Viermii radacinilor de porumb
Viermii radacinilor - Aspectul si istoria vietii
Viermii radacinii de porumb sunt insecte daunatoari importanti ai porumbului. Doua specii de viermi ai radacinilor pot provoca daune grave porumbului atat ca larve, cat si adulti, viermii radacinii de porumb din vest si nord. Adultii viermilor de radacina de porumb din sud pot deteriora frunzele de porumb, totusi nu pot ierna in majoritatea zonelor din vest, larvele de radacina de porumb din sud nu prezinta o amenintare majora pentru porumb in aceasta regiune.
Ambele sexe ale viermilor de radacini de porumb din vest sunt de culoare galbena pana la verde, cu o dunga neagra de-a lungul aripilor si au o lungime de aproximativ 7,5 mm. Cu toate acestea, invelisurile de aripi masculine sunt adesea aproape in intregime negre sau cel putin mai inchise la pigmentare decat cea a femelei, care apare de obicei ca dungi mai regulate. Pot aparea variatii usoare in aceste modele de culoare. Femelele viermilor de radacini ajunsi in stadiul de adult au abdomene mai mari decat masculii.
Este extrem de dificil sa se faca distinctia intre larvele din speciile occidentale si nordice. Larvele viermilor radacinilor sunt albe si subtiri, de aproximativ 13 mm lungime cand sunt complet crescute si au capetele maronii. Viermii radacinilor de porumb are o singura generatie pe an. Ouale sunt depuse in sol de gandacii femele de la mijlocul verii pana in toamna.
De la sfarsitul lunii iunie pana la inceputul lunii iulie, gandacii adulti incep sa iasa din campurile de porumb. Masculii apar mai intai, femelele urmand in aproximativ 5 pana la 7 zile. Imperecherea are loc la scurt timp dupa aceea. In decurs de 2 saptamani de la aparitie, femelele incep sa depuna oua, de obicei spre sfarsitul lunii iulie, varful depunerii de oua avand loc la inceputul pana la jumatatea lunii august. Gandacii din campurile de porumb se hranesc.
Gandacii viermilor de radacini se pot deplasa cu usurinta intre campuri si pot provoca daune in alte locuri decat cele in care au aparut. Un camp de porumb cu maturare tarzie poate atrage un numar mare de gandaci, deoarece porumbul vecin ar fi putut sa nu mai produca polen, alimentul preferat al gandacilor. Gandacii se pot deplasa, de asemenea, in campuri de porumb si / sau soia, care au o abundenta de buruieni producatoare de polen.
Textura solului este un factor important in ceea ce priveste supravietuirea larvelor. Larvele viermilor radacinilor de porumb nou eclozate trebuie sa se deplaseze prin sol in cautarea radacinilor de porumb si, pe masura ce se misca, vin in contact cu particulele de sol. Aceste particule, daca sunt grosiere si abrazive, pot zgaria cuticula larvelor, rezultand moartea prin deshidratare. Ca urmare, viermii radacina pot avea o problema mai mica in solurile nisipoase. Cu toate acestea, efectul solurilor nisipoase poate fi modificat de umiditatea solului.
Viermele radacinilor de porumb - Daune
- Atat larvele de viermi ai radacinilor de porumb, cat si adultii pot deteriora plantele de porumb. Larvele nou eclozionate se hranesc in principal cu tesuturile radiculare exterioare. Pe masura ce larvele cresc si necesarul lor de hrana creste, se cufunda in radacini pentru a se hrani. Deteriorarea larvelor este de obicei cea mai severa dupa ce sistemul radicular secundar este bine stabilit. Varfurile radacinii vor parea maronii si sunt adesea tunelate si mestecate inapoi la baza plantei. Larvele pot fi gasite tuneland in radacini mai mari si ocazional in coroana plantei.
- Prin reducerea absorbtiei de apa si nutrienti a plantelor, larvele streseaza planta. Reducerea randamentului poate avea ca rezultat, in special in porumbul care sufera si de umiditate, compactare sau stres de fertilitate. Radacinile deteriorate de viermii radacinii pot fi slabite in masura in care plantele se adapostesc sau cresc intr-o forma curbata. Aceste plante adapostite si deformate polenizeaza adesea prost si sunt greu de recoltat, contribuind la pierderi de randament. De asemenea, zonele de deteriorare ale viermilor radacinii sunt adesea cai de infectie de catre agenti patogeni. Astfel, deteriorarea viermilor poate fi agravata de putrezirea radacinii si / sau a tulpinii.
Viermii radacinilor de porumb - Metode de combatere
Sortarea manuala a solului - Doua sau mai multe larve/plante pot semnaliza necesitatea controlului larvelor viermilor.
Spalarea radacinilor - Opt sau mai multe larve/plante poate semnala necesitatea controlului larvelor viermilor de radacini ai porumbului.
Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.
Faster 10 CE - Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).
Trika expert - Acesta este un produs ce are o actiune rapida si de sod. Actioneaza prin contact si ingestie, substanta activa afecteaza rapid si eficient sistemul nervos al insectelor.
Citeste si articolul despre Viermii sarma.