Categorii

Vita de vie - Combaterea bolilor si daunatorilor

Boli vita de vie - Daunatori vita de vie


Vita de vie boli si dauntori

Vita de vie

Vita de vie comuna sau europeana (Vitis vinifera) este o vita de vie lemnoasa (liana) cu tulpina lunga, care produce boabe de mare valoare sau struguri. Vita de vie poate ajunge la lungimi de peste 30 m si poate trai multi ani cu un management adecvat.

Frunzele vitei de vie sunt dispuse alternativ pe tulpina si sunt lungi si late cu 5-7 lobi, ajungand de obicei la dimensiuni de 5-20 cm. Florile sunt produse in ciorchini si fructe. Fructul este o boaba cunoscuta sub numele de struguri si creste in ciorchini din vita de vie.

La speciile salbatice, fructul are un diametru de 6 mm si se coace de la violet inchis pana la negru. La plantele cultivate, boabele sunt de obicei mult mai mari, pana la 3 cm lungime si pot fi verzi, rosii sau violet. Vitis vinifera este originar din regiunea mediteraneana, Europa centrala si sud-vestul Asiei, dar este cultivat pe fiecare continent, cu exceptia Antarcticii.

Bolile care pot afecta vita de vie sunt:

Antracnoza (Elsinoe ampelina)

Antracnoza se manifesta sub forma de leziuni de culoare rosu inchis pe struguri, acestea provocand curbarea frunzei. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate. Ca metode de prevenire ale antracnozei sunt: plantarea de soiuri mai putin sensibile si aplicarea de tratamente fungice.

Antracnoza se poate combate folosind fungicidul Dithane M 45.

Antracnoza vita de vie

Putregaiul fibros (Armillaria mellea)

Putregaiul fibros se manifesta sub forma de leziuni de culoare bruna pe tulpina la inceputul sezonului. Aparitia bolii este favorizata de nivelul ridicat de umiditate si temperaturile mari.

Ca metode de prevenire ale putregaiului fibros sunt: plantarea de soiuri mai putin sensibile si fertilizarea rationala (trebuie evitata fertilizarea in exces), utilizarea spalierelor pentru cresterea circulatiei aerului.

Putregai fibros vita de vie

Eutipoza vitei de vie (Eutypa lata)

Eutipoza vitei de vie se manifesta pe suprafata frunzelor acestea ondulandu-se si ofilindu-se. Aceasta boala poate afecta vitele mai vechi (5-6 ani). Cea mai buna solutie pentru combaterea eutipozei vitei de vie este aplicarea de tratamente chimice adecvate.

Excorioza vitei de vie (Phomopsis viticola)

Aceasta boala se manifesta sub forma de leziuni inchise la culoare cu margini galbene pe baston si frunze. Aparitia bolii este favorizata de ploile abundente.

Excorioza vitei de vie

Mana vitei de vie (Plasmopara viticola)

Mana vitei de vie este o boala originara din America de Nord fiind observata in anul 1834. Aceasta boala fungica a fost introdusa in Europa din cauza schimburilor comerciale. Prima data mana vitei de vie a aparut in Franta, primele constatari ale aparitiei bolii au fost semnalate in anul 1878. Din aceasta tara mana vitei de vie s-a raspandit cu usurinta peste tot in lume, creand pagube insemnate plantatiilor viticole.

Frunzele pot fi atacate de mana vitei de vie numai dupa ce ating o suprafata cuprinsa intre 10 si 25 de centimetri patrati, pana cand imbatranesc atunci cand de altfel manifesta si o rezistenta sporita impotriva manei.

Petele produse de mana vitei de vie pe suprafata frunzelor variaza ca si aspect in functie de momentul in care este produsa infectia.

Agentul patogen se numeste Plasmopara viticola, iar sporii de rezistenta ai acestuia in anotimpul de primavara germineaza la temperaturi de peste 10 grade Celsius, la suprafata solului care este imbibat cu apa.

Pentru combaterea manei la vita de vie puteti folosi fungicidul Folpan 80 WDG.

Mana vitei de vie

Fainarea vitei de vie (Uncinula necator)

Fainarea vitei de vie, este una dintre cele mai cunoscute boli care pot aparea in cultura de vita de vie si este cauzata de ciuperca Uncinula necator. Boala provine din America de Nord, dar este acum raspandita pe scara larga in zonele aride de cultivare a vitei de vie din intreaga lume.

