Categorii

Zmeura (Rubus idaeus) - Sfaturi si tratamente impotriva bolilor si daunatorilor

Boli - Daunatori - Plantare Zmeura


Zmeura

Zmeura

Gustul delicios pe care vi-l ofera zmeura s-ar putea sa va ofere un motiv bun pentru care sa o cultivati. Aceasta nu este doar un fruct gustos, ci va poate oferi multe alte beneficii cum ar fi ca sunt bogate in fibre, contin vitamina A, antioxidanti si numeroase minerale. Sucul contine vitamina C, iar acele seminte enervante uneori au vitamina E.

Elementele cheie pentru cultivarea cu succes a zmeurei sunt un sistem de sustinere solid, selectia atenta a tipului de planta si adaptarea la tehnicile de crestere potrivite.

Incercati sa cultivati atat soiuri fructifere de vara, cat si de toamna: doar cateva plante va vor recompensa cu o multime de fructe din mijlocul verii pana la mijlocul toamnei. Zmeura se dezvolta in soluri rezistente la umiditate, fertile, usor acide, care sunt bine drenate si fara buruieni. Pentru cele mai bune rezultate, plantati intr-o zona insorita (desi vor tolera umbra partiala).

Florile de zmeura sunt autofertile si polenizate de insecte, deci evitati un loc in care vantul bate puternic. De asemenea, ramurile laterale fructifere ale unor soiuri sunt foarte lungi si se pot rupe din cauza vantului. La inceputul primaverii, este recomandat sa utilizati un ingrasamant.

Mulciul este un strat de cel putin 5 cm grosime, aplicat pe suprafata solului la sfarsitul toamnei pana la sfarsitul iernii (noiembrie-februarie). Este folosit pentru a oferi protectie impotriva inghetului, pentru a imbunatati cresterea plantelor prin adaugarea de substante nutritive sau prin cresterea continutului de materie organica, reducerea pierderilor de apa din sol.

Taiere zmeura

Tunderea anuala regulata va avea ca rezultat plante mai sanatoase si culturi de calitate mai buna. Trebuie sa eliminati prima data mugurii afectati de musculita galicola a tulpinilor, daunele produse de acesta pot fi observate usor, in cazul in care arbustii nu au frunze, in partea de jos a tulpinilor si a ramurilor tinere se pot observa umflaturi. Eliminati ramurile tinere care sunt ofilite, recomandat ar fi sa taiati in asa fel incat aceasta sa se poata dezvolta cat mai liber. Dupa ce a inceput sa creasca varfurile crengilor tinere se taie pana la primul mugure care a rezistat cu succes iarna.

In cazul in care ati procedat corect in procesul de taiere, recolta dumneavoastra va fi mai mare, implicit si perioada de fructificare se va mari.

Taiere Zmeura

Sfaturi pentru plantare zmeura:

Zmeura creste cel mai bine in solul argilos bine drenat sau nisipos, bogat in materie organica. Daca este necesara materie organica, amestecati in ingrasamant balegar.

Daca nu stiti ce inseamna un sol bine drenat, ei bine acest termen se refera la acel tip de pamant care permite scurgerea apei moderat. In cazul in care apa se scurge prea rapid plantele nu au suficient timp de absorbtie si se pot ofili. Totodata daca solul nu permite scurgerea buna a apei, se vor forma balti, iar nivelul de oxigen din sol va scadea si plantele se vor ofili. De asemenea plantele care nu sunt udate corespunzator, vor fi mult mai predispuse bolilor.

Cea mai recomandata perioada de plantare este toamna, inainte sa puneti in pamant radacina, va fi nevoie sa o fasonati. Adica pe scurt, sa taiati din aceasta pana la o lungime de 15 cm.

Pentru o prinderea buna in pamant a radacinilor, trebuie sa le mocirliti. Adica sa faceti un amestec de balegar cu pamant galben si apa, consistenta acestuia sa fie similara cu cea a smantanii.

Dupa plantare, se uda, iar la baza plantei este nevoie sa faceti un musuroi de circa 10-15 cm.

Un sfat pentru recoltarea si intretinerea zmeurei ar fi sa construiti un sistem de sustinere din spalieri si sarma, acestia se aseaza pe rand la 8 metri distanta si se ingroapa 60 de centimetri in pamant.

Va recomandam utilizarea ingrasamantului foliar natural Cropmax, 100 ml.

Plantare Zmeura

Boli care pot aparea la zmeura:

Micoza: Este o boala ce poate produce daune mari in anotimpurile ploioase, la sfarsitul primaverii pe ramurile tinere apar pete mari de culoare maroniu-rosiatic. Ramurele afectate de boala se vor usca incepand de la varf, iar in zonele afectate vor aparea puncte de culoare maroniu-negricioase.

Recomandarea noastra este sa folositi un fungicid Topas 100 EC, 250 ml.

Patarea frunzelor: Aceasta boala este raspandita la mai multe tipuri de pomi, apare pe frunze ca o pata de culoare cenusie, cu diametru intre 3 si 4 mm. Aceste pete se extind si se pot chiar uni. Raspandirea acestora este realizata cu ajutorul sporilor.

Va recomandam utilizarea unui fungicid Zeama Bordeleza, 50 de grame.

Rugina: Aceasta boala apare des in culturile de la noi din tara, aceasta ataca in mod frecvent partea superioara a frunzelor. Atacul este sub forma unor pete de culoare galbuie, frunzele puternic afectate se vor ingalbeni si vor cadea.

Combatere: aplicarea a 2 tratamente pe baza de sulf, cand acestea sunt in repaus vegetativ.

Puteti utiliza fungicidul Topas 100 EC, 3 ml.

Daunatori zmeura:

Afidele - Sunt niste paduchi, acestia se pot gasii pe mai multe tipuri de plante printe care si zmeurul. Fac parte din familia Aphididae, formeaza colonii pe partea inferioara a frunzei, acestea rasucindu-se si schimbandu-si culoarea. Afidele lasa in urma lor pe planta o secretie lipicioasa cu aspect stralucitor.

Impotriva afidelor va recomandam utilizarea insecticidului Mavrik 2 F, 100 ml.

Gargarita neagra - Corpul acestora este de culoare neagra, gargaritele ierneaza sub frunze, in stratul superficial al solului. Acestia, in primavara se hranesc cu muguri, iar larvele cu organe florilor.

Metode de combatere: distrugerea bobocilor afectati si a resturilor vegetale din plantatie.

Va invitam sa cititi si articolul despre soc.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua

Produse recomandate

-12%
Fungicid Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise) 50
-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei