Soiurile de Tuia necesita in general intretinere redusa. Usurinta ingrijirii la Tuia este unul dintre motivele pentru care este principala alternativa al Chiparosului. Ambele conifere sunt ideale pentru frunzisul vesnic verde, dar deoarece Tuia nu are o crestere la fel de rapida (in comparatie cu Chiparosul), nu necesita atat de multa atentie. Chiparosul necesita taiere de cel putin doua ori pe an, deoarece are o rata de crestere foarte viguroasa.
Tuia – ingrijire:
Cum sa udam corect un Tuia?
Odata ce transplantati un Tuia in gradina, udarea adecvata ar trebui sa fie preocuparea dumneavoastra principala. Aducerea apei pana la sistemul radicular al fiecareia dintre aceste plante este esentiala, deoarece altfel se vor usca. Cantitatea de apa de care are nevoie o planta depinde de varsta si dimensiunea acesteia. In cazul in care cumparati Tuia ca planta matura cu radacina destul de mare, ar trebui sa udati o data la doua zile timp de cel putin cateva minute.
Acest lucru se va asigura ca noile dumneavoastra plante de Tuia nu se usuca sau nu se ingalbenesc - care este un simptom comun al udarii insuficiente.
Ce ingrasamant sa folosim pentru tuia?
Dupa ce bolile de radacina care pot aparea la Tuia au fost tratate, ar trebui sa utilizati ingrasamant lichid pentru a incuraja o noua crestere. Tuia are nevoie de fertilizare regulata pentru a creste rapid. Hraniti-l cu ingrasamant lichid echilibrat la inceputul sezonului de crestere pentru a stimula cresterea.
Pentru Tuia puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax. Cropmax este un stimulator al cresterii care poate fi folosit pentru toate tipurile de culture / plante. Datorita compozitiei acest produs este un stimulator foarte puternic de crestere al plantelor. Daca aplicati Cropmax, acesta va va asigura o dezvoltare rapida a sistemului radicular.
Cropmax -> 20 ml, click aici.
Cropmax -> 100 ml, click aici.
Cropmax -> 250 ml, click aici.
Cand sa plantam Tuia?
Plantati iarna, singura exceptie de la aceasta regula este daca radacina a fost plantata in perioada mai rece a anului: nu udati daca temperaturile sunt sub 10 grade Celsius. Aplicati ingrasamant plantelor de Tuia in primavara. In mod ideal, ar fi candva in jurul lunii aprilie, cand aceste plante de conifere isi incep din nou sezonul de crestere.
Dupa ingrijire - Pana la doi ani
In primii doi ani de la plantare, soiurile de Tuia nu vor avea un sistem radicular complet dezvoltat care sa-i permita sa se intretina singur. Fara putin ajutor un copac tanar de Tuia poate fi expus riscului de a se despica la conditii meteorologice mai dure. Cu toate acestea, in jurul varstei de 3 ani, Tuia poate deveni complet stabilit si rezistent.
Ingrijirea Tuia: Probleme comune
Desi plantele de Tuia sunt destul de usor de cultivat si de ingrijit, vor avea nevoie de putina asistenta pana cand vor fi pe deplin stabilite in gradina. Pentru cel putin 2 ani dupa plantare, va trebui sa acordati o atentie deosebita udarii, ingrasamintelor, taierii si plivirii. Acest lucru va minimiza potentialul de aparitie a problemelor comune ale plantelor Tuia.
Cea mai frecventa problema pe care o au gradinarii cu Tuia este schimbarea culorii. Daca frunzisul noii plante ajunge de la verde la maro deschis, este un semn ca ceva nu este in regula cu planta. De obicei, problema de baza este ca sistemul radicular nu primeste suficienta apa.
Pentru a remedia problema, udati mai des si taiati orice frunzis maro sau ingalbenit. Pentru a preveni uscarea plantei de Tuia in timpul iernii, adaugati mulci pentru a proteja radacinile si pentru a mentine umiditatea la un nivel optim.
Cerinte necesare pentru dezvoltarea plantelor de Tuia:
Sol - Tuia creste in majoritatea tipurilor de sol. Dar cel mai bun sol pentru acesta este solul fertil, care are capacitatea de a retine umiditatea. De asemenea, tolereaza solurile foarte calcaroase.
Udare - Udati Tuia din abundenta. Solul din jurul lui trebuie mentinut umed si acoperit, in mod constant, cu mulci de material organic.
Tunderea - Nu necesita taiere, deoarece creste in mod natural sub forma de coloana. Desi, daca doriti sa cultivate Tuia ca gard viu, taiati regulat pentru a se forma. Poate tolera taierea excesiva fara nicio problema.
Citeste si articolul despre Tuia – Cateva boli care pot aparea!