Categorii

Vinete - Afla care sunt bolile si daunatorii care pot aparea in cultura de vinete

Boli vinete - Daunatori vinete - Tratamente vinete


Vinete boli si daunatori

Vinetele, Solanum melongena, reprezinta un gen de plante erbacee, perene, strans inrudita cu rosia, din familia Solanaceae care este cultivata pentru fructele sale comestibile. Planta are o tulpina ramificata si simpla, lunga, plata.

Frunze grosier lobate care au culoarea verde si sunt dispuse alternativ pe ramuri. Frunzele pot masura 10 pana la 20 cm lungime si 5 pana la 10 cm latime. Planta produce flori violete care au un diametru de 3-5 cm.

Fructul reprezinta o boaba ovoida mare, carnoasa, care poate atinge 40 cm in lungime, cu coaja neteda lucioasa si numeroase seminte mici. Culoarea fructului este variabila si poate fi alba, verde, galbena, violeta sau neagra. Vinetele pot atinge pana la 1,5 m inaltime si, desi sunt plante perene, sunt cultivate cel mai frecvent ca anuale.

Boli care pot afecta cultura de vinete:

Cercosporioza (Cercospora melongenae)

Cercosporioza se manifesta pe partea inferioara a plantei si se deplaseaza in sus. Simptomele initiale sunt mici pete clorotice circulare sau ovale pe frunze care dezvolta centri maro deschis pana la inchis. Pe masura ce leziunile se extind, pot dezvolta zone concentrice, frunzele sever infestate se pot usca si se pot ondula, apoi pot cadea din planta. Ciuperca poate supravietui in timpul iernii pe resturile de cultura din sol.

Metode de prevenire ale aparitiei cercosporiozei:

  • Irigati plantele dimineata pentru a lasa timp suficient sa se usuce in timpul zilei.
  • Irigati la baza plantei pentru a evita umezeala frunzelor.
  • Folositi distante adecvate intre plante pentru a reduce umiditatea in jurul plantei.
  • Aplicatiile fungicidelor de protectie adecvate pot proteja plantele de boli.

Pentru a combate cercosporioza este recomandat sa utilizati fungicidul Switch 62.5 WG.

cercosporioza

Antracnoza vinetelor (Colletotrichum melongena)

Aceasta boala se manifesta sub forma de leziuni afundate pe fructe. Plantele grav infectate cad la pamant cu pedicelul inca atasat. Aparitia antracnozei vinetelor este favorizata de temperaturile ridicate si umiditate.

Metode de prevenire impotriva antracnozei vinetelor:

  • Evitati irigarea prin stropire cand fructele trebuie sa se coaca.
  • Rotiti culturile cu alte plante non-solanacee.
  • Aplicarea de fungicide de protectie adecvate.

Pentru combaterea antracnozei este recomandata utilizarea fungicidului Dithane M 45.

Fainarea (Leveillula taurica)

Fainarea vinetelor se manifesta sub forma de pete de culoare alba, pe suprafata frunzelor, lastari, flori si fructe. Aparitia bolii este favorizata de conditiile de lumina redusa si circulatia slaba a aerului.

Metode de prevenire ale fainarii:

  • Evitati stresarea plantelor, oferindu-le irigatii si ingrasaminte adecvate.
  • Folositi distante adecvate la plantare pentru a evita supra-aglomerarea.

Pentru combaterea fainarii este recomandata utilizarea fungicidului Thiovit Jet 80 WG.

Ofilirea vinetelor (Fusarium oxysporum si de Verticillium albo-atrum)

Simptomele apar mai intai pe frunzele inferioare si se raspandesc in sus. Simptomele includ pete galbene pe frunzele inferioare, ingalbenirea rapida a marginilor de frunze care se raspandesc spre interior.

Ciuperca poate supravietui in sol pe termen nelimitat, boala are o gama larga de gazde, aparitia bolii este favorizata de temperaturile racoroase.

Metode de prevenire impotriva Ofilirii vinetelor:

  • Cultivarea de soiuri rezistente la boli.
  • Igienizati toate echipamentele in mod regulat.
  • Rotiti cu culturi nesusceptibile.

Gandacul de colorado

Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)

Aceasta coropisnita ataca in special legumele precum: vinetele, tomatele, ardeiul, etc. Coropisnita poate ataca si semintele, din aceasta cauza apar golurile pe randuri. Atacul coropisnitei poate avea loc atat in sere, cat si in rasadnite sau camp.

Coropisnita se hraneste cu substrat vegetal, dar si cu prada vie, cum ar fi: rame, larve sau insecte. Aceasta poate produce daune direct plantei rozand radacinile sau indirect sapand tuneluri si scotand semintele incoltite la suprafata solului. Plantele care au fost atacate de coropisnita pot fi observate usor, acestea vestejindu-se.

Pentru a scapa de coropisnite puteti folosi Corocid Forte.

Nematozii

Acestia dezvolta 2 generatii pe an. Nematozii ierneaza sub forma de chist, radacinile care au fost atacate prezinta gale. In cazul in care plantele dumneavoastra sunt atacate de aceste insecte se pot dezvolta slab. Ca metoda de prevenire a aparitiei nematozilor trebuie sa faceti rotatia corecta a culturii.

Pentru combaterea nematozilor este recomandat sa folositi Basamid Granule.

Tripsii

Acestia reprezinta un ordin de insecte de dimensiuni mici, avand o lungime de 0,5-5 mm si pot fi intalniti in zonele temperate si tropicale din intreaga lume. Pentru a scapa de tripsi este recomandat sa utilizati insecticidul Actellic 50 EC.

Afide

Afidele par sa-si gaseasca drumul in fiecare gradina. Sunt insecte mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor.

Pentru a scapa de afide puteti folosi insecticidul Decis Expert.

Musculita alba de sera

Musculita alba de sera trece prin sase etape, si anume ou, larva (4 stadii) si adult. Larvele se gasesc pe partea inferioara a frunzelor tinere si au o forma ovala. Primele larve sunt mobile, in timp ce restul stadiilor de larve raman turtite pe frunza. Al patrulea stadiu al larvelor se dezvolta intr-o carcasa alba, ovala, inconjurata de un inel de tije erecte. Acesta se numeste stadionul pupelor si aceste pupe se gasesc pe cele mai vechi frunze.

Larvele musculitei albe au nevoie de multe proteine pentru a se dezvolta si, prin urmare, consuma o cantitate mare de seva. Aceasta contine o proportie ridicata de zahar, iar excesul este excretat ca miere, larvele mai mari expulzand cantitati mari. Daunele pe care musculitele albe le cauzeaza unei culturi sunt rezultatul hranirii cu seva din frunzele plantei si secretarea mierii.

Pentru a combate aparitia musculitei albe de sera este recomandat sa utilizati insecticidul Movento 100 SC.

Acarieni

Acarienii sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici (microscopice), care au un corp semi-transparent si o durata medie de viata de 70 de zile. Acarienii fac parte din clasa arahnidelor, detin o trompa de care se folosesc pentru ros, intepat sau supt.

Acarienii sunt al doilea grup important de daunatori care provoaca pagube insemnate culturilor.

Pentru a scapa de aparitia acarienilor puteti folosi insecticidul-acaricid Vertimec 1.8 EC.

Citeste si articolul despre Vinete!

Produse recomandate

-27%
Thiovit Jet 80 WG, 30 g
Thiovit Jet 80 WG, 30 g
3,92 Lei
5,36 Lei
-19%
Switch 62.5 WG, 10 g
Switch 62.5 WG, 10 g
22,99 Lei
28,37 Lei