Sunt arbori care pot prezenta un atu pentru orice peisaj. Arborii care sunt in plin proces de dezvoltare ofera proprietarului casei o umbra racoritoare si o frumusete de neegalat pentru multi ani de acum inainte.
Cum sa ingrijim un ulm:
Acesti arbori prefera zone insorite sau umbra partiala si sol fertil, umed, bine drenat. Se adapteaza si la solul umed sau uscat. Acestia sunt toleranti la conditiile urbane, dar retineti ca plantarea unui ulm langa trotuare poate duce la crapaturi si zone ridicate.
Puteti planta arbori crescuti in ghivece in orice perioada a anului. Nu modificati solul din groapa la momentul plantarii, cu exceptia cazului in care este foarte sarac. Adaugati putin compost pe fundul gropii pentru solurile sarace. Asteptati pana in primavara viitoare pentru a fertiliza un ulm.
Aplicati mulci imediat dupa plantare, acesta ajuta solul sa mentina umezeala si reduce aparitia buruienilor. Utilizati un strat de aproximativ 5 cm de mulci usor, cum ar fi frunze maruntite, fan sau ace de pin.
Udati arborii tineri saptamanal in absenta ploii. Dupa primii cativa ani, arborele are nevoie de udare numai in timpul vremurilor uscate prelungite. Fertilizati ulmi tineri in fiecare primavara cu un ingrasamant complet si echilibrat. Aplicarea excesiva a ingrasamintelor poate dauna arborelui, asa ca urmati exact instructiunile producatorului de ingrasaminte.
Cum sa plantam un ulm:
Alegeti zona de plantare - Identificati o zona adecvata din curtea dumneavoastra pentru a planta ulmul. Deoarece este probabil un arbore foarte tanar, ar trebui sa-l plantati intr-o zona care primeste soare mare parte din zi.
Sapati groapa - Sapati o groapa mare unde doriti sa plantati arborele. Ar trebui sa fie cu aproximativ 3 centimetri mai adanc decat vasul in care a fost cumparat rasadul.
Plantare efectiva - Scoateti arborele din recipient si intindeti radacina cu mainile, astfel incat sa nu fie compactate. Asezati arborele in groapa si umpleti spatiul ramas cu sol. Udati arborele si continuati sa-i dati apa suplimentara saptamanal pentru anul urmator.
Daunatori care pot aparea la ulm:
Acarieni: Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, atacand inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.
Va recomandam folosirea insecticidului Vertimec 1.8 EC, 100 ml.
Omida paroasa: Aceasta specie ataca arborii ornamentali, dar si pomii fructiferi, ierneaza in stratul superficial al solului. Omida incepe sa consume frunza stand pe partea inferioara a acesteia.
Va recomandam utilizarea insecticidului kabon.
Cicada melifera: Aceasta este o specie polifaga, ce ataca mai multe culturi: vita de vie, arborii, arbustii ornamentali si chiar si pomii fructiferi. Aceasta are o singura generatie pe an, ierneaza in stadiu de ou pe ramurile plantelor. Adultii, dar si larvele se hranesc cu sucul celular, astfel impiedicand tot procesul de dezvoltare. Din cauza stratului de ceara care acopera corpul insectei poate fi adesea confundat cu paduchele lanos.
Cel mai bun tratament pentru a scapa de cicada este cel cu insecticidul Faster 10 CE.
Afide: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.
Pentru a scapa de afide va recomandam sa folositi insecticidul Decis Expert.
Soiuri de Ulm:
Ulmus minor (Ulmul de camp) - Aceasta este un arbore de talia 1 si poate ajunge la o inaltime maxima de 30 de metri, coroana este rotunda. Lastarii sunt subtiri si au culoarea maro-rosiatica. La unele varietati de ulmus minor ramurile sunt acoperite cu tesuturi suberificate. Frunzele sunt eliptice, au culaorea verde-inchis si sunt lucioase pe partea superioara. Florile apar inaintea frunzelor, in lunile martie-aprilie si sunt de culoare maronie.
Ulmus glabra (ulmul de munte) - Acest arbore este o specie autohtona, este de talia 1 si poate atinge o inaltime maxima de 30 de metri. In comparatie cu ulmul de camp, acest soi nu are trunchiul drept. Coroana este larga, ramurile sunt viguroase, iar lastarii sunt acoperiti de un puf fin. Frunzele sunt de culoare verde inchis, fructele au forma eliptica, si ajung la maturitate in luna iunie.
Ulmus x Hollandica (ulmul olandez) - Aceasta specie este un hibrid intre U.Minor si U.Glabra. Este o specie de arbore de talia 1, inaltimea maxima pe care o poate atinge este de 40 de metri. Coroana este larga, ramurile sunt masive de culoare gri-negricioase. Frunzele au forma ovala si sunt de culoare verde inchis.
Va invitam sa cititi si articolul despre Tuia.