Viespea merelor
Larvele viespilor de mar pot deteriora merele de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii, fructele afectate cad de obicei in iunie. Viespea merelor (Hoplocampa testudinea) face parte din familia Tenthredinidae si se mai numeste si viespea cu fierastrau a merelor.
Ce este viespea merelor
Larvele sunt asemanatoare cu omizile si provoaca cicatrici, inainte de a se cufunda in fructe. Viespea merelor este o insecta de mici dimensiuni cu aripi si cu capetele maronii negricioase, toracele si abdomenul fiind de culoare maronie.
Viespea merelor - Biologie
Viespile adulte sunt active la sfarsitul lunii aprilie-mai si pot fi vazute vizitand floarea deschisa. Au o lungime de 4-5 mm, capul si toracele sunt maro negricios, iar abdomenul este maro.
Ouale sunt depuse la baza florilor. Dupa caderea petalelor, ouale eclozeaza si larvele asemanatoare unei omizi incep sa se hraneasca. Initial galeria larvelor se poate observa sub coaja fructelor in curs de dezvoltare. Mai tarziu, inainteza catre miezul fructelor, iar aceasta deteriorare face ca fructele afectate sa cada la inceputul verii. Daca larva moare inainte de a ajunge la miez, fructul poate supravietui si se dezvolta, dar va ramane cu o cicatrice in zona hranirii.
Cand este hranita complet, larva are aproximativ 10 mm lungime, capul maro si corpul alb. Fiecare larva poate deteriora 3-5 fructe inainte de a-si finaliza hranirea si de a intra in sol, unde ierneaza ca larva.
Viespea merelor - simptomele atacului
Semnele daunelor provocate de viespea merelor sunt:
- La sfarsitul lunii mai si iunie, fructele deteriorate au gauri evidente, cu portiuni de excrement maro-negricioase ale larvei.
- Fiecare larva poate deteriora mai multe fructe.
- Fructele afectate, de obicei, cad din pom.
- Fructele care au suferit doar daune initiale de hranire de catre o larva pot ramane pe pom si se pot dezvolta. Aceste fructe sunt de obicei deformate si au o cicatrice de aproximativ 4 mm latime in zona in care larva s-a hranit. Fructul este de obicei inca mai este comestibil atunci cand apare acest lucru
Viespea merelor - Control
Verificati merele odata ce fructele au inceput sa se dezvolte, astfel incat sa poata fi luate masuri inainte de dezvoltarea unei infestari grave. Atunci cand alegeti optiunile de control, puteti minimiza vatamarea animalelor care nu sunt tinta incepand cu metodele din sectiunea de control non-pesticide. Daca acest lucru nu este suficient pentru a reduce daunele la niveluri acceptabile, atunci puteti alege sa utilizati pesticide.
Viespea merelor - Combatere
Mospilan 20 SG - Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!
Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.
Citeste si articolul despre Viespea neagra a prunelor.