltat, care le permite sa extraga eficient apa si nutrientii din sol. Multe dintre aceste buruieni au o capacitate remarcabila de inmultire vegetativa, prin rizomi, stoloni sau bulbi, ceea ce le confera o mare putere de regenerare si le face dificil de eradicat. De asemenea, multe specii de buruieni monocotiledonate produc un numar mare de seminte, care pot ramane viabile in sol multi ani, asigurand astfel perpetuarea populatiei.
Datorita acestor caracteristici, buruienile monocotiledonate pot provoca pagube semnificative culturilor agricole, prin competitie pentru apa, nutrienti si lumina. Ele pot reduce randamentele, pot afecta calitatea produselor agricole si pot crea dificultati in procesele de recoltare. Unele specii de buruieni monocotiledonate pot fi gazde pentru daunatori si boli, iar altele pot produce substante alelopatice care inhiba cresterea plantelor cultivate. Combaterea buruienilor monocotiledonate necesita o abordare integrata, care combina masuri culturale, mecanice si chimice.
Pentru a combate eficient aceste plante nedorite, s-au dezvoltat o gama variata de erbicide cu actiune specifica. Aceste substante chimice sunt concepute sa afecteze in mod selectiv fiziologia buruienilor, fara a dauna culturilor de interes economic.
Mod de actiune si clasificare:
Erbicidele pentru monocotiledonate anuale actioneaza prin inhibarea unor procese vitale ale plantei, cum ar fi fotosinteza, diviziunea celulara sau sinteza de proteine.
- In functie de momentul aplicarii, erbicidele pot fi preemergente (aplicate inainte de rasarirea buruienilor) sau postemergente (aplicate dupa rasarire).
- In functie de modul de actiune, erbicidele se clasifica in sistemice (se transloca in intreaga planta) si de contact (actioneaza doar asupra tesuturilor cu care intra in contact).
Utilizarea erbicidelor pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale aduce numeroase beneficii pentru agricultura. In primul rand, acestea contribuie la cresterea productiei si a calitatii culturilor, prin reducerea competitiei pentru resurse. In al doilea rand, erbicidele faciliteaza mecanizarea lucrarilor agricole, reducand costurile de productie. In plus, prin controlul eficient al buruienilor, se contribuie la mentinerea sanatatii culturilor si la prevenirea aparitiei unor boli si daunatori. Pentru ca utilizarea erbicidelor sa fie eficienta, puteti utiliza o pompa de stropit, ideala pentru pulverizarea uniforma a solutiei.
Combate buruienile cu insecticide profesionale
Unele dintrele cele mai apreciate ca fiind eficiente si sigure in lupta impotriva buruienilor monocotiledonate anuale sunt urmatoarele erbicide:
Sencor 600 FS este un erbicid selectiv si sistemic, pentru combaterea buruienilor anuale din culturile de cartof, tomate si soia. Actioneaza asupra buruienilor atat prin absortie la nivelul frunzelor, cat si la nivelul sistemului radicular. Buruienile se ingalbenesc si se usuca.
Mod de actiune:
Se aplica in preemergenta si postemergenta la culturile de cartof, tomate si soia, impotriva unui numar mare de specii de buruieni anuale, monocotiledonate si dicotiledonate.
- Cartof: se aplica in doza de 0,9 litri/ha preemergent, dupa plantare pe intreaga suprafata, la refacerea bilonului, urmat de un tratament postemergent cu doza de 0,6 litri/ha, cand plantele de cartof au pana la 5 cm inaltime (2-3 frunzulite formate). In cazul infestarii puternice cu buruieni monocotiledonate se recomanda utilizarea in asociatie cu un erbicid antigramineic.
- Tomate semanate direct in camp: se efectueaza 2 erbicidari pe intreaga suprafata: una preemergenta dupa semanat in doza de 0,45 litri/ha, urmata de a doua erbicidare postemergenta in doza de 0,35 litri/ha la un interval de minim 40 de zile.
- Tomate transplantate in camp: se efectueaza o erbicidare la doza de 0,6 litri/ha, cu 5 zile inainte de plantare, dupa pregatirea terenului in vederea plantarii.
- Soia: se efectueaza o erbicidare preemergenta dupa semanat, inainte de rasarire, folosind doza de 0,35 litri/ha.
Timp de pauza: nu se aplica la nicio cultura.
Volumul de solutie: 200 – 400 litri/ha.
Sencor 600 FS nu se utilizeaza pentru culturile de tomate in sera si nu se aplica pe soluri nisipoase.
Plante tratate: Cartof, Tomate, Soia
Buruieni combatute: Stir salbatic (Amaranthus retroflexus), Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), Spanac salbatic (Chenopodium album), Busuioc salbatic (Galinsoga parviflora), Musetel (Matricaria chamomilla), Troscot (Polygonum aviculare), Rocoina (Stellaria media), Trei frati patati (Viola arvensis), Mustar salbatic (Sinapis arvensis), Susai (Sonchus arvensis), Iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), Hirusor (Poa annua), Iarba vantului (Apera spica-venti).
