Topinambur
Aceasta planta face parte din familia de Aseraceae, si este cultivata pentru cunoscutele radacini bogate in nutrienti, si anume zaharoza, protein, saruri minerale. Este o planta perena, radacinile acesteia putand ajunge chiar si la 80 de centimetric lungime. Prin ingrosarea stolonilor dezvoltati din tulpina, se pot forma si tuberculi. Aceasta tulpina poate ajunge la o inaltime de 3 metri, bogat ramificata.
Aceasta planta poate rezista la temperaturi joase, dar pentru a se dezvolta armonios necesita intre 15 si 27 de grade Celsius, prefera solurile usoare.
Cum se planteaza:
Ideal ar fi sa utilizati un material care nu prezinta urme de boli sau mai rau ca ar fi fost atacat de daunatori, Cel mai bine ar fi sa plantati primavara si sa pastrati 70 de centimetri distanta intre randuri si 40 de centimentri distanta intre plante. Adancimea optima de plantare este intre 10 si 15 centimetri.
Ghid de intretinere:
Aceasta planta este rezistenta la perioadele de seceta, insa pentru a se dezvolta normal si pentru a avea o productie bogata trebuie sa udati consistent. Datorita radacinilor aceasta planta conserva foarte bine rezervele de nutrient ale pamantului.
Atunci cand planta este in perioada de vegetatie se pot utiliza ingrasaminte foliare, iar noi va recomandam sa folositi Agroleaf Power Total, un ingrasamant foliar premium ce contine toate macro si microelementele necesare plantelor, Doza recomandata:
- 3-5 kg/ha in 200-600 l apa - culturi in camp deschis.
- 0.3% - culturi in spatii protejate.
Beneficiile consumului de topinambur:
150 de grame de topinambur contine:
- Calorii : 110
- Grasime : 0g
- Sodiu : 6mg
- Carbohidrati : 26g
- Fibra : 2,4g
- Zaharuri : 14g
- Proteine : 3g
Caloriile din topinambur provin in principal din carbohidrati complecsi (peste 90%). Sunt deosebit de bogati in inulina, o fibra fermentabila din familia fructanilor. Acestia contin 26g carbohidrati per cana, inclusiv 2,4g fibre care reprezinta aproximativ 10% din necesarul zilnic si 14g zahar natural. Desi par sa aiba un continut ridicat de zahar, topinamburul este un bun substitut pentru cartofi pentru persoanele cu pre-diabet sau diabet.
Contine o cantitate neglijabila de grasimi. Topinamburul contine 3g proteine la 1 cana de legume crude feliate si aproximativ 8% din calorii provin din proteine.
Topinamburul este foarte rezistent, nu au parte in general de daunatori si nici nu prea dezvolta boli, insa am putea discuta despre doi daunatori si o boala care s-ar putea sa va ameninte cultura de topinambur, si anume:
Limacsi: gaurile care pot fi observate in tuberculi apar de cele mai multe ori din cauza limacsilor, aparitia acestora are loc de obicei in verile foarte ploioase. Exista mai multe metode de a scapa de acestia, cum ar fi: montarea de capcane, mancarea uscata pentru animale ( caini sau pisici ) sau pur si simplu utilizarea de produse organice: cele mai bune sunt cele care contin fosfat de fier, acestea neavand un efect daunatori oamenilor sau animalelor de companie.
Molia rapida: Acestea, ca si limacsi de altfel gauresc tuberculii, larvele acestora sunt omizile albe, traiesc in pamant si se hranesc cu radacinilie topinamburului.
Putregaiul alb: Apare sub forma de ciuperca cu o textura pufoasa, un factor care raspandeste aparitia aceste boli este umiditatea.
Pentru combaterea acestei boli va recomandam utilizarea Topsin 70 WDG, un fungicid sistemic cu actiune curativa si preventiva, folosit pentru tratarea si protejarea culturilor agricole impotriva bolilor.
Beneficii pentru sanatate:
Sanatatea intestinala
Fibra de inulina din topinambur este benefica datorita rolului sau de a ajuta la reglarea functiei intestinului. Inulina actioneaza ca un prebiotic datorita capacitatii sale de a stimula cresterea bacteriilor benefice.
Aceasta bacterie buna crescuta poate, la randul sau, ajuta la scaderea numarului de bacterii rele din intestin si la imbunatatirea microbiomului intestinal. Mentinerea unei cantitati sanatoase de bacterii bune este legata de reducerea inflamatiei si imbunatatirea metabolismului si imunitatii.
Tensiune arteriala
Topinamburul este o sursa buna de potasiu care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la contracararea efectelor negative ale sodiului. Dietele bogate in potasiu, cum ar fi dieta DASH, sunt recomandate pentru reducerea tensiunii arteriale.
Reducerea colesterolului
Exista dovezi puternice ca fibrele solubile sunt eficiente in scaderea semnificativa a colesterolului rau. Un aport crescut de alimente bogate in fibre solubile este o parte importanta in realizarea si mentinerea sanatatii cardiovasculare.
Vitamine si minerale
Topinamburul contine o varietate de vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, vitaminele B tiamina, niacina, riboflavina, B6 si folat, si mineralele magneziu, potasiu, fosfor si fier. De fapt, aceasta leguma este o sursa excelenta de fier, oferind aproape 30% din necesarul zilnic intr-o portie de 150 de grame.
Va invitam sa cititi si articolul nostru despre Conopida.