Categorii

Udare, Intretinere, Plantare Magnolie

Udare, Intretinere, Plantare


Magnolie

Magnolia - Udare, Intretinere, Plantare 

Culorile diferitelor specii de magnolie, variaza de la alb pur, pana la roz, pana la magenta si chiar galben. Multe plante de magnolia au si un parfum minunat.

Majoritatea se pot dezvolta atat in soluri neutre, cat si in cele acide. Daca nu aveti tipul potrivit de sol, magnoliile de dimensiuni mai mici se dezvolta bine in ghivece. Multe soiuri infloresc primavara, dar sunt unele care infloresc vara.

Arborii de magnolie si arbustii mai mari sunt ideali pentru a creste independenti, in timp ce soiurile mai mici, cum ar fi Magnolia stellata, se dezvolta super bine intr-un ghiveci.

Un arbore sau arbust de magnolie este o investitie pe termen lung - creste lent si poate dura 10-15 ani pentru a ajunge la dimensiunea lor finala. Prin urmare, merita sa va faceti timp pentru a alege soiul potrivit pentru gradina dumneavoastra. Florile, dimensiunea finala si conditiile din gradina dumneavoastra vor determina ce tip de magnolie veti cultiva.

Cum sa cresti magnolie:

Majoritatea prefera mai mult solul acid decat cel neutru. Daca nu aveti solul potrivit in gradina dumneavoastra sau nu aveti loc pentru un copac mare, magnolia de dimensiuni mai mici creste foarte bine in ghiveci. Magnoliile au nevoie de un loc protejat, departe de vanturile puternice. Evitati expunerea acestora la temperaturi foarte scazute, deoarece gerul poate deteriora florile primavara. Un loc care primeste mult soare va asigura o buna dezvoltare a florilor.

Locul de plantare - magnolie:

Aceasta creste cel mai bine intr-un sol fertil, bine drenat, usor acid, in plin soare. Alegeti un loc care poate oferii adapost plantei - inghetul poate deteriora florile. Daca locuiti intr-o parte rece a tarii, alegeti un soi care infloreste mai tarziu. Taiati frecvent pentru a putea tine sub control inaltimea plantei - unele plante de magnolie pot creste foarte mari. Daca sunteti ingrijorat de cultivarea unei magnolii langa casa, optati pentru o varietate mai mica.

Cum se planteaza magnolia:

Magnoliile se planteaza cel mai bine in anotimpul de toamna sau primavara tarziu. Au radacini putin adanci, deci nu este nevoie sa sapati o groapa foarte adanca. Evitati deteriorarea radacinilor carnoase, deoarece acest lucru poate inhiba procesul de inflorire. Adaugati compost in jurul bazei si verificati nivelul plantei astfel incat punctul in care a fost altoit sa nu fie sub sol. Udati regulat pe tot parcursul perioadei de dezvoltare al plantei.

Ingrijire magnolie:

Taiati magnolia dupa ce a inflorit, indepartand ramurile rupte sau bolnave. Aveti grija insa cat de mult taiati, deoarece aceasta nu raspunde bine la taierile in masa si poate inceta apoi sa infloreasca. Taierea este un proces ce se extinde pe o perioada lunga de timp, faceti acest lucru taind doar cateva ramuri pentru a evita stresarea plantei. Asigurati-va ca planta nu se usuca vara.

Inmultire Magnolie:

Magnolie poate fi propagata prin butasi, dar poate avea nevoie de caldura si lumina suplimentara in anotimpul de iarna.

Magnolie in crestere: rezolvarea problemelor

Cea mai frecventa problema atunci cand cresteti magnolia este lipsa florilor. La plantele tinere poate dura cativa ani pana cand are loc prima inflorire, asa ca aveti rabdare. Asigurati-va ca aveti solul potrivit - neutru pana la acid, nu alcalin - si locul potrivit. Magnoliile au nevoie de mult soare si zone adapostite de vanturile puternice si ingheturi, care pot deteriora florile. Taierea masiva vara va indeparta mugurii florali in curs de dezvoltare si va stresa arborele, impiedicandu-l sa infloreasca. Lipsa apei poate, de asemenea, stresa arborele.

Daunatorii care pot aparea la magnolie:

Afide: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Kabon, ingrasmantul foliar Cropmax  si ingrasamantul granular Kabon !


Afide

Tripsi: Aceste insecte au dimensiuni foarte mici si ataca mai multe specii de plante. Atacul acestora determina piticirea plantelor.

Pentru a putea scapa de tripsi va recomandam sa utilizati Fastac 10 CE, un insecticid sub forma de concentrat emulsionabil, ce are ca substanta activa ciprmetrinul in concentratie de 100 gr/l.


Tripsi

O boala care poate afecta magnolia este:

Patarea: Aceasta boala este raspandita la mai multe plante, apare pe frunze ca o pata de culoare cenusie, cu diametru intre 3 si 4 mm. Aceste pete se extind si se pot chiar unii. Raspandirea acestora este realizata cu ajutorul sporilor.

Va recomandam utilizarea unui fungicid Zeama Bordeleza.

Soiuri de magnolie:

Magnolia Acuminata: 

In tara noastra este un arbore de talia a 2a, poate ajunge pana la o inaltime de 15 metri, portul este piramidal. Frunzele acestui soi sunt de dimensiuni mari, au o culoare verde inchis pe partea superioara si o nuanta mai inchisa pe cea inferioara. Florile au o culoare verde-galbui si apar in luna mai.

Magnolia Stellata:

Coroana acestei specii este larg-rotunjita, frunzele sunt de dimensiuni mici, florile duble, mici de culoare alba si parfumate.

Magnolia liliiflora: Aceasta specie se dezvolta sub forma de arbust, frunzele au o forma ovala, culoarea fiind verde-inchis. Florile la acest soi sunt de dimensiuni mari, drepte si au o culoare purpurie pe suprafata inferioara si alba pe suprafata superioara.

Va invitam sa cititi si articolul despre Lonicera.

Produse recomandate