Varza de Bruxelles, Brassica oleracea, este un soi de varza care face parte din familia Brassicaceae. Lastarii se formeaza la baza fiecarei frunze, intr-o tulpina lunga, spiralata. Partea comestibila a culturii este mugurele.
Planta este bienala, dar creste anual si poate atinge inaltimi de 0.6-1 metru cu o latime de 0.5-0.6 metri. Varza de Bruxelles poate fi, de asemenea, pur si simplu denumita ,,varza" si sunt originare din Europa de Nord.
Bolile care pot aparea in cultura de varza de bruxelles sunt:
Alternarioza (Alternaria brassicae)
Alternarioza se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici inchise la culoare pe frunze care devin maro spre gri. Leziunile pot fi rotunde sau unghiulare si pot avea o margine violet-negru. Leziunile pot forma inele concentrice, devin casante si crapa in centru. Pe tulpini si petioli se pot dezvolta leziuni alungite de culoare maro-inchis. Poate deveni o problema in perioadele racoroase si umede.
Ca metode de prevenire impotriva alternariozei este recomandat:
- Sa plantati numai seminte fara agenti patogeni.
- Rotatia culturilor.
- Aplicatiile fungicidelor adecvate controleaza boala.
Pentru combaterea alternariozei este recomandata utilizarea fungicidului Melody Compact 49 WG.
Nervatiunea neagra (Xantomonas camperstris)
Din cauza nervatiunii negre rasadurile dezvolta frunze de culoare galbena pana la maro si se prabusesc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile ridicate.
Ca metode de prevenire impotriva nervatiunii negre este recomandat:
- Plantarea de seminte sanatoase fara boli.
- Rotatia culturilor la fiecare 2 ani sau mai putin la specii non-brassica.
- Evita irigarii prin aspersie.
Hernia radacinilor (Plasmodiophora brassicae)
Aceasta boala se manifesta asupra procesului de crestere al plantelor, acesta fiind sesizabil incetinit. Frunze galbui se ofilesc in timpul zilei si isi revin partial noaptea. Radacinile sunt umflate, distorsionate.
Poate fi dificil de distins hernia radacinilor de deteriorarea provocata de nematozi. Ciuperca poate supravietui in sol pentru perioade mai mari de 10 ani. Poate fi raspandit prin solul contaminat si a apei de irigare.
Metode de prevenire impotriva herniei radacinilor:
- Odata ce agentul patogen este prezent in sol, acesta poate supravietui multi ani, eliminarea agentului patogen este imposibil din punct de vedere economic.
- Rotatia culturilor, in general, nu asigura un control eficient.
- Plantati numai seminte certificate si evitati transplanturile cultivate pe camp
- Aplicarea la termen a tratamentelor fungice.
Ofilirea fuzariana (Fusarium spp.)
Ofilirea fuzariana se manifesta sub forma de decolorarea galben-verzuie a frunzelor si incetinirea cresterii plantelor. Frunzele inferioare devin zone necrotice galben-maronii si cad din planta. Simptome mai pronuntate pe o parte a frunzei decat pe cealalta.
Ciuperca poate supravietui multi ani in sol si poate patrunde in planta prin varfurile radacinilor sau rani. Aparitia bolii este favorizata in general temperaturile ridicate ale solului.
Metode de prevenire impotriva ofilirii fuzariene:
- Soiuri rezistente la plante.
- Majoritatea celorlalte metode de control sunt ineficiente odata ce boala a aparut.
- Raspandirea poate fi prevenita prin dezinfectarea echipamentelor.
Albumeala cruciferelor (Albugo candida)
Aceasta boala se manifesta sub forma de pustule albe pe cotiledoane, frunze, tulpini si/sau flori care se unesc pentru a forma zone mari de infectie. Frunzele se pot rasuci si se pot ingrosa.
Ciuperca poate supravietui perioade lungi de timp in conditii uscate. Albumeala cruciferelor poate fi raspandita de vant.
Metode de prevenire impotriva bolii Albumeala cruciferelor:
- Rotirea culturilor.
- Plantati numai seminte fara boli.
- Aplicati fungicid adecvat daca boala devine o problema.
Daunatorii care pot aparea in cultura de varza de bruxelles sunt:
Paduchele cenusiu
Paduchele cenusiu al verzei si paduchele verde al piersicului pot fi confundati cand se hranesc cu plante de varza. Cu toate acestea, ele au caracteristici morfologice distincte. Paduchele cenusiu al verzei poate ataca cultura in orice stadiu.
Campul trebuie arat imediat dupa recoltare pentru a preveni raspandirea paduchelui cenusiu al verzei si la alte culturi. Distrugerea resturilor vegetale la sfarsitul sezonului poate ajuta la uciderea oualor de afide in timpul iernii in clima temperata.
Rotatia culturilor cu culturi non-gazda este de asemenea benefica Alegerea soiului ar putea reduce, de asemenea, populatiile de afide si daunele. Evitati replantarea pe terenuri unde o recolta infestata cu afide a fost indepartata recent. Distantarea plantelor nu este considerata o abordare eficienta pentru combaterea afidelor.
Pentru a scapa de paduchele cenusiu este recomandat sa utilizati insecticidul Mavrik 2 F.
Buha verzei
Larvele de prima instanta ale moliei de varza (Mamestra brassicae) mananca marginea frunzelor pe care au fost asezate. Incepand cu a treia etapa, se disperseaza pe intreaga planta. Exista sase etape de larva, cu cel mai tanar un galben transparent pana la gri-verde cu o culoare caracteristica a capului maro-negru. Omida crescuta complet are culori care pot varia de la verde sau maro la negru. Procesul de transformarea in pupa are loc pe suprafata pamantului. Pupele au aproximativ 2 cm lungime si o culoare maro lucioasa, devenind negre cu putin timp inainte de aparitia moliei adulte.
Omizele mari se hranesc in principal cu cele mai tinere frunze, producand frunze scheletate si gauri in frunze. Omizele distrug un numar mare de frunze scazand astfel valoarea comerciala a culturilor infestate.
Pentru a scapa de buha verzei este recomandat sa utilizati insecticidul Mospilan 20 SG.
Fluturele alb al verzei
Fluturii albi de varza sunt omizile atat ale fluturilor albi mici, cat si mari ( Pieris rapae si Pieris brassicae ). Omizile albe mici sunt de culoare verde pal, cu un corp de pana la 2,5 cm lungime, in timp ce omizile albe mari au 4 cm si sunt galbene cu marcaje negre. Fluturii adulti depun oua din mai pana in iunie si apoi din iulie pana in septembrie.
Pentru a scapa de fluturele alb al verzei este recomandat sa utilizati insecticidul karate Zeon.
Plosnita rosie a verzei
Aceasta are maxim 2 generatii pe an, ierneaza in stadiu de adult sub frunze. Adultii depun ponta pe partea din spate a frunzelor, apoi inteapa si se hranesc cu sucul celulat din tesuturi.
Pentru a scapa de plosnita rosie va recomandam tratamente de specialitate cu insecticide.
Citeste si articolul despre Varza de Bruxelles.