Virozele
Virozele sunt boli care sunt provocate de virusurile fitopatogene, unele boli care sunt cunoscute astazi ca viroze, au fost semnalate inainte ca agentul patogen sa fie descoperit.
1.Mozaicul marului (apple mosaic virus)
Cum se manifesta mozaicul marului – simptome:
Atacul mozaicului la mar are loc pe suprafata frunzelor, dar este diferit in functie de cat de sensibile sunt soiurile, conditiile de mediu sau tulpina virusului.
Atacul mozaicului la mar apare sub forma de pete decolorate, de la nuante de verde deschis pana la galben-auriu pe limbul foliar.
De obicei acest virus se manifesta pe suprafata frunzelor ajunse la maturitate, iar pe parcursul vremii insorite pot aparea si pete necrotice, ceea ce va determina o cadere prematuda a frunzelor.
Agentul patogen se numeste Apple mosaic virus si poate fi transmis prin altoire, material de plantare infectat, polen sau seminte.
Metode de prevenire ale aparitiei mozaicului la mar:
Trebuie sa folositi pomi sanatosi la plantare, sa eliminati pomii care sunt atacati de acest virus si sa alegeti cu atentie altoii si portaltoii sanatosi.
2.Varsatul prunelor (plum pox virus)
Cum se manifesta varsatul prunelor – simptome:
Varsatul prunelor este una dintre cele mai grave boli care pot aparea la prun, dar si la alte specii de samburoase. Aparitia acestei boli poate duce la pierderi insemnate de recolta, dar si deprecierea fructelor. Varsatul prunelor s-a extins rapid in Europa, insa prima data a fost observata in 1916 in Macedonia.
Pe suprafata frunzelor vor aparea pete de forma inelara, care au o culoare verde-deschis si de dimensiuni care pot varia.
Varsatul prunelor se manifesta pe suprafata ramurilor, apoi se extinde, viteza de extidere depinde de varsta pomilor. La pomii mai batrani raspandirea este mai lenta.
Agentul patogen se numeste Plum pox virus, iar acesta ataca si alti pomi fructiferi. Raspandirea virusului are loc cu ajutorul afidelor si cicadelor.
Metode de prevenire impotriva varsatului prunelor:
Cele mai recomandate masuri de prevenire impotriva varsatului prunelor sunt folosirea de portaltoi si altoi sanatosi, dar si cultivarea de soiuri rezistente.
3.Scurtnodarea vitei de vie (Grapevine fan leaf virus):
Plantele care sunt afectate de acest virus au lastarii nedezvoltati corespunzator si au internodiile scurte.Din cauza acestui lucru frunzele vor parea inghesuite, iar lastarul va capata un aspect de tufa deasa. Frunzele lastarilor atacati au dimensiuni mai mici decat ar fi normal, deformate si asimetrice. Pe suprafata frunzelor afectate vor aparea pete clorotice, ce prezinta fenomenul de meiere.
Agentul patogen se numeste Grapevine fan leaf virus si se raspandeste prin altoirea vitei de vie.
Metode de prevenire impotriva aparitiei scurtnodarii vitei de vie:
Cel mai recomandat este sa plantati pe suprafata unui teren care nu a mai fost cultivat de circa 3-5 ani cu vita de vie.
4.Mozaicul tomatelor (Tobacco mosaic virus in tomato)
Mozaicul tomatelor se poate transmite prin seminte, care au fost recoltate de la plantele infectate. Acesta se raspandeste destul de rapid din motive destul de simple, cum ar fi faptul ca plantele pot fi infectate cu acest virus prin uneltele folosite pentru lucrarile de ingrijire, prin mainile lucratorilor, etc.
Cum se manifesta atacul mozaicului tomatelor – simptome:
Mozaicul comun este cel mai frecvent mod prin care boala se manifesta la tomatele care sunt cultivate in sere si camp. Plantele care au fost afectate de tipul acesta de mozaic, nu se dezvolta la inaltimi normale, cresterea fiind incetinita si au frunze mozaicate, cu pete de culoare verde-galbui.
Agentul patogen se numeste Tobacco mosaic virus si se poate transmite prin resturile vegetale ale plantelor care au fost infectate. Ciuperca este rezistenta la uscaciune si chiar si in praful de pe scheletul si instalatiile din sera.
Metode de prevenire ale mozaicului tomatelor:
Cel mai recomandat pentru prevenirea infectarii este sa cultivati soiuri hibride de tomate, sa dezinfectati termic pamantul din sere si rasadnite.
