Categorii

Trandafir - Boli si daunatori

Intretinere - Tratamente - Udare - Plantare Trandafiri


Trandafir

Boli – Daunatori – Tratamente

Mozaicul trandafirului: Aceasta boala se manifesta sub forma de pete, in cazuri grave apar dungi clorotice de-a lungul nervurilor. Bobocii sunt slab dezvoltati, iar uneori florile sunt decolorate. Acest virus este transmis prin procesul de altoire.

Pentru combaterea mozaicului va recomandam sa utilizati tratamentul cu fungicidul Zeama Bordeleza.

Fainarea trandafirului: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Pentru combaterea fainarii va recomandam utilizarea fungicidului Amistar.

Rugina trandafirului: In mod frecvent aceasta boala ataca frunzele, pe partea superioara, sub forma unor pete de culoare galbena, frunzele atacate nu se mai dezvolta normal.

Va recomandam sa folositi Topsin 70 WDG.

Mana: Aceasta micoza apare in conditii de umiditate ridicata, puteti observa pete rosiatice pe partea superioara a frunzei. In momentul in care boala evolueaza petele devin galbene, iar pe partea din spate se observa un puf albicios. Tesuturile care sunt afectate nu se vor mai dezvolta normal, intr-un final frunza ofilindu-se.

Cel mai bun tratament pentru combaterea manei este cel cu fungicidul Topsin 500 SC.

Afidele: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Pentru a scapa de afide va recomandam sa folositi insecticidul Kabon.

Afide

Tripsii: Aceste insecte au dimensiuni foarte mici si ataca mai multe specii de plante. Atacul acestora determina piticirea plantelor.

Pentru a putea scapa de tripsi va recomandam sa utilizati Fastac 10 CE, un insecticid sub forma de concentrat emulsionabil, ce are ca substanta activa ciprmetrinul in concentratie de 100 gr/l.

Tripsi

Paduchele San Jose: Acesta ataca peste 200 de plante, ierneaza pe scoarta plantelor infectate. Planta dumneavoastra se poate sufoca in cazul unui atac masiv, larvele se raspandesc pe toate organele plantei.

Va recomandam utilizarea insecticidului Movento 100 SC.

Acarienii: Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, atacand inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.

Va recomandam folosirea insecticidului Vertimec 1.8 EC, 100 ml.

Acarieni

Cicada melifera: Aceasta este o specie polifaga, ce ataca mai multe culturi: vita de vie, arborii, arbustii ornamentali si chiar si pomii fructiferi. Aceasta are o singura generatie pe an, ierneaza in stadiu de ou pe ramurile plantelor. Adultii, dar si larvele se hranesc cu sucul celular, astfel impiedicand tot procesul de dezvoltare. Din cauza stratului de ceara care acopera corpul insectei poate fi adesea confundat cu paduchele lanos.

Cel mai bun tratament pentru a scapa de cicada este cel cu insecticidul Faster 10 CE.

Nematozi: Acestia sunt viermi de mici dimensiuni, microscopici. Larvele patrund in interiorul radacinilor, iar in timp ce se hranesc toxina pe care o secreta duc la hipertrofierea tesuturilor.

Ca tratament impotriva nematozilor va recomandam utilizarea Basamid Granule, sterilizant de sol, cu actiune nematocida, insecticida si fungicida.

Nematozi

Carabusul de mai: In timp ce se dezvolta, acesta se hraneste cu parti aflate in subteran ale diferitelor plante, atacul este foarte periculos si poate duce la ofilire.

Va recomandam Trika Expert.

Carabusul de mai

Gandacul paros: Adultul are o lungime cuprinsa intre 9 si 12 milimetri, corpul este de culoare neagra, acoperit de un puf cenusiu. Prezinta o singura generatie pe an, ierneaza in pamant.

Pentru a scapa de acesta va recomandam sa utilizati tratamente chimice cu insecticide.

Va invitam sa cititi si articolul despre Tei.

Produse recomandate