Bolile coniferelor
Necrozarea ramurilor din exterior spre interior - Aceasta este una dintre cele mai intalnite, se manifesta sub forma de infectie pe ramurile tinere, extinzandu-se apoi si pe suprafata celor batrane. Se poate observa aparitia acestei boli atunci cand varfurile ramurilor nu mai sunt verzi, ci maronii-roscate
Pentru a putea combate aceasta boala cel mai bun tratament este cel cu Champ 77 WG.
Necrozarea ramurilor din interior spre exterior - Simptomele acestei boli se pot observa pe suprafata ramurilor, si anume acestea se usuca de la baza spre varf. Boala aceasta ataca prima data suprafata ramurilor batrane, apoi si pe cele tinere.
Pentru a putea combate necrozarea va recomandam sa utilizati fungicidul Zeama Bordeleza.
Uscarea plantelor - Aceasta boala isi face aparitia in anotimpul de primavara, inainte ca planta sa intre in procesul de vegetatie. Tesuturile afectate isi schimba culoarea, se ingalbenesc, iar pe masura ce boala avanseaza acestea devin maronii. Pe suprafata tesuturilor afectate apar puncte de culoare neagra.
Va recomandam utilizarea Bouille Bordelaise WDG, pentru combaterea eficienta a acestei boli.
Cum se planteaza un tuia:
Indepartati iarba si buruienile din zona de plantare pentru a elimina concurenta pentru nutrientii solului si umezeala. Alegeti o zona care sa fie expusa in totalitate la soare. Intrucat acestora nu le place solul ud, alegeti un loc cu un drenaj excelent. Daca solul este sarac, amestecati cu cativa centimetri de compost bine putrezit.
Sapati o groapa de doua ori mai lata si la fel de adanca precum radacina. Asezati 2 centimetri de sol inapoi in partea de jos a gropii. Acest strat va plasa coniferul putin mai sus decat nivelul solului, ceea ce imbunatateste drenajul in jurul radacinilor.
In cazul in care doriti sa plantati dintr-un ghiveci, ridicati in lateral copacul si scoateti-l usor. Inspectati radacinile pentru posibile daune. Desfasurati radacinile si rasfirati-le usor in groapa.
Asezati radacina in groapa si asigurati-va ca sta cu cativa centimetri mai sus decat nivelul solului. Umpleti groapa cu pamant, impachetand-o in jurul radacinii. Tasati usor solul, astfel incat copacul sa ramana drept.
Creati un musuroi in jurul bazei de 2 cm inaltime si latime. Groapa ar trebui sa cuprinda intregul sistemul radicular. Apoi udati in fiecare saptamana cand nu ploua pentru a incuraja dezvoltarea radacinilor.
Cum sa ingrijim un tuia:
Trebuie sa aveti grija corespunzator de noua plantare a arborilor dumneavoastra de tuia, astfel incat sa creasca bine si sa nu se ofileasca. Arborii tineri nu au radacini suficient de lungi pentru a extrage apa din pamantul mai adanc. Din acest motiv, trebuie sa le ingrijesti in mod corespunzator. In primele saptamani, plantele trebuie udate in mod regulat - dimineata sau seara.
Daca arbustul dumneavoastra este expus la valuri de caldura si secete, pulverizati acele cu apa. Faceti-o inainte de rasarit sau dupa apus, pentru ca soarele sa nu arda planta.
Specii de tuia:
Tuia occidentalis - Acest abore ajunge la 20 de metri inaltime si are o coroana piramidala. Frunzele sunt de culoare verde mat pe partea superioara, iar pe spate sunt verde pal. In anotimpul de iarna acestia dezvolta nuante de bronz.
Tuia orientalis - Aceasta specie ajunge pana la o inaltime de 10 metri, coroana este foarte deasa, frunzele au o culoare verde intunecat pe suprafata ambelor fete. Iarna, frunzele sunt vinetii-brune.
Tuia plicata - Acesta arbore, normal, se dezvolta ca arbore de talia 1. Acesta se dezvolta intre 30 si maxim 60 de metri. La noi in tara veti observa exemplarele mai mici de inaltime. Coroana acestei specii este in forma de piramida, ramurile sunt dese, tulpina dreapta si este latita la baza, frunzele sunt de culoare verde inchis.
Va invitam sa cititi si articolul despre Plantarea si Ingrijirea Trandafirilor.