5.Mozaicul x al cartofului (Potato virus x)
Mozaicul x al cartofului este raspandit in toate zonele in care este cultivat cartoful.
Cum se manifesta mozaicul x al cartofului – simptome:
Simptomele atacului mozaicului x la cartof vor aparea pe suprafata frunzelor, tulpinilor si tuberculilor.
Atacul pe suprafata frunzelor poate aparea ca un mozaic (pete de culaore verde-galbui) si ajungand pana la deformarea si incretirea frunzlor.
Agentul patogen se numeste Potato virus x, iar raspandirea acestuia anuala este realizata prin tuberculi infectati. Raspandirea virusului in perioada procesului de vegetatie are loc prin contact mecanic dintre plantele sanatoase si cele bolnave.
Metode de prevenire ale mozaicului x al cartofului:
Cel mai recomandat este sa cultivati soiuri de cartof rezistente si sa folositi tuberculi neinfectati in momentul plantarii.
6.Mozaicul y al cartofului:
Mozaicul y al cartofului este boala care poate reduce productia de tuberculi pana la 80%.
Cum se manifesta mozaicul y al cartofului – simptome:
Reactia plantelor la infecta cu virusul y este diferita in functie de tulpina virala, soiul de cartof ales pentru cultivat, conditiile climatice, etc.
Mozaicul y al cartofului se manifesta pe suprafata tulpinilor supraterane si pe frunze. Pe organele care au fost atacate vor aparea striuri, dungi si pete, urmand ca florile sa se ofileasca.
In urma atacului, plantele care provin din tuberculii infectati nu dau recolta, iar plantele care sunt infectate mai tarziu vor produce tuberculi care sunt purtatori de virusi.
Agentul patogen se numeste Potato virus y, iar transmiterea virusului anual are loc prin tuberculi infectati, raspandirea facandu-se prin intermediul afidelor.
Metode de prevenire impotriva mozaicului y al cartofului;
Cea mai buna masura de preventie impotriva mozaicului y al cartofului este cultivarea de soiuri rezistente. O alta metoda este plantarea de tuberculi neinfectati sau eliminarea din timp a plantelor purtatoare de virus.
7.Rasucirea frunzelor (Potato leaf roll)
Rasucirea frunzelor este cea mai grava boala care poate aparea la cartof, pierderile de productie produse de aceasta variind intre 10-95%.
Cum se manifesta rasucirea frunzelor la cartof – simptome:
La plantele care au provenit din tuberculi infectati, talia este mai redusa decat ar fi normal, iar frunzele sunt cu foliolele rasucite spre partea de sus.
Plantele care sunt bolane, la atingere prezinta un zgomot metalic, iar ca urmare a atacului tuberculii vor ramane de dimensiuni mici.
Agentul patogen se numeste Potato leaf roll, transmiterea virusului anual are loc prin tuberculii infectati, raspandirea avand loc pe perioada vegetatiei cu ajutorul afidelor.
Masuri de prevenire impotriva rasucirii frunzelor:
Cel mai recomandat pentru a preveni infectia cu acest virus este sa folositi material de plantat rezistent.
8.Mozaicul cepei (Onion yellow dwarf virus)
Mozaicul cepei se mai numeste si dungarea galbena a cepei si este cea mai daunatoare viroza a acesteia. Apare in zonele cu climat temperat, in Romania fiind intalnita in toate zonele in care se cultiva ceapa.
Cum se manifesta mozaicul cepei – simptome:
Mozaicul cepei se manifesta pe frunze si pe tijele florifere. Daca atacul este dur, frunzele isi vor pierde rigiditatea si vor cadea. Tijele florifere care sunt provenite din bulbii infectati au dimensiuni mai mici, sunt puternic deformate si rasucite in jos.
Inflorescentele plantelor care au fost infectate au dimensiuni mici si un numar mic de flori fertile, productia de samanta va scadea.
Agentul patogen se numeste Onion yellow dwarf virus si rezista anual in bulbi si samanta. Raspandirea ciupercii are loc prin afide.
Metode de prevenire ale mozaicului cepei:
Cel mai recomandat este sa folositi culturi semincere cu bulbi tari si neincoltiti. O alta metoda buna de preventie ar fi sa amplasati cultura pe terenuri neinfestate sa izolati parcela pentru samanta si arpagic.
Inapoi la Viroze.