Viermele merelor
Molia Cydia pomonella, este principalul daunator al fructelor. Omizile trebuie sa se hraneasca cu fructe pentru a supravietui pana la maturitate. Sunt foarte dependenti de fructe ca sursa de hrana si au astfel un impact semnificativ asupra culturilor. Daca nu este controlata, aproape intreaga cultura poate fi afectata.
Viermele merelor - Etapele vietii
- Molia adulta are o anvergura a aripilor de aproximativ 12 pana la 18 mm si are o lungime de aproximativ 10 mm cand este in repaus cu aripile pliate. Femelele sunt mai mari decat masculii. Aripile anterioare sunt gri-maroniu, cu mai multe linii transversale gri. In repaus, molia (Cydia pomonella) are aripile indoite in spate.
- Oul este plat, oval, lung de 1 mm, alb opac la prima depunere dezvoltand un inel rosu spre maturitate, fiind depus pe suprafata frunzelor si a fructelor. Chiar inainte de eclozare capul negru al larvei devine vizibil in ou.
- O larva proaspat eclozata este alba, cu capul negru. In general, exista cinci stadii larvare, care pot fi identificate prin latimea capului. Latimile medii ale capului larvelor pentru cele cinci etape sunt de aproximativ 0,3, 0,5, 0,8, 1,2 si respectiv 1,7 mm.
- Larvele complet mature au aproximativ 15 mm lungime si o culoare roz, cu capul maro inchis. Acestea formeaza coconi sub scoarta libera pe pom sau printre asternutul de frunze de pe pamant.
Viermele merelor (Cydia pomonella) - Dezvoltare sezoniera
Vara majoritatea larvelor din cocon formeaza o pupa din care molia adulta iese aproximativ doua saptamani mai tarziu. Un mic procent din larvele din cocon vara intra in diapauza (devin inactive) pana in primavara urmatoare. Pe masura ce lungimea zilei scade procentele din ce in ce mai mari de larve din cocon intra in diapauza.
Larvele de peste iarna incep sa se transforme in pupe devreme in primavara, pe masura ce temperaturile cresc in timpul infloririi. Molii apar de obicei in una sau mai multe perioade de activitate de varf.
Ce daune produce viermele merelor
Larvele tinere mesteca interiorul fructului si excaveaza o cavitate in care naparlesc inainte sa ajunga la seminte. Prezenta uneia sau mai multor gauri in fructe infundate cu excremente este caracteristica atacului moliei. Larvele patrund in fruct prin partile laterale sau tulpina.
Viermele merelor - Efectul temperaturii
Rata de crestere a insectelor se accelereaza pe masura ce temperatura creste pana la depasirea temperaturii optime pentru o anumita insecta, moment in care rata de crestere scade rapid. Temperatura sub care cresterea unui anumit tip de insecta este presupusa a fi zero se numeste pragul inferior de dezvoltare.
Pragul de dezvoltare inferior pentru viermele merelor este de 10 deg C. Ouale, larvele si pupele de molie au fiecare cerinte specifice de timp fiziologic pentru a finaliza dezvoltarea inainte de a se transforma in etapa urmatoare. Temperatura afecteaza, de asemenea, activitatile de zbor, imperechere si oua ale adultilor. Moliile mascule nu zboara pana cand temperaturile depasesc 13 deg C, de asemenea acestea nu se imperecheaza pana cand temperaturile depasesc 16 deg C.
Viermele merelor - Combatere
Affirm - este cel mai bun insecticid pentru a scapa de lepidoptere. In cazul viermilor de mere se aplica in faza de ou cu cap negru sau la ecloziune.
Coragen 20 SC - este un insecticid ce are un spectru larg de combaterea impotriva insectelor daunatoare la mar, prun, rosii, vita de vie si cartof, varza.
Citeste si articolul despre Viermele prunelor.