Uncinula necator poate infecta toate partile verzi ale vitei de vie. Infectia apare de obicei pe partea inferioara a frunzelor bazale sub forma de pulbere alba. Mai tarziu, ciuperca poate provoca patarea, ondularea si ofilirea frunzelor. In cele din urma, frunzele se usuca si cad. Simptomele infectiei la lastarii verzi apar ca leziuni de culoare maro inchis pana la negru.

Pentru a gestiona fainarea, ar trebui sa se desfasoare mai multe practici culturale. Unele soiuri de struguri sunt mai putin susceptibile la ciuperci decat altele. In general, soiurile native americane sunt mai putin sensibile decat Vitis vinifera si hibrizii sai.

Pentru combaterea fainarii la vita de vie puteti folosi fungicidul Systhane Forte.

Fainarea vitei de vie

Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana)

Putregaiul cenusiu al strugurilor este o boala intalnita frecvent in toate tarile cultivatoare de vita de vie. Toamna, putregaiul cenusiu al strugurilor distruge o parte buna din recolta, mai ales in anii cu precipitatii abundente. Se produc pagube insemnate si pe butasii care sunt altoiti, dar si in timpul stratificarii vitelor.

Frunzele care sunt puternic atacate se rasucesc, dupa care se desprind si apoi vor cadea de pe lastari. Pe suprafata lastarilor, boala se manifesta numai in conditii de umiditate ridicata.

Infectia va incepe de la noduri, unde vor aparea pete de culoare albicioasa sau galbui-deschis. Tesuturile care sunt atacate se vor acoperi cu un puf de culoare cenusie.

Cel mai recomandat este sa cultivati soiuri rezistente de vita de vie, sa inlaturati insectele care produc rani pe suprafata fructelor. O alta varianta ar fi culegerea timpurie a viilor in toamnele ploioase.

Pentru combaterea Putregaiului cenusiu al strugurilor puteti folosi fungicidul Switch 62.5 WG.

Putregai cenusiu vita de vie

Daunatori care pot afecta vita de vie:

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)

Paianjenul rosu comun este in mod normal vazut doar pe mar , in timp ce acarianul sudic ataca o varietate mult mai larga de plante. Un acarian face parte din familia Tetranychidae si este un arahnid, dar este mai mic si are o singura sectiune a corpului.

Conditiile favorabile de dezvoltare ale paianjenului rosu comun sunt temperaturile ridicate si umiditatea scazuta. Paianjenul rosu comun este o specie polifaga si ataca pomii fructiferi, vita de vie, legumele, etc.

Pentru a scapa de paianjenul rosu comun este recomandat sa folositi insecticidul acaricid Milbeknock.

Paianjenul rosu comun

Filoxera vitei de vie

Filoxera vitei de vie este originara din estul Statelor Unite, dar a fost distribuita in alte regiuni de struguri din SUA si este stabilita si in Europa, unde are o mare importanta economica. Umflaturile frunzelor cauzate de filoxera vitei de vie sunt inestetice si afecteaza putin, cu toate acestea, infestarea radacinilor poate fi dificil de controlat si poate duce la taiere severa a radacinilor si la declinul vitei de vie. Infestarile severe pot provoca defolierea si pot reduce cresterea lastarilor.

Formele de filoxera fara aripi ale insectei sunt foarte mici, de culoare galben-maronii, ovale sau in forma de para si asemanatoare afidelor.

Pentru a scapa de filoxera vitei de vie puteti folosi insecticidul Karate Zeon.

Filoxera vitei de vie

Paduchele lanos al vitei de vie

Paduchele lanos al vitei de vie de gen masculin este de dimensiuni foarte mici, putand atinge maxim 1.5 mm in lungime si are o culoare rosie. Cele mai mari daune se produc in momentul in care paduchele lanos al vitei de vie este in stadiul de larva. Larvele pot ataca specii numeroase de plante precum: plop, salcie, coacaz, mesteacan sau vita de vie. Aceasta insecta ataca in special vitele nealtoite.

Pentru combaterea paduchelui lanos al vitei de vie Movento 100 SC.

Inapoi la categoria „Vita de vie”.

Produse recomandate