Patarea unghiulara a castravetilor (Pseudomonas syringae pv. lachrymans)
Patarea unghiulara a castravetilor este o boala care produce frecvent pagube mari in culturile castravetilor de camp, dar si in cele din spatiile protejate.
Simptomele patarii unghiulare a castravetilor:
Patarea unghiulara a castravetilor se manifesta pe suprafata tuturor organelor supraterane ale plantei, inclusiv pe parcursul intregii perioade vegetative. Pe cotiledoane, dupa ce au rasarit plantele, vor aparea pete de dimensiuni mici si forma rotunda sau colturoasa de culoare verde inchis.
Pe suprafata frunzelor veti putea observa pete de forma unghiulara si culoare verde inchisa. Petele sunt dispuse intre nervuri si sunt inconjurate de o zona de culoare galben-verzuie. Daca conditiile sunt favorabile, petele se unesc si se extind.
Pe parcursul vremii secetoase exudatul bacterian se va usca si va forma o crusta de culoare alb-cenusie. Apoi tesuturile care au fost atacate se vor necroza, se vor desprinde si vor cadea, frunzele capatand un aspect „ciuruit”.
Pete asemanatoare vor aparea si pe suprafata tulpinilor, dar si pe petiolul frunzelor. Frunzele care au fost infectate se vor usca si vor cadea.
Pe fructe vor aparea pete de dimensiuni mici, intre 1 si 3 milimetri, care se vor adanci in tesuturi si au o culoare alba.
Agentul patogen se numeste Pseudomonas syringae pv. Lachrymans, raspandirea bacteriei are loc prin semintele infectate sau prin resturile vegetale care provin de la plantele care sunt bolnave. Raspandirea pe parcursul perioadei vegetative are loc prin apa care provine de la ploi sau irigatii.
Masuri de preventie si combatere a patarii unghiulare la castraveti:
Pentru prevenirea aparitiei patarii unghiulare la castraveti este recomandat sa respectati asolamentul de 3-4 ani. O alta recomandare este sa folositi samanta sanatoasa, sa strangeti si sa ardeti resturile vegetale.
Fungicide eficiente pentru combaterea patarii unghiulare la castraveti:
Polyram DF – este un fungicid sistemic local translaminar, cu un spectru larg de combatere al bolilor la plante.
Dithane M 45 - Acesta este printre cele mai cunoscute fungicide, avand un spectru foarte larg de combatere al patogenilor din culturile de camp, cartof, legume, etc.
Topsin 70 wdg – Acest fungicid este sistemic, cu actiune curativa si preventiva, si este folosit pentru tratarea si protejarea culturilor agricole impotriva bolilor.
Citeste si articolul despre Patarea rosie a frunzelor de prun.