Pantera 40 EC este un erbicid graminicid, formulat ca si concentrat emulsionabil, avand in componenta 40 gr/litru quisalofop- p tefuril. Pantera 40 EC este absorbit de catre frunzele buruienilor graminee si se transloca in intreaga planta. Se acumuleaza in punctele de crestere unde blocheaza sinteza normala a lipidelor, ducand la moartea plantei. Efectul deplin este obtinut la 14-21 zile de la aplicare. Performantele tratamentului cu Pantera 40 EC nu sunt afectate de ploi, in masura in care acestea survin dupa uscarea produsului pe plante. Produsul este compatibil cu majoritatea erbicidelor, fungicidelor si insecticidelor.
Mod de actiune: Pantera se aplica postemergent, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate (cu frunza ingusta) din culturile dicotiledonate (cu frunza lata). Rotatia culturilor nu este afectata, dupa aplicarea produsului, pana la semanatul altei culturi pot trece doar 24 de ore. Erbicidul Pantera 40 EC se aplica postemergent, cand buruienile graminee au 2-4 frunze sau minim 10 cm inaltime pentru Sorghum Halepense. Pantera 40 EC este compatibil cu majoritatea produselor erbicide, fungicide si insecticide. Pentru o mai mare siguranta se va consulta lista de compatibilitate si se va face un test. Acest erbicid poate fi aplicat cu orice echipament terestru sau aerian, evitand driftul solutiei pe alte culturi. Cantitatea de apa este specifica fiecarei culturi si variaza intre 50 si 300 de litrii apa/hectar in functie de echipament, talia buruienilor pentru o cat mai buna imbaiere a buruienilor. Dupa tratare, se va spala instalatia de stropit.
Plante tratate: Tomate, Cartof, Vita de vie, Ardei Gras, Ceapa, Sfecla de zahar, Soia, Floarea Soarelui, Rapita, Lucerna, Castraveti, Pepiniere silvice.
Buruieni tratate: buruieni graminee anuale si buruieni graminee perene.
3. Pulsar 40
Pulsar 40 este un erbicid care combate buruieni anuale dicotiledonate si unele monocotiledonate anuale in culturile de soia, lucerna, floarea-soarelui - hibrizi de tip Clearfield si orez de tip Clearfield. Pulsar 40 este un erbicid pe baza de imazamox, din grupa imidazolinonelor. Substanta activa este preluata de plante in special prin frunze, dar si prin radacini. Datorita activitatii reziduale la nivelul solului, asigura combaterea buruienilor in curs de rasarire si a unui nou val. Plantele mor la 7-14 zile de la aplicare. In planta substanta activa este preluata pana la nivelul zonelor de crestere unde blocheaza sinteza aminoacizilor esentiali, responsabili de cresterea si diviziunea celulara.
Mod de actiune:- La soia si mazare se aplica postemergent timpuriu, in momentul in care buruienile dicotile anuale sunt in faza de 2-4 frunze iar cele monocotile anuale in faza de 1-3 frunze pana la infratire. Doza: 0,75 - 1 l/ha.
- La lucerna se aplica in anul I respectand aceleasi recomandari privind faza de dezvoltare a buruienilor. Pentru lucerna in anul II si urmatorii se va aplica in timpul repausului vegetativ. Doza: 1-1,2 l/ha;
- La floarea-soarelui Clearfield, se aplica postemergent, cand plantele cultivate au 4-6 frunze, iar buruienile dicotile anuale au 2-4 frunze si monocotilele anuale 1-3 frunze pana la infratire. Pentru combaterea lupoaiei recomandam aplicarea in fenofaza de 6-8 frunze a florii-soareiui. In cazul in care se doreste combaterea buruienilor si a lupoaiei, se aplica in faza de 6 frunze a florii-soareiui, dar nu mai tarziu de faza de 4 frunze a buruienilor dicotiledonate. La doza de 1.2 l/ha buruieni perene ca Cirsium arvense (Palamida), Convolvulus arvense (Volbura), Sorghum halepense (Costrei din rizomi) sunt stopate din competitia cu plantele de cultura, dupa care in functie de conditiile de mediu, aceste buruieni pot regenera. Pulsar 40 combate rasele de Orobanche frecvent intalnite in Romania.
- La orez se aplica de la faza de 3-4 frunze a plantei de orez. Se poate amesteca cu adjuvantul Dash 0.5%.
Plante tratate: Soia, Lucerna, Floarea Soarelui, Mazare
Buruieni combatute:
- buruieni dicotiledonate anuale: Abuthilon theophrasti (teisor), Amaranthus spp. (stir), Ambrosia elatior (ambrozie), Datura stramonium (ciumafaie), Solanum nigrum (zarna),Stachys annua (cinstet), Xanthium spp. (cornaci).
