Varza Bruxelles
La fel ca majoritatea legumelor, varza de Bruxelles are nevoie de minimum 6 ore de soare zilnic, cu cat mai mult cu atat mai bine. Prefera solurile fertile, bine drenate, umede, bogate in materie organica. PH-ul solului ar trebui sa fie, aproximativ 6,8, pentru o crestere optima si pentru a descuraja putregaiul radacinilor.
Pregatirea rasadurilor pentru plantare:
Varza de Bruxelles se infiinteaza cu ajutorul rasadurilor, dupa ce planta are deja 2 sau 3 frunze adevarate, puteti aplica ingrasamant natural foliar Cropmax, cantitatea de samanta necesara este urmatoarea: intre 200 si 250 grame / hectar. Procesul de semanare se face cu 4-6 saptamani inainte de plantarea propriu-zisa pe camp. Lasati o distanta de 2,5 centimetri intre randuri si tot atat intre plante.
In momentul plantarii, rasadurile trebuiesc puse in asa fel incat frunzele de la baza sa atinga pamantul.
Ingrijirea plantatiei de Varza de Bruxelles:
Inainte de plantare se realizeaza mulcirea pamantului, astfel incat pamantul va mentine o temperatura mai ridicata, iar ca avantaj al acestui proces ar putea fi ca buruienile nu se vor mai dezvolta.
Recoltare:
Perioada de recoltare are loc dupa trecerea inghetului, atunci cand verzele sunt de culoare verde intens si sunt tari. In stadiul de recoltare verzisoarele ar trebuii sa aibe un diametru de maxim 5 centimetri, acest proces poate avea loc din toamna pana in primavara, taind tulpinile, apoi detasand verzele.
Daunatorii care pot aparea intr-o cultura de Varza de Bruxelles:
Molia verzei: Insectele in stadiu de adult depun ponta pe partea din spate a frunzelor, apoi insectele in stadiu de larva rod epiderma, astfel frunza va avea un aspect gaurit.
Pentru combaterea moliei va recomandam utilizarea Konflic, un insecticid natural, in stare lichida, utilizat pentru controlul daunatorilor din culturile leguminoase.
Buha verzei: Este un daunator care se hraneste cu mai multe specii de plante, Omizile pot fi observate pe partea din spate a frunzelor. Insectele ajunse in stadiu de larva produc gauri in frunze.
Pentru a scapa de buha verzei va recomandam utilizarea Mavrik 2 F, un Insecticid piretroid de ultima generatie, ce contine substanta activa Tau-fluvalinat, obtinuta dintr-un aminoacid denumit valina, care se gaseste in cazeina din lapte.
Fluturele alb al verzei: Insectele care sunt in stadiu de larva se hranesc in grup, rozand epiderma inferioara.
Pentru combaterea fluturelui alb va recomandam utilizarea insecticidului Affirm.
Plosnita rosie a verzei: Aceasta are maxim 2 generatii pe an, ierneaza in stadiu de adult sub frunze. Adultii depun ponta pe partea din spate a frunzelor, apoi inteapa si se hranesc cu sucul celulat din tesuturi.
Pentru a scapa de plosnita rosie va recomandam tratamente de specialitate cu insecticide.
Boli care pot aparea in cultura de Varza de Bruxelles:
Nervatiunea neagra: Se dezvolta pe suprafata frunzelor sub forma de pete de dimensiuni mari, de culoare galbena, fara o forma exacta, transmiterea acestei boli este posibila datorita semintelor infectate si a limacsilor.
Pentru combaterea acestei boli recomandam utilizarea de tratamente cu fungicide specifice.
Patarea bacteriana a frunzelor: Pe partea inferioara cat si pe cea superioara apar pete de dimensiuni mici, usor umede. Acestea cel mai frecvent raman de dimensiuni mici, insa in conditii favorabile se pot extinde.
Va recomandam pentru combaterea patarii bacteriene Score 250 EC.
Putregaiul umed: Acesta se poate dezvolta in anii in care precipitatiile sunt abundente, in locul de prindere al frunzelor vor aparea pete usor umede, care au o culoare galbena.
Pentru combaterea putregaiului va recomandam utilzarea Mimoten, un fungicid compus dintr-un extract de mimosa cu ajutorul caruia se asigura o absorbtie foliara cat si radiculara imbunatatita, astfel accelerand procesele metabolice ale plantei si sistemul de aparare.
Mana cruciferelor: Aceasta boala isi face aparitia in conditii de umiditate ridicata, pe suprafata frunzelor vor aparea pete, fara o forma exacta. Culoarea petelor este galbena, pe partea din spate a frunzelor in dreptul petelor veti putea observa un puf de culoare alb-cenusie, in cazul unui atac sever procesul de dezvoltare al plantei poate fi afectat.
Va recomandam pentru combaterea manei utilzarea Topsin 500 SC, un produs conditionat sub forma de suspensie apoasa concentrata, de culoare alba, care contine 500 gr/litru tiofanat metil.
Hernia radacinilor: Aceasta boala se manifesta pe suprafata frunzelor si a radacinii. Pe suprafata frunzelor puteti observa zone de culoare galbena, apoi cand boala avanseaza duce la ofilirea acestora. Pe suprafata radacinilor se vor putea observa umflaturi, aceasta boala poate aparea inca din stadiu de rasad. Pentru combaterea herniei radacinilor este recomandat inlaturarea plantelor bolnave precum si verificarea rasadurilor inainte de plantare.
Alternarioza: Apar pete cu o forma rotunda, de culoare maronie atat pe suprafata frunzelor cat si a petiolilor. In cazul in care aceasta boala nu este tratata la timp, dimensiunile petelor se maresc si capata o margine galbena.
Pentru combaterea alternariozei va recomandam sa utilizati Ortiva Top, care actioneaza asupra unui spectru larg de boli, preventiv si curativ, prin activitate de contact, translaminara in planta si sistemica, fiind recomandat sa se utilizeze in culturile legumicole.
Va invitam sa cititi si articolul despre Varza.