Usturoiul, Allium sativum , este o planta erbacee, anuala, bulboasa din familia Amaryllidaceae crescut pentru bulbul sau comestibil, cu acelasi nume. Planta de usturoi poate avea fie o tulpina centrala scurta, lemnoasa, fie o pseudotulpina mai moale formata din teci de frunze suprapuse. Soiurile cu gat dur produc un stoc de flori fals care este numit ,,scape" si produc catei de usturoi mai mari, dar in numar mai mic.
Bulbul poate avea pana la 7 cm in diametru. Tulpina este foarte scurta si turtita si face loc unei pseudotulpini. Planta de usturoi poate avea 6-12 frunze plate, asemanatoare cu niste lame, care se pot intinde pana la 50 cm lungime. Planta poate atinge 60 cm inaltime si este anuala, supravietuind doar unui sezon de crestere.
Boli care pot afecta cultura de usturoi:
Mana (Peronospora destructor)
Aceasta boala se manifesta sub forma de pete palide sau alungite pe frunze. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile reci si umezeala frunzelor.
Metode de prevenire ale manei in cultura de usturoi:
- Evitati sa plantati seturi infectate.
- Rotatia culturilor la specii non-allium timp de 3-4 ani.
- Plantati in zone bine drenate si nu supra-aglomerati plantele.
- Distruge toate resturile de culturi infectate.
- Aplica fungicide foliare adecvate.
Pentru combaterea manei este recomandat sa utilizati fungicidul Zeama Bordeleza.
Alternarioza (Alternaria porri)
Alternarioza se manifesta sub forma de leziuni mici pe frunze sau pe tulpina care au centre albe. In cazul in care boala nu este tratata leziunile se maresc si capata o culoare maro spre violet. Leziunile mari se pot uni si ofili frunza, ucigand orice tesut dintre leziuni si varful frunzei.
Metode de prevenire ale alternariozei in cultura de usturoi:
- Rotirea culturii cu non-gazde.
- Reducerea umiditatii frunzelor prin plantare in sol bine drenat.
- Irigarea in timp pentru a permite plantelor sa se usuce adecvat in timpul zilei.
- Aplicarea tratamentelor fungice.
Pentru a scapa de alternarioza este recomandat sa utilizati fungicide precum Kupferol.
Rugina (Puccinia allii)
Rugina usturoiului se manifesta sub forma de pete mici albe pe frunze si tulpini care se dezvolta in pustule portocalii circulare sau alungite. Infestarile severe pot face ca frunzele sa ingalbeneasca si sa moara.
Aparitia ruginii in culturile de usturoi este favorizata de umiditatea ridicata, dar si de precipitatiile scazute, sporii pot fi transportati pe distante lungi de vant.
Metode de prevenire ale ruginii in cultura de usturoi:
- Utilizati numai seminte fara boli.
- Plantati in sol bine drenat.
- Controlati buruienile din jurul culturii.
- Aplicati fungicid de protectie adecvat.
Pentru a combate rugina usturoiului este recomandat sa utilizati fungicidul Topas 100 EC.
Putregaiul alb (Sclerotium cepivorum)
Putregaiul alb se manifesta prin incetinirea dezvoltarii plantei, moartea tuturor frunzelor. Odata ce boala este stabilita, campul este inutilizabil pentru productia de usturoi. Ciuperca poate supravietui in sol timp de 20 de ani si este una dintre cele mai daunatoare boli ale culturilor de usturoi din intreaga lume, provocand pierderi majore de recolte.
Metode de prevenire impotriva putregaiului alb:
- Tratamentul cu fungicid aplicat in conditii care sunt favorabile.
- Evitarea transferului de sol sau material vegetal intre plantatii.
- Tratati semintele cu apa fierbinte inainte de plantare.
- Folositi o rotatie pe termen lung cu culturi non-allium.
- Aplicati fungicide adecvate daca sunt disponibile.
Pentru a scapa de putregaiul alb este recomandat sa utilizati fungicide precum Dithane M 45.
Daunatori care pot afecta cultura de tripsi:
Tripsii reprezinta un ordin de insecte de dimensiuni mici, avand o lungime de 0,5-5 mm si pot fi intalniti in zonele temperate si tropicale din intreaga lume.
Pentru a scapa de tripsi este recomandata utilizarea insecticidului Actellic 50 EC.
Musca miniera
Adultii traiesc intre 13 si 18 zile. Masculii traiesc doar doua-trei zile, posibil pentru ca nu pot strapunge frunzele si, prin urmare, se hranesc mai putin decat femelele, in timp ce femelele supravietuiesc de obicei aproximativ o saptamana.
Musca miniera a fost gasita de mult in estul Statelor Unite si Canada, nordul Americii de Sud si Caraibe. Cu toate acestea, in ultimii ani a fost introdus in California, Europa si in alte parti. Traficul extins in culturile de flori pare a fi baza pentru gama extinsa a acestei specii. Cu toate acestea, ca daunator vegetal, aparitia sa este limitata in principal la regiunile tropicale si subtropicale. In Romania a musca miniera a fost observata pentru prima data in anul 1981.
Pentru a scapa de musca miniera este recomandat sa utilizati insecticidul Coragen 20 SC.
Viermi sarma
Etapele larvare (viermii sarma) deterioreaza semintele si rasadurile dintr-o mare varietate de culturi, inclusiv lucerna, fasole, sfecla, porumb, ierburi, cereale mici (grau, ovaz etc.) numeroase plante de legume. De asemenea, produc tuneluri in tuberculi de cartofi si cartofi dulci. In cativa ani, daca nu sunt indepartati viermii sarma, adultii acestora sunt extrem de numerosi si intra in case si alte structuri in numar semnificativ . Adultii nu deterioreaza plantele.
Pentru a scapa de viermi sarma este recomandat sa utilizati insecticidul Kabon.
Citeste si articolul despre Usturoi!