Viespea graului
Viespea graului (Cephus pygmaeus) a fost observata pentru prima data in Canada la sfarsitul anilor 1800, fiind considerata un daunator agricol la inceputul secolului al 20-lea. Graul de primavara este gazda preferata pentru aceasta insecta.
Multi producatori considera ca viespea graului este o problema numai in marginile campului. Desi vatamarea culturilor cauzata de viespea graului este de obicei mai raspandita in primii 20 de metri de marginile campului, daunele nu se limiteaza la margini.
Pierderea economica cauzata de viespea graului poate fi o reducere a randamentului ca urmare a hranirii larvelor din tulpina. Estimarile sugereaza o scadere cu cinci pana la 15% a greutatii totale a semintelor. Cu toate acestea, cea mai mare pierdere este cauzata de taierea tulpinilor si de caderea plantelor la pamant.
Viespea graului nu a fost un daunator semnificativ timp de cativa ani. Ciclurile de vreme uscata si rotatiile stranse de grau sunt factorii primari care contribuie la cresterea populatiei de viespi.
Viespea graului - Descriere, ciclul de viata
- Viespea graului nu are constrictia vizibila dintre torace si abdomen, care este caracteristica majoritatii celorlalti membri ai acestei familii. Un fluture adult este negru stralucitor, cu trei benzi galbene in jurul abdomenului. Picioarele sunt galbene. Adultii au aproximativ opt pana la 13 milimetri in lungime si sunt caracteristic inactivi, adesea vazuti odihniti pe tulpini de grau cu capul indreptat in jos.
- Adultii apar in iunie si sunt de obicei prezenti in campurile de grau pana la jumatatea lunii iulie. Desi femela adulta depune oua in tulpina plantei, nu se hraneste cu planta. Scopul principal al adultului este reproducerea. O femeie adulta sanatoasa poate depune pana la 50 de oua, de obicei doar un ou pe tulpina. Alte femele pot depune oua in aceeasi tulpina, dar o singura larva va supravietui pe planta. Ouale au aproximativ un mm lungime, culoare alba si in forma de semiluna. Dureaza aproximativ cinci pana la opt zile sa cloceasca. Larvele sunt de culoare crema, incretite si au o forma mai puternica de ,,S". La maturitate, larvele pot atinge o lungime de aproximativ 13 mm.
- Exista o singura generatie pe an. Cu toate acestea, exista dovezi ca temperaturile foarte ridicate din primavara pot induce larvele inapoi intr-un stadiu de odihna si generatia poate dura doi ani pentru a se finaliza.
- Dupa finalizarea dezvoltarii si evadarea din pupa, adultii mesteca si imping prin tulpina infundata, iesind de la mijlocul lunii iunie pana la inceputul lunii iulie. Masculii apar mai intai, aparitia femeilor incepand are loc cateva zile mai tarziu. Au tendinta de a ramane in apropierea zonei in care apar pentru ca sunt zburatori slabi.
Viespea graului - Plantele gazda - Gazdele primare pentru viespea graului sunt culturile de cereale cultivate. Cele mai preferate gazde sunt graul si orzul.
Viespea graului - Combatere
Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.
Mospilan 20 SG - Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!
Citeste si articolul despre Viespea rapitei.