Categorii

Viermii sarma (Agriotes sp.) - Habitat, plante gazde si control

Culturi atacate - Ciclul vietii - Combatere


Viermii sarma

Viermii sarma

Gandacii pocnitori (viermii sarma) sunt alungiti, turtiti si variaza ca marime si culoare in functie de specii. Speciile mai mici au o lungime de aproximativ 0,6 mm. Majoritatea speciilor sunt de culoare maro pana la negru, desi unele au culori fie rosiatice, fie galbui. Larvele, sunt numite ,,viermii sarma", sunt de obicei cu un corp tare, maroniu, 18-25 mm lung si cilindric, cu trei perechi de picioare minuscule adevarate in spatele capului.

Viermii sarma - Habitat si gazde

Etapele larvare (viermii sarma) deterioreaza semintele si rasadurile dintr-o mare varietate de culturi, inclusiv lucerna, fasole, sfecla, porumb, ierburi, cereale mici (grau, ovaz etc.) numeroase plante de legume. De asemenea, produc tuneluri in tuberculi de cartofi si cartofi dulci. In cativa ani, daca nu sunt indepartati viermii sarma, adultii acestora sunt extrem de numerosi si intra in case si alte structuri in numar semnificativ . Adultii nu deterioreaza plantele.

Viermii sarma - Ciclu de viata

Biologia variaza in functie de specie. In general, adultii si larvele ierneaza in sol, devenind active primavara. Femelele adulte sapa vizuini si depun oua in jurul bazei plantelor gazda. Ouale eclozeaza in cateva saptamani, iar larvele se dezvolta prin mai multe mutari pe o perioada de timp de la cateva luni la peste 4 ani. Ele se transforma in pupa in celulele din sol la sfarsitul verii sau toamna si apar ca adulti la cateva saptamani dupa aceea. Generatiile se pot suprapune foarte mult.

Viermii sarma - Control

  • Minimizati infestarile cu viermii sarma printr-o cultivare curata. Infestarile sunt cele mai severe in situatii fara prelucrare sau cu prelucrare redusa, in special dupa lucerna, culturi acoperite sau cereale. Plantarea superficiala si in conditii calde permite adesea semintelor de bumbac sa germineze rapid, astfel incat plantele sa depaseasca rapid potentialul de ranire a viermilor de sarma.
  • Larvele unor specii deterioreaza semintele si partile subterane ale plantelor recoltate. Gestionarea in medii agricole variaza in functie de cultura, iar cultivatorii ar trebui sa consulte publicatii specifice culturii cultivate. Este adesea cazul in care deteriorarea semnificativa a arborelui necesita o replantare a culturii.
  • Deteriorarea produsa de viermii sarma poate fi dificil de diagnosticat, in parte, deoarece larvele sunt foarte mobile in sol si pot sa nu mai fie prezente. Cautati tesut mestecat pe seminte si parti de plante tinere sub sol.

Viermii sarma - Combatere - Insecticide

Basamid Granule - Acesta este un sterilizant de sol, care are actiune nematocida, insecticida si fungicida. Efectul acestuia asupra semintelor din sol este erbicid.

Kabon - Acesta este un insecticid care este formulat bio in stare lichida pe baza uleiurilor vegetale care se folosesc pentru a controla aparitia daunatorilor din culturile horticole.

Trika expert - Acesta este un produs ce are o actiune rapida si de sod. Actioneaza prin contact si ingestie, substanta activa afecteaza rapid si eficient sistemul nervos al insectelor.

Viermi sarma

Inapoi la categoria ,,Viermii radacinilor".

Produse recomandate

Basamid Granule, 1 kg
139,89 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei
Trika Expert, 300 g
26,99 Lei