Categorii

Varza - Tratamente pentru boli si daunatori

Boli varza - Daunatori varza - Tratamente varza


Varza boli si daunatori

Planta de varza, Brassica oleracea, este o leguma erbacee anuala sau bienala care face parte din familia Brassicaceae cultivata pentru frunzele comestibile. Exista multe varietati diferite de varza care includ varza alba si rosie ( Brassica oleracea var. capitata ) si varza savoia (Brassica oleracea var. Sabauda).

Capul verzei este rotund si se formeaza pe o tulpina scurta groasa. Frunzele sunt groase si alternand cu margini ondulate sau lobate iar radacinile sunt fibroase si putin adanci.Planta produce flori mari galbene. Planta este cultivata de obicei ca planta anuala.

Boli care pot afecta cultura de varza:

Alternarioza (Alternaria brassicae)

Se manifesta sub forma de pete mici intunecate pe frunze care devin maro spre gri. Leziunile pot fi rotunde sau unghiulare si pot avea o margine violet-negru. Leziunile pot forma inele concentrice, devin casante si crapa in centru. Pe tulpini si petioli se pot dezvolta leziuni alungite maro inchis. Poate deveni o problema pentru varza in perioadele racoroase si umede.

Ca metode de prevenire impotriva alternariozei este recomandat sa:

  • Plantati numai seminte fara agenti patogeni.
  • Rotiti corect culturile.
  • Aplicat fungicide adecvate.

Pentru a combate alternarioza este recomandat sa utilizati fungicidul Switch 62.5 WG.

Hernia radacinilor produsa de Plasmodiophora brassicae

Aceasta boala se manifesta asupra procesului de crestere al plantelor, acesta fiind sesizabil incetinit. Frunze galbui se ofilesc in timpul zilei si isi revin partial noaptea. Radacinile sunt umflate, distorsionate.

Poate fi dificil de distins hernia radacinilor de deteriorarea provocata de nematozi. Ciuperca poate supravietui in sol pentru perioade mai mari de 10 ani. Poate fi raspandit prin solul contaminat si a apei de irigare.

Metode de prevenire impotriva herniei radacinilor:

  • Odata ce agentul patogen este prezent in sol, acesta poate supravietui multi ani, eliminarea agentului patogen este imposibil din punct de vedere economic.
  • Rotatia culturilor, in general, nu asigura un control eficient.
  • Plantati numai seminte certificate si evitati transplanturile cultivate pe camp
  • Aplicarea la termen a tratamentelor fungice.

Hernia radacinilor

Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)

Putrgaiul alb se manifesta sub forma de leziuni cenusii necrotice neregulate pe frunze. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile moderate si gradul ridicat de umiditate.

Metode de prevenire impotriva putregaiului alb:

  • Rotiti cultura la non-gazde (de exemplu, cereale) timp de cel putin 3 ani.
  • Combateti buruienile.
  • Evitati cresterea densa plantand in randuri suficient distantate.
  • Aplicati fungicide foliare adecvate.

Pentru combaterea putregaiului este recomandat sa utilizati fungicidul Topas 100 EC.

Albumeala cruciferelor (Albugo candida)

Aceasta boala se manifesta sub forma de pustule albe pe cotiledoane, frunze, tulpini si/sau flori care se unesc pentru a forma zone mari de infectie. Frunzele se pot rasuci si se pot ingrosa.

Ciuperca poate supravietui perioade lungi de timp in conditii uscate. Albumeala cruciferelor poate fi raspandita de vant.

Metode de prevenire impotriva bolii Albumeala cruciferelor:

  • Rotirea culturilor.
  • Plantati numai seminte fara boli.
  • Aplicati fungicid adecvat daca boala devine o problema.

Putregaiul umed al cruciferelor (Erwinia carotovora pv. carotovora)

Putregaiul umed al cruciferelor se manifesta sub forma de leziuni frunzele de varza care se extind pentru a forma o masa mare putrezita de tesut de culoare crem, care este lichid dedesubt.

Bacteriile se raspandesc cu usurinta pe unelte si prin apa de irigare, iar aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate si gradul ridicat de umiditate.

Metode de prevenire impotriva putregaiului umed al cruciferelor:

Tratamentele chimice nu sunt disponibile pentru putregaiul umed al cruciferelor, controlul se bazeaza pe practici culturale.

  • Rotatia culturilor.
  • Plantarea de varza in soluri bine drenate sau in paturi inaltate
  • Evitati deteriorarea capetelor in timpul recoltarii.

Putregaiul umed al cruciferelor

Daunatori care pot afecta cultura de varza:

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)

Paduchele cenusiu al verzei apartine genului Brevicoryne. Paduchele cenusiu al verzei provoaca pierderi semnificative de productie pentru multe culturi din familia Brassicaceae. Este important sa intelegeti ciclul de viata al acestui daunator si masurile de combatere asociate, astfel incat raspandirea si deteriorarea acestuia sa poata fi prevenite.

Paduchele cenusiu al verzei are o gama de gazde limitata la plantele din familia Brassicaceae care includ atat culturi crucifere cultivate, cat si salbatice.

Plantele gazda ale paduchelui cenusiu al verzei sunt: conopida, varza de Bruxelles, broccoli, varza, rapita oleaginoasa si alti membri ai genului Brassica. Paduchele cenusiu al verzei este o problema deosebit de mare in productia de broccoli si varza.

Pentru a scapa de paduchele cenusiu al verzei este recomandat sa utilizati insecticidul Mavrik 2 F.

Buha verzei

Larvele de prima instanta ale moliei de varza (Mamestra brassicae) mananca marginea frunzelor pe care au fost asezate. Incepand cu a treia etapa, se disperseaza pe intreaga planta. Exista sase etape de larva, cu cel mai tanar un galben transparent pana la gri-verde cu o culoare caracteristica a capului maro-negru. Omida crescuta complet are culori care pot varia de la verde sau maro la negru. Procesul de transformarea in pupa are loc pe suprafata pamantului. Pupele au aproximativ 2 cm lungime si o culoare maro lucioasa, devenind negre cu putin timp inainte de aparitia moliei adulte.

Pentru a scapa de buha verzei este recomandat sa utilizati insecticidul Mospilan 20 SG.

Citeste si articolul despre Varza.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
-19%
Switch 62.5 WG, 10 g
Switch 62.5 WG, 10 g
22,99 Lei
28,37 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei