Categorii

Visin - Boli si daunatori

Boli visin - Daunatori visin


Visin

Visinul este un arbore peren din familia Rosaceae cultivat pentru fructul sau, visina. Visinul are frunze ovale simple alternative, care au adesea margini zimtate si aproximativ opt perechi de nervuri, lungi de 5-13 cm.

Bolile care pot aparea la visin sunt:

Ciuruirea bacteriana a frunzelor (Pseudomonas syringae pv. morsprunorum)

Aceasta boala se manifesta pe crengute la baza mugurilor de flori si frunze, in rani produse in momentul procesului de taiere.

Aparitia bolii este favorizata de umiditatea ridicata si temperaturile scazute din primavara. Pomii tineri sunt deosebit de sensibili la aceasta boala. Pomii crescuti in soluri nisipoase care sunt slab drenate sunt, de asemenea, sensibili.

Ca metode de prevenire a ciuruirii bacteriene a frunzelor sunt folosirea de altoi si portaltoi sanatosi si aplicarea tratamentelor chimice specifice.

Putregaiul Brun (Monilinia fructicola)

Putregaiul brun este una dintre cele mai frecvente si grave boli care afecteaza fructele visinului. Este cauzata de ciuperca Monilinia fructicola si poate infecta, de asemenea, florile si lastarii. Boala incepe la inflorirea mugurilor. Florile infectate se ofilesc si isi schimba culoarea foarte repede. Odata infectat, fructul ramane atasat de pom si devine o sursa suplimentara pentru mai multe infectii, in loc sa cada. Unele infectii se manifesta doar cand fructele incep sa se coaca.

Putregaiul brun incepe cu o pata mica, rotunda maro, care se extinde pentru a putrezi in cele din urma intregul fruct.

Impotriva putregaiului brun va recomandam Topas 100 EC, 250 ml.

Putregai brun

Ciuruirea frunzelor si patarea fructelor (Stigmina carpophila)

Aceasta boala se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, rosii-violet pe suprafetele superioare ale frunzelor, care devin maro si se pot uni. Frunzele pot deveni clorotice daca sunt prezente cateva leziuni. Daca pomul se defoliaza sever, fructele pot sa nu se dezvolte corespunzator si sa ramana deschise la culoare si apoase in textura.

Ciuperca ierneaza pe frunzele infectate de pe sol, iar dezvoltarea bolii este favorizata de temperaturile ridicate si gradul de umiditate mare.

Boala poate fi controlata prin aplicarea de fungicide adecvate. Pentru combatera ciuruirii frunzelor este recomandata utilizarea fungicidului Dithane M 45.

Ciuruirea frunzelor

Fainare (Podosphaera spp)

Aceasta boala se manifesta prin leziuni circulare de culoare deschisa pe frunzele din interiorul pomului care dezvolta un aspect pudrat. Infectia fructelor este mai probabila daca sunt precipitatii aproape de perioada de recoltare.

Pentru combaterea fainarii la visin este recomandat sa folositi fungicidul Zytron.

Rugina

Rugina se manifesta sub forma de pete galben-verzui, atat pe suprafata superioara, cat si pe cea inferioara a frunzelor, care au forma unghiulara. Ciuperca ierneaza in crengute sau in frunze care raman lipite de pom.

Rugina poate fi prevenita prin pulverizarea pomilor cu fungicide. Pentru combaterea ruginei este recomandata utilzarea fungicidului Ortiva Top.

Daunatori care pot afecta visinul:

Paduchele negru al cireselor (Myzus cerasi)

Paduchele negru al ciresului este un afid care aspira seva din frunzisul cireselor fructifere si din formele ornamentale ale visinului (Prunus cerasus), ciresului (P. Avium) si malinului (P. Padus) in primavara tarziu si la inceputul verii, provocand rasucirea frunzelor.

Cel mai eficient mod de a controla paduchii negri ai ciresului este de a proteja si de a incuraja prezenta pradatorilor naturali, cum ar fi gandacii, mustele, larvele de dantela, viespile parazite si gandacii soldati. Urmariti pomii indeaproape cand mugurii apar la sfarsitul iernii. Pentru infestarile dure, cel mai bun tratament in combaterea paduchilor negri este cu ulei horticol, o substanta naturala care va ucide afidele pe masura ce clocesc. Seara este cel mai sigur moment pentru aplicarea spray-urilor.

Pentru combaterea paduchelui negru al ciresului este recomandata utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG.

Paduchele negru al cireselor

Molia orientala

Face parte din familia Tortricidae, originara din China de N-E, aceasta ataca si frunzele si fructele pomilor. Poate avea pana la 4 generatii pe an. Primavara larvele se transforma in pupe, iar astfel apar primii adulti. Afecteaza grav ramurile tinere, varfurile atacate se ofilesc, urmand a se indoi si veti gasi urme de clei. Fructele atacate se vor coace, dar vor cadea prematur.

Va recomandam pentru a scapa de molii utilizarea insecticidului Karate Zeon 50 CS, 100 ml.

Fluturele cu abdomen auriu

Fluturele cu abdomen auriu reprezinta o specie polifaga care ataca o serie mare de arbori si pomi fructiferi. Larvele sunt cele care ataca mugurii, iar fluturele cu abdomen auriu are o singura generatie pe an. Pentru a putea scapa de fluturele cu abdomen auriu este recomandata aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Fluturele cu abdomen auriu

Paduchele din San Jose

Se stie ca aceasta specie infesteaza peste 60 de specii de arbori si arbusti fructiferi si ornamentali. Pyracantha si cotoneaster sunt deosebit de sensibile la daune severe. Apare mai ales pe scoarta, dar va infesta fructe si

Pe crengute si ramuri mici culoarea rosie se extinde profund in scoarta, dar acest lucru nu este vizibil la suprafata scoartei. O populatie ridicata va provoca caderea ramurilor si daca nu se exercita un anumit grad de control, intreaga planta poate muri. Toate partile plantei gazda, cu exceptia radacinilor, pot fi atacate. Cu toate acestea, cele mai mari populatii apar pe crengute si ramuri unde se formeaza o crusta cenusie.

Pentru a scapa de paduchele din San Jose puteti folosi insecticidul Movento 100 SC.

Paduchele din San Jose

Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Viermele prunelor este un daunator obisnuit din Marea Britanie. Larvele acestuia se hranesc cu prune in lunile de vara (de la sfarsitul lunii mai). Larvele viermilor proaspat eclozate trec prin fruct, adesea langa tulpina, pentru a se hrani in jurul samburelui.

Pentru a combate infestarea cu viermii prunelor este recomandata eliminarea locurilor in care larvele ierneaza sau utilizarea insecticidului Coragen 20 SC.

Acarieni

Acarienii sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici (microscopice), care au un corp semi-transparent si o durata medie de viata de 70 de zile. Acarienii fac parte din clasa arahnidelor, detin o trompa de care se folosesc pentru ros, intepat sau supt. Acarienii sunt al doilea grup important de daunatori care provoaca pagube insemnate culturilor. Pentru combaterea acarienilor puteti folosi un insecticid-acaricid precum Vertimec 1.8 EC.

Citeste si articolul despre Visin!

Produse recomandate

-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei
-41%
Ortiva Top, 10 ml
Ortiva Top, 10 ml
14,00 Lei
23,55 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei