Vita de Vie
Stii acea casa frumoasa de la colt cu viile acelea luxuriante si verzi care se intind pe peretii caramizii, albi?
Nu este obisnuit sa vezi o casa acoperita cu vita de vie, dar cand o vezi, te-ai putea intreba daca aceste plante unice au un alt scop decat sa imbunatateasca designul unei case sau al unei gradini.
Beneficii:
Iti umbresc casa
Copacii sunt mari furnizori de umbra care ajuta la reglarea temperaturii casei in lunile arzatoare de vara. Si, desi sustinem pe deplin copacii, acestia prezinta un risc pentru case in caz de cadere si provocare de daune materiale. In ceea ce priveste designul curtii, acestea ocupa si spatiu. Vita de vie elimina aceste riscuri nefavorabile, avand nevoie doar de ziduri pentru a creste. Ele ofera aceeasi nuanta naturala si va ajuta sa va pastrati casa rece.
Protectia locuintei
Unul dintre lucrurile interesante despre adaugarea vitei de vie in gradina dumneavoastra este stratul natural de protectie pe care il stabilesc pentru a va bloca peretii de elemente. In timp, razele UV daunatoare de la soare pot deteriora exteriorul unei case. Expunerea la ploaie si vant poate fi, de asemenea, daunatoare.
Unele soiuri de vita de vie cresc in sus (se catara), unele se strecoara (acopera solul), iar altele cresc in jos. Majoritatea sunt cultivatori rapizi si cu sprijinul unui spalier, arbor sau pergola, vita de vie poate fi antrenata pentru a acoperi aproape orice suprafata. Tulpinile lor lungi se prind pe pereti, roci si suporturi verticale pentru a creste spre lumina soarelui.
Informatii despre plantarea vitei de vie:
Cel mai bun moment pentru plantare este primvara, in perioada martie - aprilie, cand la 40 - 50 de centimentri adancime in pamant sunt 8-10 grade. Atentie, plantarea pe terenuri cu exces de umiditate se face in luna mai. Daca aveti un sol bine drenat ( adica acel tip de sol ce permite scurgerea eficienta a apei, fara a se forma balti ) puteti planta si toamna pana ca temperaturile sa scada sub 0 grade.
Utilizarea de fungicide la vita de vie:
Aceste se aplica in numar de aproximativ 6-7 tratamente pe sezon, recomandam ar fi sa le aplicati preventive deoarece factorii climatici pot favoriza aparitia unei boli.
Boli vita de vie:
Mana Vitei de Vie: puteti observa pe partile superioare ale frunzelor niste pete de culoare galbuie, iar pe partea inferioara in zona acestor pete veti vedea o pulbere albicioasa, ciuperca ataca organele verzi ale plantei.
Va recomandam utilizarea fungicidului Topsin 500 SC, care are o actiune fungica, de contact si sistemica, fiind absorbit de plante prin frunze si radacini, are un efect foarte bun preventiv si curata fata de un spectru foarte larg de agenti fitopategeni.
Fainare: Aceasta apare sub forma unei panze albe, fine, ce va acoperii organelle afectate. In cazul in care boala a avansat foarte mult, boabele vor crapa.
Va recomandam utilizarea fungicidului Topas 100 EC, sistemic local translaminar, care combate mai multe tipuri de fainare.
Putregaiul Cenusiu: Aceasta boala ataca frunzele, ramurile tinere si fructele, cele mai mari probleme vor aparea chiar inainte de recoltare, pe boabele mature, acoperindu-se cu un strat de pulbere de culoare cenusie.
Pentru combaterea putregaiului cenusiu va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M45.
Plantarea vitei de vie:
Datorita perioadei lungi de viata, este nevoie de o pregatire serioasa a solului, iar daca plantarea se face pe o suprafata in care ati mai cultivat vita de vie recomandat ar fi sa dezinfectati solul.
Pasul 1 - Pichetarea solului si sapatul gropilor - Pichetarea se refera la marcarea locurilor in care veti planta fiecare vita, tot acum ar trebui sa stabiliti si distantele dintre plante. In general gropile pentru plantare se sapa cam la 50 de centimetri adancime si 30 - 40 cm latime/lungime.
Pasul 2 - Pregatire pentru plantarea propriu-zisa - Alegeti vitele sanatoase cu radacina de culoare alb-sidefat, dupa care fasonati, adica scurtati radacinile la aproximativ 10 centimetri si le mocirliti intr-un amestec de balegar cu apa si pamant galben de consistenta smantanii.
Pasul 3 - Udare si fertilizare - Udati fiecare vita de vie cu aproximativ 10 litri de apa, apoi aplicati fertilizant.
Daunatori vita de vie:
Molia bruna - Aceasta poate fi regasita in zonele mai umede si racoroase, are 2 generatii pe an, larvere prind 2-3 boboci cu fire de matase, consumand astfel stamina si pistilul.
Va recomandam utilizarea de insecticide specifice.
Molia verde - Aceasta are 3 generatii pe an, ierneaza in sol, primavara fluturii depun oua dupa care apar larvele.
Pentru combaterea moliei verde va recomandam utilizarea de insecticide de specialitate.
Acarianul Galicol - Atacul acestuia poate fi confundat cu mana vitei de vie, prefera tipurile care prezinta peri pe partea inferioara a frunzei, semnele atacului se observa pe partea din spate a frunzei sub forma unor pete de culoare alba, care odata cu evolutia atacului vor devenii maronii.
Tripsul vitei de vie - Acesta produce daune frunzelor, apar pete argintii lipicioase.
Singura metoda de a scapa de trips este utilizarea de insecticide, noi va recomandam sa folositi Mavrik 2 F.
Paduchele lanos - Se hraneste cu sucul celular al plantei, acestia ingreuneaza foarte mult procesul de fotosinteza.
Va recomandam utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG.
Conditii pentru cultivarea vitei de vie:
Lumina: Este un factor important in procesul de dezvoltare, cel mai potrivit ar fi sa cultivati intr-un loc insorit.
Caldura este si ea un factor important, se dezvolta cu succes in zonele cu temperature medie intre 9 si 11 grade Celsius, in timpul iernii este sensibila la temperaturile sub 0 grade Celsius.
Apa ajuta in procesul de dezvoltare, vita de vie putand fi cultivata cu usurinta in zonele cu precipitatii anuale intre 500 si 650 mm.