- buruieni graminee anuale: Setaria viridis (mohor), Digitaria sanguinalis (merisor rosu), Echinochloa crus galli (iarba barboasa), Panicum milliaceum (mei salbatic).
Callisto 480 SC este un erbicid unic pentru cultura porumbului, dezvoltat din natura. Callisto 480 SC este erbicidul de ultima generatie utilizat in postemergenta la cultura de porumb, avand cel mai ridicat nivel de selectivitate fata de cultura. Combate un spectru foarte larg de buruieni din cultura de porumb, dar si unele buruieni graminee anuale. Callisto este preluat de buruieni preponderent prin frunze, de unde este translocat catre varfurile de crestere si complementar prin radacini.
Mod de utilizare:
Utilizati adjuvantul Atplus la doza de 0,5 l/ha pentru cresterea eficacitatii impotriva buruienilor rasarite in momentul aplicarii. Cantitatea de solutie: 200-300 litri de solutie/ha.
Se va evita ca solutia de stropit sa ajunga pe alte suprafete sau alte plante (ex. sfecla, mazare, boabe, fasole de camp, in fibra, legume, struguri, pomi fructiferi).
Combatere:
- Buruieni dicotiledonate: Teisor, Stir, Loboda salbatica, Ciumafaie, Busuioc salbatic, Mustar salbatic, Zarna, Loboda, Traista ciobanului, Fumarita, Turita, Troscot, Hrisca urcatoare, Cornaci, Palamida.
- Buruieni graminee anuale: Meisor, Iarba barboasa-buruieni combatute inainte de 2-3 frunze.
Fusilade Forte este erbicid sistemic postemergent, foarte activ in combaterea buruienilor graminee anuale si perene din culturile cu frunza lata. Fusilade Forte utilizeaza tehnologia avansata Isolink, care permite o absorbtie superioara, valorificand la maxim puterea substantei active.
Mod de actiune si utilizare: Fusilade Forte este absorbit rapid prin aparatul foliar si translocat in intreaga planta, catre varfurile de crestere ale radacinilor si lastarilor. Gramineele isi inceteaza cresterea in cateva zile de la aplicare; se inrosesc, apoi urmeaza necrozarea si descompunerea varfurilor de crestere. Fusilade Forte dispune de o selectivitate foarte buna si poate fi folosit in deplina siguranta in orice stadiu de crestere al culturii. Produsul se aplica prin stropiri in timpul vegetatiei, postemergent, atunci cand buruienile sunt rasarite si in stadiul de crestere activa. Momentul optim de aplicare este de la 2 frunze pana la infratire pentru buruienile anuale si de la 4 frunze pana la inaltimea de 20-25 cm pentru buruienile perene. Doza se ajusteaza in functie de gradul de infestare si inaltimea buruienilor, conform omologarilor.
Plante tratate: Arbusti fructiferi, Cartof,Capsun, Ceapa, Floarea soarelui, Mar, Plantatii viticole, Rapita, Sfecla de zahar
Buruieni combatute: Buruieni monocotiledonate anuale, Buruieni monocotiledonate perene, Costrei
Alaturi de aceste erbicide, pe site-ul Garden Farm veti gasi o selectie de produse speciale pentru buruienile monocotiledonate anuale, pe care va recomandam sa le utilizati conform prospectului si cu purtarea unui echipament de protectie.
Eliminarea buruienilor reprezinta o practica esentiala in agricultura moderna, avand un impact direct asupra sanatatii si productivitatii culturilor. Buruienile pot actiona ca gazde pentru o multitudine de daunatori si agenti patogeni, favorizand astfel raspandirea bolilor si infestarilor in culturi. Prin eliminarea buruienilor, se reduce semnificativ riscul de transmitere a acestor agenti patogeni catre plantele cultivate, protejandu-le astfel de boli si asigurand o productie de calitate superioara.
Pe langa aspectele legate de sanatate, eliminarea buruienilor are si implicatii economice importante. Buruienile pot reduce semnificativ randamentele culturilor, afectand astfel veniturile fermierilor. De asemenea, prezenta buruienilor in culturi poate ingreuna operatiunile agricole, cum ar fi recoltarea, si poate creste costurile de productie. Prin urmare, investitiile in combaterea buruienilor se amortizeaza pe termen lung, asigurand o productie mai eficienta si profitabila. In concluzie, eliminarea buruienilor este o practica agricola esentiala, care contribuie la mentinerea sanatatii culturilor, la cresterea productivitatii si la obtinerea unor produse agricole de calitate superioara.
Citeste si articolul despre cel mai bun ingrasamant natural Cropmax, care a devenit foarte apreciat de agricultori si afla Tot ce trebuie sa stii despre ingrasamantul CropMax.